Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Katasztrófa fenyeget az aszály miatt

Esőért kiált a rábaközi határ. A szárazság és a szokatlanul erős szél tönkreteszi a vetéseket, hatalmas károkat okozva a gazdálkodóknak. A termelők katasztrófát emlegetnek.
A termelők szerint katasztrófa fenyegeti a mezőgazdaságot. Az első gondokat még a márciusi fagyok okozták, most pedig az aszály és a szél pusztítja a vetéseket. Dombi Sándor bősárkányi gazda hagymájának nyolcvan százaléka ment veszendőbe, Nagy Viktornak Bágyogszováton 30 hektár repcéje bánta a szokatlanul meleg és szeles időjárást. A gazdák szerint idén minden eddiginél nagyobb aszálykárra lehet számítani. A várva várt eső viszont nem érkezik és az előrejelzések sem szólnak csapadékról a közeljövőben.

Szárazság és új kártevők

– 30 hektár repcét vetettünk, de a tavaszi fagy és most a szárazság nagyon elbánt a növénnyel – panaszkodott Nagy Viktor. – Nem tudtunk mást csinálni, mint újradolgoztuk a talajt és olajtököt vetünk a repce helyébe, meg napraforgót és kukoricát. A kár milliós nagyságrendű. Eső kellene, de sürgősen, mert igen nagy baj lesz, öntözni sajnos nem tudunk.
Nagy Viktor azt mondja: tavaly is szárazság volt, de ekkora károkat azért nem okozott. Az aszály mellett a gondokat tetézi, hogy a kártevők is megjelentek a földeken.
– Valamilyen „féreg" támadta meg a napraforgót, már látszik a pusztítás és a betegség a leveleken. Ennek is kellene már a csapadék, hogy a gyökérzete egy kicsit megerősödjön és megkapaszkodhasson. Nagyon szeszélyes az időjárás, hiszen néhány hete még fűteni kellett. Szóval nem jósolok semmi jót az idei terméssel kapcsolatban – rázza a fejét a szováti termelő. A bágyogszovátinál semmivel sem jobb a helyzet a Hanság mentén, ahol szintén a szárazság miatt megy veszendőbe a vetés. Ráadásul az aszálynak itt még az erős szél is „besegít".

Az öntözés kárt csinált

– Nem is emlékszem olyanra, hogy májusban kalászoltak volna az őszi árpák, pedig most ez a helyzet, noha még csak húsz-huszonöt centisek. Március óta érdemleges csapadék nem volt – sorolja a gondokat Dombi Sándor. – A hagymámnak húsz százaléka maradt meg mindössze, a többi odalett.
A bősárkányi termelő hiába öntözte földjeit, nem segített, sőt.
– Az öntözés miatt még nagyobb lett a kárunk, mint egyébként lett volna. Kis intenzitású, tíz-tizenöt milliméteres cseppméretű öntözéssel próbáltuk a bajt megelőzni, de érdekes dolog történt, amit még soha nem tapasztaltunk. Az öntözéssel a talajszerkezetet is romboltuk, s ennek nyomán szétestek a két-három milliméter nagyságú rögöcskék, gyakorlatilag porrá, azokat viszont a szél elvitte. Akkora rombolást okozott, hogy az autósok megálltak az út mellett és tátott szájjal nézték, hogy mit művel a vetéssel. Volt egy korai kárunk a máknál is, ami rendben kikelt, aztán a márciusi mínuszok megcsípték. Az akkori szél pedig a legyengült növényt kivitte, de több száz hektáron a környéken. Ugyanígy volt ez a facéliával és a mustárral is. Újravetettük ugyan, de mivel késik a vegetáció, eleve hátránnyal indul.

3 szivattyú éjjel-nappal

Dombi Sándornak három szivattyúja működik folyamatosan, több ezer liter gázolaj ment már el az öntözésre, ami szintén nagyon sokba kerül. A korábban meglévő állami támogatás viszont erre is megszűnt.
– Öntözni lehet, csak az a gond, hogy az eredménye nincs meg. Mert ha a szárazságot le is tudjuk küzdeni, a szél ellen nincs orvosság. Napi húsz órákat dolgozunk, mert a magyar paraszt bízik a végsőkig. De azért valahol az emberi tűrőképességnek is megvan a határa – vázolta a helyzetet Dombi Sándor. A bősárkányi termelő azt is elmondta, hogy a hagymával országos szinten is óriási gondok lesznek.
– Arról vannak információim, hogy a Kisalföldön körülbelül ötven hektáron van az enyémhez hasonló aszály- és szélkár. Ez főként annak ismeretében borzasztó, hogy az országban ötezer hektár hagyma van, tehát csak az én híreim szerint, melyek közel sem pontosak, hiszen ennél nyilván többről van szó, a vetések tíz százaléka ment tönkre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lélekszám elérte a bűvös hatszázat

Szeptemberben a jobaházi elsősök fele nem a helyi iskolában kezdi meg tanulmányait, noha a falu… Tovább olvasom