Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Kastélyok: vadászokat és betegeket várnak

Másfél millió forint jut egy-egy kastély felújítására a Rábaközben. Mihályiba egészség- és vadászturizmust szeretnének, Dénesfán a parkot újítják fel a pénzből, Szanyban pedig újabb funkciókat keresnek a püspöki palotának.

A Nemzeti Kastélyprogram ötödik találkozója zajlott a minap a fertődi Esterházy-kastélyban, ahol a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ munkatársai többek közt a Rábaközben érdekelt három (Mihályi Dőry-, a dénesfai Cziráky- és a szanyi püspöki kastély), valamint a sopronhorpácsi Széchényi-kastélyról beszéltek az érintett települések képviselőivel. A kastélyprogram keretében úgy tűnik, egy-egy műemlék felújítására mintegy másfél milliárd forint kerül uniós és hazai pályázati forrásokból.

A dénesfai Cziráky-kastélyról, amely pszichiátriai rehabilitációs intézménynek ad otthont, dr. Benedek Zoltán kórházigazgató beszélt a Kisalföldnek. Elmondta: a kastély külső homlokzatát hat éve állították helyre, belül nagyobb rekonstrukció még nem volt.

– A kastély parkja jelenleg is látogatható, terveink szerint ezt a területet fejlesztenénk a támogatásból a jelenlegi kastélyfunkció megtartása mellett – tette hozzá a kapuvári kórház főigazgatója. Dr. Benedek Zoltán úgy véli: fizető kórházi szolgáltatást is kialakíthatnak Dénesfán, sőt, gondolkodni lehet a gazdasági épületek hasznosításáról is.

Dőry-kastély: A tervek szerint vadász- és egészségturisztikai központ lesz.
Dőry-kastély: A tervek szerint vadász- és egészségturisztikai központ lesz.

– Régészetileg a legjobban feltárt és legdokumentáltabb a mihályi Dőry-kastély – hangzott el a fertődi találkozón. Ehhez Csitei Gábor polgármester hozzátette: a helyi testület terveit, elképzeléseit a Forster-központ is támogatta, így Mihályiban egészség- és vadászturisztikai központot hoznának létre a tizenöt éve üresen álló, hányatott sorsú kastélyban.

– A kastély felújítását a Forster-központ végzi el, ennek vélhető határideje 2018, melyet követően kezdődhetne a hasznosítás. A műemlék helyi üzemeltetéséről is tárgyalunk – fogalmazott a mihályi polgármester. Csitei Gábor kiemelte: egy szálloda biztosan lesz a Rába-parti kastélyban.
A Rábaköz harmadik, programban érintett települése a valaha püspöki nyaralóhelynek és gazdasági központnak számító Szany. Németh Gergely polgármester kijelentette: a másfél milliárdos forrásból úgy szeretnék a kastélyt felújítani, hogy mindennapos használata – könyvtár és többek közt házasságkötő terem – biztosítva legyen. Emellett az épület része lehetne a vallási turizmus helyszíneinek a szanyi Szent Anna-kápolna mellett.

– A kastély egy részében helytörténeti kiállítás van és ott működik a könyvtár is, ám csak idényjelleggel, hiszen a fűtés egyelőre nagyon költséges – mondta Németh Gergely. Ugyanakkor arról is beszélt a fertődi találkozón, hogy a keleti oldalon épült egykori pártházra – ahol jelenleg egészségügyi intézet, házasságkötő terem működik – nem feltétlenül lenne szükség a felújítás után.

– Információink szerint a Forster-központ a kastélyfelújítási programot három szakaszra bontja, mi várhatóan a harmadikban szerepelünk – tette hozzá lapunknak a szanyi vezető.

 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felverődő kavics: nehéz pénzhez jutni

Tovább olvasom