Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kastélykeringő: nem kelendőek az egykori úri lakok a Rábaközben

A rábaközi kúriákért viszont nem tolonganak a vevők.
Szállóként kívánja üzemeltetni a rábasebesi Széchényi-kastélyt új tulajdonosa. Az épület ugyanis hosszú évek viszontagsága után úgy néz ki, hogy elkelt.


Új gazdája lesz a rábasebesi Széchényi-kastélyszállónak – tudta meg Katona Józseftől, az előző tulajdonos cég felszámolóbiztosától a Kisalföld. A vevő szállóként kívánja üzemeltetni az épületegyüttest. A többi, kisebb rábaközi kastély és kúria viszont nem kelendő a piacon. A szakértő szerint elsősorban azért nehéz eladni az ősi épületeket, mert az ehhez szükséges „plusz" hiányzik a Rábaközből. Szűcs János érdeklődésünkre elmondta, hogy a nagy értékű ingatlanokat leginkább befektetésként veszik meg.

– Környékünkön is hirdetnek néhány kastélyt, kúriát, de megfigyelhető, hogy évek óta ugyanaz a kínálat. Azaz manapság egy kastély nem forgalomképes a Rábaközben – fogalmazott Szűcs János ingatlanszakértő. – Aki több tízmillió forintot kiad egy ingatlanért, az általában befektetni akar.

Vagyis azt, hogy a pénze előbb-utóbb megtérüljön. Ehhez viszont hasznosítani kellene, a Rábaközben viszont az idegenforgalom kezdetleges. Nincsenek meg azok a szolgáltatások, amiért a vendégek a térségbe érkezzenek. Másik módja a kastélyok kihasználásának, ha esetleg galériát hoznak létre benne, kiállításokat szerveznek. Jelenleg azonban erre sincs fizetőképes kereslet. Ilyenformán egy nagy értékű házat nagyon nehéz értékesíteni.

Szűcs János hozzátette: akadnak persze olyan tőkeerős magánemberek, akik örömüket lelik egy-egy régi épület felújításában. – Az egyértelmű, hogy a kúriák, kastélyok rekonstrukciója sokba kerül. Van azonban példa arra is, hogy valakinek ez a hobbija. Hogy aztán később lakik-e benne vagy nyaralóként hasznosítja, már rajta múlik. A lényeg, hogy ilyen vevőt is ki lehet fogni – jegyezte meg a kapuvári szakértő. Irodája jelenleg egy kastélyt kínál megvételre. Farádon közel ötvenmillió forintért árulják az 500 négyzetméteres, tizennégy szobás, teraszos, egykori Sarlay-kúriát egyhektáros kertjével együtt.

Elkelt a rábasebesi Széchényi-kastély. Új időszámítás kezdődhet a faluban, ha valóban működik majd a szálló.
Elkelt a rábasebesi Széchényi-kastély. Új időszámítás kezdődhet a faluban, ha valóban működik majd a szálló.


A farádihoz hasonló a kikiáltási ára Szilsárkány egyik kastélyának is. Évek óta látható a hirdetés az interneten. A faluban még egy hasonló ingatlan van, a valamikori Lőwinger-ház. Vevő azonban arra sem akadt. Ugyanígy képtelen eladni tulajdonosa a magyarkeresztúri egykori Baditz-kastélyt. A Szabó család az 1990-es években vásárolta meg az ingatlant azzal a céllal, hogy – rábaközi kötődésűek lévén – hazaköltöznek. Dolgaik azonban másként alakultak, így hirdetik.

A rábasebesi Széchényi-vadászkastély sorsával többször foglalkozott a Kisalföld. Legutóbb két évvel ezelőtt (Kisalföld, 2011. november 21.). Több befektetőt is „megjárt" a Rábaköz legnagyobb ilyen jellegű ingatlana. Cégek üzemeltették szállóként, melyek aztán felszámolás alá kerültek. Katona József felszámolóbiztos újbóli érdeklődésünkre most arról számolt be, hogy már meg is kötötték a vevővel az adásvételi szerződést. Részleteket azonban nem közölt.

– Kifejezett kérése a vásárlónak, hogy nevét egészen addig ne hozzuk nyilvánosságra, amíg a tulajdoni lapon is a nevére nem kerül az ingatlan – mondta Katona József, aki annyit azért elárult, hogy az új tulajdonos működtetni szeretné a szállodát. A vételárat sem árulta el, az épület a sokadik pályázaton kelt el. Ha valóban így lesz és ismét üzemel majd a szálló, Rábasebes életében is új időszámítás kezdődhet.

Szűcs János ingatlanszakértő szerint a kastélyokat nehéz értékesíteni. Egyelőre nem akadt vevő a farádi Sarlay-kúriára sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült az évszázados magtár Dénesfán

Új tetőt kapott Dénesfán a grófi major egykori magtárépülete. Tovább olvasom