Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Kártékony a gyorshitel a családokban

Kapuvár - Évek óta növekvő ügyfélszámmal birkóznak a családsegítő szolgálat munkatársai. Az okok közt előkelő helyen áll a családok romló anyagi helyzete.
Garabné Gulyás Mária igazgató a minap a kapuvári képviselő-testület előtt számolt be a családsegítő szolgálat elmúlt évi munkájáról. Mondandója legfontosabb kitétele, hogy a szolgálat egyre növekvő ügyfélszámmal dolgozik évről évre.

A családok segítése érdekében Kapuváron (is) egy jelzőrendszer működik, melynek keretében a város jegyzője, a szociális és egészségügyi intézmények, egyházak vagy akár magánszemélyek jelezhetik, ha segítségre szoruló családról, magánszemélyről szereznek tudomást. A családsegítő szolgálat szociális tanácsadást, családgondozást és többek közt konfliktuskezelést végez. A kapuvári iroda társulásban látja el feladatait, melyhez a városon kívül még nyolc település csatlakozott: Babót, Himod, Kisfalud, Mihályi, Osli, Szárföld, Vadosfa és Veszkény is. A kapuvári központban jelenleg négy munkatárs látja el az egyre növekvő feladatokat.

Ahogy a szolgálat munkatársaitól megtudtuk, a feladatok növekedése az ügyfelek számán (is) mérhető. Míg csak Kapuváron 2003-ban 97 ügyfelük volt, addig 2004-ben már 148, 2005-ben 216, 2006-ban 245. Tavaly is meghaladták a kétszáznegyvenes létszámot. A szolgálat szerint a legnagyobb nehézségek a családok anyagi helyzetének romlásából adódnak. Ügyfeleik nyolcvan-kilencven százaléka ilyen gondokkal küzd.

A szolgálat munkája nemcsak a rászorulók segítésében merül ki, többször játszóházat szerveztek gyermekeknek, gyermeknapi rendezvényeket tartottak.
A szolgálat munkája nemcsak a rászorulók segítésében merül ki, többször játszóházat szerveztek gyermekeknek, gyermeknapi rendezvényeket tartottak.


A szakemberek úgy vélik, a napjainkban nagyon megkönnyített, úgynevezett „gyorshitel" csak nehezíti ezen családok helyzetét. Az ügyfélkörben jelentős a munkanélküliek aránya is, több mint fele a regisztrált ügyfeleknek nem dolgozik.

– Míg az előző években több volt az egyszeri ügyfél, addig tavaly és idén már sokan „visszajárók" a szolgálathoz – tették hozzá a családsegítő munkatársai. A szolgálat az ügyintézésben is segíti ügyfeleit, ám pszichológusi szolgálatot is biztosítanak a rászorultaknak.

Együttműködnek a gyámhivatallal, az egészségügyi szolgálatokkal és többek közt a rendőrséggel is. Ez utóbbi esetében egyre többször érkezik jelzés a szolgálathoz, jobbára családon belüli veszekedések miatt. Azt sajnálattal kell megállapítani, hogy ezen bejelentések száma növekvő tendenciát mutat.

A szakemberek megjegyezték, a családon belüli erőszak a gyermekekre is komoly hatással van. Ezt mutatja az is, hogy az iskolákban végzett szociális munka is egyre több feladatot ró a családsegítőkre. Mint hangsúlyozták, jobbára magatartásbeli problémákkal találkoznak a legfiatalabb korosztálynál. Sajnos a szülők egy részének a hozzáállásával is baj van.

A szolgálat gondozott családjait ruhaadományokkal, esetenként élelmiszercsomagokkal segíti. A legutóbbi karácsonyi akcióban például több mint kétszázötven családot segítettek, melybe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a helyi Vöröskereszt, valamint az egyház is besegített.

Az elmúlt évben élelmiszerbanktól, pályázaton nyertek közel 2,5 tonna lisztet, hat mázsa tarhonyát, amiből több mint kétszáz rászorulót támogattak. A fővárosból egy helyi vállalkozó szállította haza az árut.
A családsegítő szolgálat egyik legjobban – külön – működő csoportja az Anonim Alkoholistáké. Ők hetente tartják szervezett gyűléseiket.

A szolgálat munkája azonban nemcsak a rászorulók segítésében merül ki, többször játszóházat szerveztek gyermekeknek, gyermeknapi rendezvényeket tartottak, napközis tábort és filmvetítéseket szerveztek, ám közreműködnek a néptánctalálkozók és az idei Sás utcai fesztivál szervezésében is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év tenyésztője mintatelepet tervez

Rábacsécsény - A magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb szakmai találkozóján a rábacsécsényi Nagy… Tovább olvasom