Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Kapuváron másik kérdést fogalmaznak

Kapuváron a helyi választási iroda vezetője elutasította a hozzá benyújtott, népszavazás kezdeményezésére irányuló aláírásgyűjtő ív hitelesítését. A gyűjtők most egy másik kérdést készülnek beadni.
Csikai Ferencné azzal a kérdéssel nyújtott be népszavazást kezdeményező aláírásgyűjtő ívet hitelesítésre a helyi választási irodához, hogy: „Akarja-e ön, hogy a Honfoglalási parkot (hrsz. 1480) és a temető melletti volt ÉDÁSZ-ingatlant (hrsz. 1379) kereskedelmi céllal beépítsék?" Borsodi Tamás, az iroda vezetője ezt keddi döntésével elutasította. A szervezők és a Honfoglalás parki beruházást ellenzők most újabb kérdéssel, újabb ívet véleményeztetnek.

A város jegyzője a választási iroda vezetőjeként azzal indokolta döntését, hogy az azon szereplő kérdés nem felel meg az önkormányzatokról szóló törvény helyi népszavazásra vonatkozó szabályainak.
A képviselő-testület ugyanis csak a hatáskörébe tartozó ügyben rendelhet el referendumot.

„ A feltett kérdés – álláspontom szerint – nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe. Az építési eljárás nem önkormányzati, hanem államigazgatási jogkör. Az 1379-es helyrajzi számú ingatlan magántulajdonban lévő beépítetlen terület" – áll Borsodi Tamás indoklásában, mely azt is leírja, hogy az itt elhelyezkedő épületben kereskedelmi egység nyitásának engedélyezésére az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló rendelet alapján szintén a jegyző jogosult, valamint, hogy „a feltett kérdés nem alkalmas arra, hogy népszavazás kezdeményezésére kerüljön sor, ugyanis meg kell tagadni az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, ha a kérdés nem tartozik a képviselő-testület hatáskörébe".

A határozat miatt az érintettek 15 napon belül a Soproni Városi Bírósághoz fordulhatnak kifogással.

Csikai Ferencné a Kisalföld érdeklődésére elmondta: nem hátrálnak meg és továbbra is kitartanak azon elhatározásuk mellett, hogy megakadályozzák a Honfoglalási park beépítését. Éppen ezért már fogalmazzák az újabb kérdést, mely kizárólag a park területére vonatkozik. Várhatóan a napokban ismét megkeresik a választási irodát, hitelesítendő az újabb kérdőívet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötszázötven forintos termálapport

Kapuvár önkormányzata legutóbbi, soros ülésén többek között meghallgatta a Kisalföld Volán… Tovább olvasom