Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Kapuváron digitális emléktábla őrzi Reigl Judit festőművész emlékét - fotók

Kapuvári szülőházának közelében kapott emléktáblát a világhírű festőművész, a ma Párizs közelében élő Reigl Judit.
Az ötvenes években Rákosi és Gerő portréi elől menekülve nyolcszor kísérelt meg átjutni a vasfüggönyön. „Okos" emléktáblája interaktív kommunikációra képes.

Életrajz

Reigl Judit a budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskolán (1941–45) Szőnyi István keze alatt tanult. 1950-ben Magyarország és Nyugat-Európa közt már leereszkedett a „vasfüggöny", Reigl nyolc alkalommal kísérelte meg a szökést, mire végre sikerült kijutnia. 1950-től Párizsban, 1963 óta Marcoussis-ban (Île-de-France) telepedett le.


Születésnapján, május 1-jén avatták fel az 1923-ban Kapuváron született, majd alkotótevékenységével Franciaországban nemzetközi hírnevet szerzett festőművész, Reigl Judit interaktív emléktábláját. Szőcs Géza kormánybiztos kezdeményezésére a Kossuth-díjas művész a digitális kor elvárásai szerint tartalommal feltöltött „okos" emléktáblát kapott szülőházánál.

Kapuváron digitális emléktábla őrzi Reigl Judit festőművész emlékét


Szőcs Géza köszöntőjében kiemelte: „Reigl Judit nemcsak alkotásaiban is tükröződő, mérhetetlen szabadságvágyának, hanem a kliséktől mentes, folyamatosan újító szellemiségének köszönhetően vált már életében a festészet ikonikus alakjává."

– Reigl Judit az egyetlen kortárs magyar festő, akinek munkái a New York-i Metropolitantól Londonon, Berlinen és Itálián át a világ valamennyi vezető kiállítóhelyének állandó darabjai – hangoztatta Hámori György polgármester. Hozzáfűzte: szülőhelyeként Némedy Reigl Judit valamennyi biográfiájában Kapuvárt jelölte meg, s nem Budapestet, ahova kisgyerekként szüleivel elköltözött.

Az emléktábla Kapuváron a Kossuth Lajos u. 6. szám alatti ház utcai homlokzatára került. Az interaktív „okos" tábla beépített csipen, valamint úgynevezett QR-kóddal leolvashatóan tartalmaz információkat a művész pályájáról, képeiről. Talán a legizgalmasabb tartalmat a személyes visszaemlékezések jelentik, két rövidfilm formájában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyszerű retro majális Kapuváron - sok-sok fotó

Nézze meg fotóriportunkat a kapuvári retro majálisról! Tovább olvasom