Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Kapuvári világjárók

Baranyai László és fia az utóbbi években bejárták Londont, New Yorkot és Thaiföldet. Következő állomás mexikó lesz.
Baranyai László és fia, Balázs nagy utazó hírében állnak a Rábaközben. Apa és fia már megtekintette Londont, mint mondták: rajonganak a Beatles együttesért, ezért választották egyik úti céljuknak az angol fővárost. Nem sokkal később utaztak New Yorkba, bár Balázs szerint az amerikai metropolis kissé furcsa az európai szemnek. Itt még volt szerencséjük megjárni – az azóta lerombolt – világkereskedelmi központot is. Baranyai László szerint azonban legutóbbi, thaiföldi útjuk volt az eddigi legemlékezetesebb.

Közel három hetet töltöttek az ázsiai országban, ahol a kulturális és építészeti emlékek mellett a thai konyhával és a hírhedt bangkoki éjszakai élettel is megismerkedtek.

Balázs szerint a thai főváros az ellentétek városa. Békésen megfér egymás mellett a felhőkarcoló és a papírdoboz viskó is. Bangkok éjszakai élete világhírű, a kapuváriak szerint azonban „erősen, meghökkentően bizarr".

Természetesen nem hagyhatták ki az úgynevezett úszó piacot sem. Baranyai László elmondta: itt immár évszázadok óta csónakokból kereskednek egymással az emberek. A kikötővárosszerű környék hangulata felejthetetlen, bár az utazók hozzátették: a turizmus fellendülésével egyre több a bóvliárus is.

Baranyaiék elmesélték: a főváros meglátogatása után utaztak a híres halálvasúton, melynek építése mintegy hetvenezer világháborús hadifogoly életébe került.

Útjuk közben érintették a világhírűvé vált Kwai folyó hídját, meglátogatták a Thaiföld északi részén található „arany háromszöget", ahol dzsungeltúrán is részt vettek. Itt találkoztak az úgynevezett „hosszúnyakúak" népcsoportjával. Róluk azt kell tudni, hogy már gyermekkoruktól rézkarikákkal hosszabbítják nyakukat. A rábaközi utazók azonban elmondták: a népcsoport napjainkra asszimilálódik, s lassan „lebontják" nyakukról a karikákat.

Ezt azonban csak fokozatosan tehetik, hiszen a harminc centiméteresre is megnyújtott nyak összecsuklana a hirtelen váltástól.
Baranyai Balázs hozzátette: a népcsoport olyan szegénységben él, hogy a levetett karikákat is értékesítik az odatévedt turistáknak. Egész thai útjukról szólva Baranyaiék kijelentették:

a Rábaközben többször emlegetett turizmusfejlesztés példát vehetne a thaiföldiektől. Elsősorban a felfogáson kellene Magyarországon javítani.
Ahogy az utazók mondták: gyors és jó minőségű szolgáltatásokkal találkoztak és feltűnt nekik az is, hogy utcánként legalább két utazási iroda van, ahol szolgálatkész vendéglátással és teljes körű – ingyenes – ügyintézéssel fogadják a látogatókat.

A két utazó jelenleg mexikói kirándulását készíti elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három és fél év után jött a felszólítás

Három és fél évvel ezelőtti parkolási pótdíjat számláztak nemrégiben a csornai Szilágyi családnak. Tovább olvasom