Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Kapuvári tűzoltók: Tavaly volt a legtöbb műszaki mentés

Kapuvár - Az utóbbi tíz év legtöbb műszaki mentése (171) jutott tavaly a kapuvári tűzoltóknak. Beszámolójuk szerint egyre többször riasztják a szabadnapos állományt.
A kapuvári tűzoltóság munkáját a helyi képviselő-testület előtt Molnár Sándor őrnagy, helyi tűzoltóparancsnok értékelte a minap. Elmondta, 2007-ben kiemelkedően sok, négyszázkét esetük volt. Az ok a nyári szárazság, a szélsőséges időjárás és a sok közlekedési baleset.

A kapuvári tűzoltók kiemelkedő munkát végeztek a beledi busztragédia során, a csapodi és rábakecöli tűzeseteknél, valamint a szeptemberi belvízi mentéseknél. A közúti balesetek növekvő száma miatt a kapuvári tűzoltóság – a városházával karöltve – pályázatot nyújtott be egy országúti gyorsbeavatkozó jármű beszerzésére. Ugyanakkor a legújabb, kilencvenmillió forintos tűzoltóautójuk épp a napokban érkezett meg Kapuvárra.

Beled: A lengyel busz esete már előrevetítette az együttműködés fontosságát. Fotó: Kisalföld-archívum

A beszámoló szerint az elmúlt tíz év legtöbb (171) műszaki mentéséhez vonultak a kapuvári tűzoltók, ezzel együtt a vízszivattyúzások száma is emelkedett (47), főként Beleden és Kapuváron. Baleset ötvenhat volt, ez némi csökkenést mutat a 2005-ös hetvenháromhoz képest, ám még így is jóval több a 2006-os negyvenegy esetnél. A 22 viharkár éppen fele az ezt megelőző évinek, de az időjárás változását mutatja az is, hogy 1998-ban még csak hatszor vonultak viharkárhoz a tűzoltók.

A tűzesetek száma valamivel kevesebb, mint a műszaki mentéseké: 2007-ben száznegyvenegy, tehát a feladatok zömét már az utóbbiak teszik ki. A tűzesetek száma 2001-ben volt a legtöbb (248) és tíz év adatai szerint 2006-ban a legkevesebb (89). A képviselő-testület elé került anyag hangsúlyozza, a beledi buszbaleset nyomán fontossá vált az együttműködés koordinálása a különböző szervezetek, mentők, tűzoltók, rendőrség között.

Molnár őrnagy az idei év feladatai közt a létszámfeltöltést és a fertődi kastély pincelabirintusában tartott szituációs gyakorlatok folytatását emelte ki. Fontosnak tartja még a védőfelszerelések pótlását és a kapuvári tűzoltóság új autójának májusi készenlétbe állítását is.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Tűzoltó 2008. március 19. 18:28
  „Peteetow !!A lakásom nem tudom mennyit ér a tiedhez képest,nem is vitatom hogy jobb vagy drággább!!Nekem az R6-on kívül nics semmim,Suzukm nincs!!De hitelem sincs!!Amid neked van annak fele a banké lehet!!Jah és 7.5tonnás daruval ne emelj nagyot mert sérvet kap!!!!!

  Motorka007 neked annyit hogy nekem mnt kiderült legalább van szakmám!!!Neked!!!Mindegy hogy mit csinálok a tüzoltóságnál,mert nekem jo és szeretem!!(de azért remélem még 1-szer kihuzlak és utánad viszem a fejed!!!!)”
 • 30. Motorka007 2008. március 08. 10:42
  „Hej tüzoltó tüzoltó te olyan egyszerü ember vagy mint az ék te lehetsz a csapatban a csáklyázó mert mást nem hiszem hogy rád biznak.”
 • 29. Peteetow 2008. március 08. 10:28
  „Ha már személyeskedünk: nekem egyetlen fospumpám többe kerül, mint a Te lakásod, maradjunk abban.
  Mellesleg, mint írtam, nem az én munkámról van szó, hanem a kollégáiméról.
  Van darum egyébként, ami meg többe került, mint a Te új Suzukid.
  A Parancsnok Úr hozzászólása után nem is vitattam, hogy jogos volt a daru. Mint olvashattad /ha elolvastad egyáltalán/, ezért nem is reagáltam rá.”
 • 28. tüzoltó 2008. március 08. 08:43
  „Motorka007 te toronyeszű!!!Ha lessz egy 10 perced akkor olvasd el a tüzoltóság feladatait!!!Jah és a parancsnokúr is elmondta,a busz azért lett emelve mert 1 ember nem volt meg a létszámellenőrzésnél!!!!Peteetow te meg melyik fospumpáddal emeled odébb a buszt????Ahoz daru kell,nem tom neked hány 1000 darab darud van!!kb?? esetleg 0??!!!!!!!!!!!!!”
 • 27. Motorka007 2008. március 08. 08:43
  „Látod tűzoltó felhúztad peteeowot, nem kéne sületlenségeket írnod, ha valamit nem tudsz az még nem jelenti azt hogy nem létezik nincs. Ezt eltudod fogadni?Te elvégzed a munkát amivel megbíznak semmit nem fektetsz bele csak magadat és úgy végzed ahogy végzed, de mi az egész családi megélhetésünket késélen táncoltassuk mert sajnos a kis vállalkozók ott táncolnak hogy a családot eltudják tartani ,és a ránk kirótt állami terhet betudjuk fizetni, ellenben veletek akinek az állami cég megcsinál mindent, és sokan tőletek ezzel megvannak elégedve. amit nem tudsz az nem biztos, hogy nem létezik.
  Még egyszer mi elismerjük a munkátokat szükség van rá de! ÉLNI és ÉLNI HAGYNI ezt soha nem szabadna szem elől tévesztenetek. az autómentés az az AUTÓMENTŐSÖK dolga, motorkerékpártól a kamionig-buszig. A tűzoltás legyen az egy kis avartűz egészen egy egész erdőig, családi ház a sorházig, háztömb egészen a toronyházig az legyen a tűzoltó dolga. Úgye nem is lenne ez olyan nagy kérés. Mi nem játszunk a másik megélhetésével , az a technika ami a rendelkezésünkre ál azt keményen meg vettük meg fizettük érte az árát, nyögjük a hitelt, és az amivel ti dolgoztok azt meg vettétek fen tudjátok tartani saját erőből? más tollával nem illik hencegni. A hencegést átvitt értelemben értem.”
 • 26. Peteetow 2008. március 08. 06:53
  „Mellesleg, azt sem értem, hogy mi a baj azzal, hogy valaki félti a munkáját. Nekünk ugyanis nem a postás hozza a fizetést. Ráadásul még némi pénzt is fektettünk a vállalkozásunkba, amit szeretnénk viszontlátni.”
 • 25. Peteetow 2008. március 07. 23:23
  „Én már csak egy ilyen élhetetlen vgyok. Akinek az jut, hogy a szegény tűzoltók meghagynak mindent.
  Tudod, nekem olyan szerződéseim vannak, hogy közel sem engednek mindenkit, mert ha egy normális autót el kellene oltani, nem biztos, hogy az ilyen embereket vágyják.
  De, azt aláírom, hogy egy tehetelen f@szkalap vagyok, ezért csak 20 éve csinálom azt, amit Neked egy pillanatg sem kellene.
  Szerencsére nem kell vitatkoznom olyan emberekkel, mint Te vagy, mert itt másképpen működik.
  Az én munkáimat Te nem tudod elvenni, ehhez Te kevés vagy. Én a KOLLÉGÁIM iránt érzek egy kis szolidaritást, ezt meg egyetlen tűzoltó sem tudja elvenni.
  Nekem az a fontos, hogy mindenki azt csinálja, amire szerződött.
  Ti azt, hogy bementek az égő házba, mi meg autót mentünk.
  Tudom, hogy kényelmesebb ott szuszogni egy kiégett autónál, mint egy égő háznál /mondták is eleget a kollégáitok/- de a suszter, meg a kaptafája mindig példa marad.
  Ha egy hanyaf@sznyi eszed lenne, értékelnéd, hogy arról van szó, hogy Nektek, tömlőcsavaróknak kevesebb munkátok lenne.”
 • 24. Motorka007 2008. március 07. 16:12
  „tüzoltó!!! (én tűzoltónak írnám)
  Peteeow csak annyit mond, hogy a suszter maradjon a kaptafánál. Ami ennél az esetnél az, hogy a tűzoltó tűzet olt, éltet ment, ha kell sérültet vág ki, a beszorult kocsiból erre tette le az esküt, az autómentős meg autót ment, és PONT!! felesleges a szót tovább szaporítani. COMPRENDE?? vagy NO COMPRENDE!”
 • 23. tüzoltó 2008. március 07. 10:17
  „Peteetow!!Mond azt hogy te akarod menteni az autókat meg elszálítani mert élhetetlen vagy!Megint csak az a bajod hogy elszedik előled a munkát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 22. tűzoltóparancsnok 2008. március 03. 17:43
  „A daru kirendelése Győrből a győri tűzoltóságról azért történik mivel a riasztási és segítségnyújtási tervekben az előírások szerint azt vehetem igénybe, térítés nélkül és a reagálási ideje 6 perc . Amennyiben mentésre, szállításra van szükség az a mindenkori tulajdonos feladata abba mi nem szólunk bele hogy kivel egyezkedik. A győri daru bármelyik eseményt tekintve az elmúlt 3 évben még minden feladatát megoldotta a kapuvári tűzoltóság területén. Ami Bp -en történik arról nem nyilatkozhatom.”
 • 21. Peteetow 2008. március 03. 07:24
  „tűzoltó!
  A gondolkozás nem segít, ha egymás mellett beszélnek el! A Tűzoltóparancsnok Úr nem adott kielégítő választ, csak egy kicsit megkerülte a dolgot. Szerinted tényleg egyszerűbb kirendelni Győrből, Zalaegerszegről, Veszprémből egy olyan darut Kapuvár környékére, ami nem tudja megoldani a feladatot? Biztos nem volna olcsóbb a finanszírozó államnak, ha az erre szakosodott vállalkozás oldja meg, nem az állam pénzén? Hangsúlyozom: megoldja, szakszerűen.
  De írok budapesti konkrétumot is, hogy világos legyen: szombat hajnalban történt egy könnyebb személyi sérüléses baleset az Erzsébet krt. Dob u. kereszteződésben. Az egyik autó /amelyikben nem volt szem. sérülés/mindkét villamospályát lezárva állt meg. Az értesítéshez viszonyítva háromnegyed óra múlva értem ki, egy darab tűzoltó nem volt a helyszínen, csak egy BKV műszaki mentő, és egy Főkefés utcaseprőgép. Kérdeztem a BKV-sokat, hogy mikor indul a villamos? Válasz: 10 perc múlva.
  Én: OK, lehet szólni nekik, addigra nincs itt semmi, ami AKADÁLYOZNÁ a forgalmat.
  Az autó csak annyira volt totálkáros, hogy tegnap világosban találtam meg a platón az egyik olajlehúzó gyűrűjét.
  Ha volt is ott tűzoltó, akkor gondolom elvégezte a feladatát: áramtalanított és kész. Mindenki ki tudott szállni, ezért más dolguk nem is lett volna.
  Még mielőtt ezért támadnál: nem tudom, mikor történt a baleset, nekem hajnal háromkor szólt a tulajdonos, ahhez képest volt háromnegyed óra a mentés megkezdése.
  Szóval röviden: nem mindenhol működik ez így, mint Nálatok, van, ahol a tűzoltóság a munkájával van elfoglalva. Ez a lényeg.”
 • 20. Motorka007 2008. február 29. 16:17
  „Elolvastam és ? mi az amit másképp kellene értenem.”
 • 19. tüzoltó 2008. február 29. 12:35
  „motorka007 te nem teljesen vagy normális!!!!!Olvasd el a parancsnok úr összes hozzászólásátés gondolkozz!!!!!!”
 • 18. tűzoltóparancsnok 2008. február 25. 20:07
  „A daruzáshoz és az azzal kapcsolatos mentésekben nem vagyok kompetens mivel ilyen daru csak a megyeszékhelyen Győrben , Veszprémben, Zalaegerszegen van, azok feladat ellátását nem ismerem, mi egy riasztási rendszerben vesszük igénybe akkor amikor a feladatinkhoz szükség van az ilyen szerekre. Ezekben az esetekben számlázás nem történik.”
 • 17. tűzoltóparancsnok 2008. február 25. 20:01
  „Tiszelt Uram !

  a más megyében a leírt tapasztalatait nem vonom kétségben , nálunk Kapuváron az a feladata a szolgálatnak , hogy aki segítséget kér annak segítünk, sokszor a kárhelyen derül ki hogy pontosan mi történt, nagyon vékony az a határ ami mellett el kell dönteni, hogy hol van egy robbanásveszély, vagy közvetett veszély, ha a kárhelyparancsnok nem tudja eldönteni akkor az a szabály hogy be kell avatkozni

  a képen látható balesetnél a daru azért került riasztásra mivel az 50 fő küzül 1 főt nem találtunk meg és feltételeztük hogy a roncs alatt van, szerencsére egy mentőautó egyik ülésére ült be , és elkerülte az első létszám ellenőrzést, a megemelés után viszont már nem az árokba tette vissza a buszt a daru ,hanem egy közeli telphelyre vitte mivel anyagi értékek voltak bent, valmint folyt az üzemanyag és azt a helyszínen nem lehetett eltömíteni

  Az éleslátás és bölcsesség kevés ember tulajdonsága, maga az egyik.

  Molnár Sándor”
 • 16. Gömbi Mentőszolgálat Kft 2008. február 25. 19:56
  „Tisztelt Parancsnok úr!
  Olvastam a hozzá szólását a többiekével együtt itt a fórum oldalon.Nem kérdőjelezi senki sem az életmentésre vonatkozó hozzá értésüket és miértjüket.Ami egy kis parázs vitát eredményezett az a Pünkösti Péter kollégám írja le pontosan. De a többi hozzászóló is ( motorka007, Timh, vószem,)arról ír, az elsődleges beavatkozás utáni esetekre. További eset mentes szolgálatokat kívánok önöknek.
  Tisztelettel: Gömbi Kamionmentés Győr.
  www.automentes.com”
 • 15. Peteetow 2008. február 25. 09:29
  „Tisztelt Tűzoltóparancsnok Úr!

  Úgy érzem, hogy félreértette a hozzászólók kifogásait. Nem azzal van baj, hogy a Tűzoltók kivágják a balesetben megsérült /sajnos néha elhunyt/ embereket az autóból. Az a baj, hogy a Tűzoltóság olyan munkát is végez, ami nem feladatuk. Erre igazolásként mindjárt itt is van a cikkben szereplő kép.
  Ön írta:
  " - a tűzoltók feladata minden olyan esemény elhárítása ami életet illetve anyagi javakat közvetlenül vagy közvetetten veszélyezteti
  - ebből 1 a közlekedési balesetek elhárítása amely addig tart amig az életveszély elhárítását elvégezzük, a forgalmi akadályt meg szüntetjük, ez előfordul hogy az után történik meg miután a kamiont átpakolták, kiemelték, elszállították."
  A képen szereplő buszbalesetnél gondolom a sajnálatosan megsérült utasokat szakszerűen biztonságba helyezték. Miután a busz az árokban van, forgalmi akadályt nem képez, anyagi javakat nem veszélyeztet. Mit keres ott a daru?
  Tudomásom szerint a Tűzoltóság feladata a műszaki mentés, ha a sérült gépjármű forgalmi akadályt képez /Pesten pl. nem mindig így van!/. Akkor feladatuk, hogy a gépjárművet a legközelebbi kijáróig-lejáróig-bekötőútig stb. elvontassák olyan helyre, ahol forgalmi akadályt nem képez. Onnan az erre szakosodott vállalkozás a többit megoldja.
  Akkor, amikor ezek az anomáliák kicsit nagyobb nyilvánosságot kaptak, felhívtam a Pest Megyei Tűzoltóságot, hogy egy árokba borult személygépkocsi /személyi sérülés nem volt!/ műszaki mentéséhez segítséget kérjek, akár csörlővel, akár daruval. Az ügyeletes válasza: miután személyi sérülés nem történt, és a gépkocsi nem zavarja a forgalmat, akadályt nem képez, ezért nem tudnak segíteni. De szívesen megadja a környéken megfelelő technikával rendelkező autómentő vállalkozások elérhetőségét, ugyanis ez az ő feladatuk.
  Miután a Tűzoltóság költségvetési szerv, nem profitorientált vállalkozás - azaz mindannyiunk adójából tartjuk fent, kicsit legalábbis furcsa számomra is, hogy ezeket a mentéseket /tudomásom szerint, javítson ki, ha tévedek!/ ki is számlázzák, pont arra hivatkozva, hogy ez nem feladatkörük.
  De ez, mint az általam leírt esetből kiderül, nem mindenhol van így.
  Senki nem akarja kétségbe vonni a munkájuk szükségességét, csak az nem világos, hogy ezt miért olyan vállalkozások rovására teszik, akik viszont /lévén vállalkozások/ profitorientáltak, uram ´bocsá jobban felkészültek, tapasztaltabbak. Én is álltam már tűzoltódaru miatt az M0-áson órákat, mert a darukezelő felkészületlensége, és a technika elégtelensége folytán nem tudott felemelni egy 10 tonnás lemezgurigát. Közben ott állt mellette a darus kamionmentő, aki 20 perc alatt orvosolta volna a problémát.
  Ezekre az anomáliákra nem kapott választ senki. Tisztában van vele mindenki, hogy az életüket szigorú szabályozások irányítják, csak miután mindannyiunk ebben az országban él, ezért feltételezhető, hogy sok döntés csak a parancsnokokon múlik.

  Üdv, és kevés munkát, jó szolgálatot:

  Pünkösti Péter”
 • 14. tűzoltóparancsnok 2008. február 24. 21:49
  „még egy ki kiegészítés

  - a tűzoltók fizetése nem függ sem az eseményk számától sem a kárhelyen töltött időtől és nem kersenek nagyon sokat akik most kezdik a kiképzést közalkalmazotti minimálbért kapnak

  - az autók szétvágására a tűzoltókank joga van , de ezen tevékenységet szintén külön szabályok szabályozzák
  néhány példa: személy mentés, roncs átvizsgálás, csomagtartó kinyitás, ármatalanitás, üzemanyagsolyás megszüntetése, stb, ez mind mind olyan dolog ami indokolhatja a karosszéria elemek szétvágását

  az életveszély elhárításánál azt is figyelembe kell venni hogy a sérülteket hogyan lehet mozgatni , és előfordult már az hogy szinte darabokra kellett vágni valamilyen autót a sérült kiemelése érdekében, az elhunyt személyek kiemelése sem egyszeű feladat , az nagyon fontos hogy az emberi méltóságot meg kell őrizni”
 • 13. tűzoltóparancsnok 2008. február 24. 21:39
  „Tisztelt hozzászólók !

  nagyon érdeked véleményeket és tévhiteket olvastam a hozzá szólásokban. Szeretnélek arra megkérni benneteket hogy ha van kedvetek és időtök kérdezzetek akár ezen az oldalon is.

  némi szakma vázlatosan, a teljesség igénye nélkül

  - a tűzoltók feladata minden olyan esemény elhárítása ami életet illetve anyagi javakat közvetlenül vagy közvetetten veszélyezteti
  - ebből 1 a közlekedési balesetek elhárítása amely addig tart amig az életveszély elhárítását elvégezzük, a forgalmi akadályt meg szüntetjük, ez előfordul hogy az után történik meg miután a kamiont átpakolták, kiemelték, elszállították
  - az nem fordulhat elő hogy egy olyan eseményhez ahol életveszély van tűzoltók késlekedéssel induljanak el , a riasztási rendszer pontosan szabályozza mind a kárhelyi munkát mind azt hogy elhúzódó eseményeknél, vagy több idejű eseménynél mit kell tenni, természetesen a távolságokat nem tudjuk gyorsabban legyőzni mert mi is közúton közlekedünk
  - nem minden autónk nagy , de általában igen mivel minden olyan felszerelének el kell bent férni ami egy beavatkozáshoz szükséges , a tűzoltástól a közlekedési baleseteknél használt felszerelésekig
  - a darukból több féle is van , különböző típusok és különböző igénybevethetőséggel
  - azt hogy egy eseményhez milyen egységek vonulnak ki azt a mindenkori szolgálat parancsnok dönti el az elsőnek érkezett jelzés alapján, ezek a jelzések általában pontatlanok és hiányosak

  további szép estét
  és várom a kérdéseket”
 • 12. M. Géza. 2008. február 22. 16:48
  „Hali !

  Tisztelet a tűzoltóknak !

  Engem kisegitettek az árokból , a gyerekeknek teát adtak , nem problémázak , gyorsan végeztek ,és mentek tovább.
  Igaz nagy autóval voltak , de talán mindegyik ilyen :)) - nagy és piros-”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színesfémtolvajok újra ellopták Földsziget harangját

Csorna–Földsziget - A közelmúltban ellopták a földszigetiek harangját, sorban a másodikat.… Tovább olvasom