Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Kapuvári távfűtés: huszonnégy hátralékos hétmilliós adóssága

Több mint hétmillió forintos kintlévőséggel vág neki a fűtési szezonnak a Kapuvári Hőszolgáltató Kft.
A hátralékosok között többen már százezer forint feletti tartozást halmoztak fel. A cég tavalyi beruházása révén 10–12 százalékos megtakarítás keletkezett a rendszeren.

– A tavalyi szezon tavaszi befejezésével jól vizsgázott a mintegy százmilliós korszerűsítés után a városi távfűtési rendszer – értékelt Pászli Tibor, a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég az elmúlt szezon kezdetén kicserélte a városi távhőrendszer teljes vezetékhálózatát, új alközpontokat telepítettek és a lakások fűtése egyedileg mérhető, szabályozható. A százmilliós beruházás kezdetén az ügyvezető elmondta, nemcsak a lakásokban, hanem magán a rendszeren is megtakarításokat remél.

– Nos, elmondható, a teljes rendszeren 10–12 százalékos megtakarítást értünk el az előző szezon elszámolása után – fogalmazott Pászli Tibor. A távhő vezetékeinek vesztesége a szabványos mennyiség (5 százalék) alatti.

Az október közepétől kezdődő idei fűtési időszak sajnos még a régi kazánokkal indul. Ennek felújítására egyelőre nem találtak pályázati forrásokat. Napjainkban a fűtőművek karbantartását végzik.

Nagyobbak a változások a lakásokon belül, ahol az új berendezések felszerelésével minden helyiség hőmérsékletét külön-külön tudják a lakók szabályozni. A szolgáltató pedig távleolvasással méri a mennyiséget. Pászli Tibor szerint a szolgáltatás minősége is javult, többek között azzal, hogy 24 órás fűtést biztosítanak minden lakásban.

Pászli Tibor: Több mint hétmillió forint a lakossági tartozás, ez a cég hiányának majdnem a harmada.
Pászli Tibor: Több mint hétmillió forint a lakossági tartozás, ez a cég hiányának majdnem a harmada.


– Az önkormányzati céggel együttműködő lakóknál már kimutatható akár 10 százalékos fűtésdíjcsökkenés is – jegyezte meg az ügyvezető. Hangsúlyozta azonban, számos esetben okoz gondot az amúgy hatósági áras fűtésdíj elszámolása. „Sosem vagyok otthon, a fűtés meg közepes erősséggel megy" – kifogásolta elszámolását egy lakó. „Rendszeresen elzárom a fűtést, erre penészesedik a lakás" – jegyezte meg egy másik.

Pászli Tibor hangsúlyozta, a szabályozók beállításáról többször tájékoztatták a lakókat. Amennyiben szükséges, további tájékoztatót tartanak a közös képviselők. Az ügyvezető hozzátette, a városi rendszer egyik kazánházához tartozó lakásoknál még nem fejeződött be a felújítás. Az úgynevezett standszelepek beépítését a közeljövőben befejezik. Ezek hiánya az elmúlt szezonban zajt okozott.

A kormány rezsicsökkentő intézkedéseinek és támogatásainak ellenére a Kapuvári Hőszolgáltató költségvetése 20 milliós hiánnyal zárt tavaly, melyben az állami kompenzáció már benne foglaltatik. Az idei rezsicsökkentés hatásait is vélhetően csak állami segítséggel tudják kivédeni. Sajnos a kapuváriakat is érzékenyen érintik a nem fizetők. A cégnek 7,2 milliós kintlévősége van. A 24 hátralékosnak a fele már több mint százezer forinttal tartozik. Az önkormányzati cég ügyvezetője kijelentette, a tartozások behajtására jó ötletnek tartja a Győr-Szol módszerét, miszerint az adóhatóság adók módjára fogja beszedni az elmaradt díjakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az összefogással nyert Bezi

A ravatalozót és a játszóteret tudták fejleszteni a helyiek. Tovább olvasom