Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kapuvári Szabadegyetem - Kárpáti László előadása a Hanságról - Galéria

A második előadást is megtartották a Kapuvári Szabadegyetemen. Nézze meg fotós összeállításunkat!

Kapuvári Szabadegyetem - Kárpáti László előadása a Hanságról - Fotó: Jerkó Gyula
Széchenyi hajóitól a Zacher-tortáig

A Kapuvári Szabadegyetem legutóbbi előadásán a Fertő–Hanság Nemzeti Park egykori igazgatója – telt ház előtt – beszélt a nemzeti park kialakulásáról, a Hanság lápvidékének egykori hétköznapjairól.

A Kapuvári Szabadegyetem második előadásán dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park egykori igazgatója tartott nagy sikerű előadást a nemzeti park kialakulásáról. A telt házas programon a hallgatók olyan érdekességekkel ismerkedhettek meg, mint gróf Széchenyi István Angliából hozatott Fertő tavi hajói (néha szürke marhákkal vontatták őket), vagy a hansági lecsapolások előzményei.

Utóbbiakról szólva az egyetemi tanár elmondta, a valamikor több mint ötvenezer hektárnyi vizes területet az egykori földesurak úgy csapolták le, hogy a területükön lévő vizet átengedték a szomszéd birtokra.
A kapuvári előadáson elhangzott, az Esterházy-uradalom hansági területeit is bérlők kezdték kezelni a tizenkilencedik század második felétől, többek közt Kapuváron.

– A tizenkilencedik század elején többek közt Széchenyi részvételével alakult meg a Rába Szabályozó Társulat, mely megkezdte a tervszerű lecsapolást. Ennek eredménye a mai napig kihat, hiszen napjaink csatornáit ez a társulat ásatta meg – mesélt a kezdetekről a nemzeti park igazgatója. A kapuvári előadáson elhangzott, az Esterházy-uradalom hansági területeit is bérlők kezdték kezelni a tizenkilencedik század második felétől, többek közt a Kapuváron méltán megbecsült, Szászországból származó Berg Gusztáv is.

– A természetvédelem hetvenes évekbeli hazai elindulásának is vannak hansági gyökerei – mesélte dr. Kárpáti László. Az ötvenes években Csorvásra kitelepített Festetics Antal gróf nemegyszer szökött meg családjához méltatlan körülményeiből. Egy alkalommal ide menekült, a hansági égeresekbe, hogy a ritka természeti környezetet megszemlélje. A kommunista hatalom természetesen itt is megtalálta, talán nem véletlen, hogy a gróf ´56-ban elhagyta az országot és Konrad Lorenz Nobel-díjas professzor munkatársa lett. – A nyugati magyar szakembergárda 1971-ben levelet írt a Kádár-kormánynak a Nyugaton már elterjedt nemzetipark-mozgalom hazai megteremtése érdekében – mesélte az előadó. E levél hatására aztán elsősorban itt, a Hanságban és a Fertő mentén indult meg a szervezkedés, többek közt kapuvári szakemberek részvételével. – Érdekességképpen megjegyezném, hogy az osztrák oldalról részt vevő szakminiszter például a Zacher-tortát szerette, melyet a Fertő tavi tárgyalásokra motorcsónakkal vittünk utána – mesélt a „daliás időkről" dr. Kárpáti László.

A Kapuvári Szabadegyetem második előadásán az előzőekhez hasonló érdekességeket tudhatott meg a nagyszámú közönség, melynek programját február 22-én, szerdán délután tartják, ahol Sarkady Sándor könyvtári főigazgató a nyugat-magyarországi felkelés történetéről beszél.

Olvasóink írták

  • 1. kukszi 2012. február 12. 18:00
    „Ilyen nagy tudású szakembert, mint a Kárpáti Laci,nem szabadott volna elengedni nyugdíjba.
    Használni kell a tudását és a hatalmas gyakorlati tapasztalatát.
    Hanságban természet védelmi szempontból maradandót alkotott !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodából a munkásőrlaktanyába költözött az otthon

Új helyen, bővített létszámmal működik év elejétől a Csornai kistérség Fogyatékosok Napközi Otthona.… Tovább olvasom