Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kapuvári kórház - Szálláshelyek kellenek az ellátás mellé

Bővülő nappali kórházi ellátásról, az egyre népszerűbb egynapos sebészeti ellátásról és növekvő érrehabilitációs bevételekről számolt be évértékelőjében a kapuvári kórház főigazgatója.

– Krónikus kórház révén az ünnepekben akut betegeket nem veszünk fel, így adminisztratív munkatársaink jól megérdemelt szabadságukat töltik a napokban. Az ápolószemélyzet dolgozik, a bent maradt betegekkel együtt apró ünnepséget szerveztünk – kezdte az év végi ünnepnapok ismertetését dr. Benedek Zoltán, a kapuvári Lumni-
czer-kórház főigazgatója. Hozzátette, a kórház látogatási idejét erősen befolyásolhatja az esetleges influenzahelyzet.

Az ünnepi programok, munkabeosztások mellett számos sikerről is beszámolhatott értékelőjében a kapuvári főigazgató.

– Fekvőbeteg-kihasználtságunk jóval meghaladja a kilencven százalékot, melyet nagyban köszönhetünk a határainkon túl is népszerű érrehabilitációs (angiológiai) ellátásunknak – mondta Benedek főorvos. Ezen ellátás esetén a fekvőbeteg-kihasználtság teljes, ezért egyre nagyobb szükség van mind az intézményen belül, mind a városban az ehhez kapcsolható szálláslehetőségekre. – Az ellátottak száma bővül, emellett sajnos 800–900-as, egyéves várólistánk van – mondta a kórház vezetője.

Ugyancsak emelkedő betegszámot, ezáltal egyre több elvégzett műtétet tükröz az úgynevezett egynapos sebészeti statisztika.

– A helyi aktív ellátást kiváltani hivatott formát mind többen veszik igénybe, napjainkra három-négy hetes várólista alakult ki ebben az ágazatban is – mondta a főigazgató, aki további bővülési lehetőségeket lát ebben a formában. Ám ehhez az állami finanszírozás növelésére is szükség van. Az idei évben gyarapodó műtéti számhoz az intézmény saját forrásból is mintegy ötmillió forinttal járult hozzá.

– Az egynapos sebészethez hasonló új forma a nappali kórház, ahol a betegeink a délelőtti ellátást követően késő délután már haza is mehetnek. Javítva ezzel gyógyulási képességüket családjuk körében – tette hozzá Benedek főorvos. Ebben az ellátási formában a kapuvári kórház betegszáma megduplázódott a 2011-es bevezetés óta. Napjainkban már több mint négy és fél ezer az ilyen ellátott évente.

Konyha a kórházban: Jövőre belső fejlesztések várhatók a betegellátásban.
Konyha a kórházban: Jövőre belső fejlesztések várhatók a betegellátásban.

– Az idei év gyógyításban elért sikereit természetesen jövőre is szeretnénk megismételni. Tervezett beruházásaink közül is kiemelem az orvosigáz-ellátás (oxigén, altatógáz) rendszerének 12 milliós teljes felújítását vagy a röntgenosztály klímarendszerének 3 milliós cseréjét – mondta dr. Benedek Zoltán.

A tervekben szerepel még a műtőblokk légkondicionáló-vezérlőjének 4 milliós fejlesztése, egyes épületek csapadékvíz-elvezető rendszerének fejlesztése vagy akár a konyha belső szigetelésének cseréje. Utóbbi munkákra is 2 millió forintot költenek a Lumniczerben.

– Ha röviden összegeznem kell, azt mondhatom: volt ennél jobb évünk is, de rosszabb soha ne legyen – fogalmazott a kapuvári kórház főigazgatója.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégek, élmények, találkozások a multiházban

Három hónapja működik Rábacsécsényben a közösségi ház. Számos, sok nézőt vonzó programon van túl az… Tovább olvasom