Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Kapuvári húsgyár: újra gyártanak

A Kapuvári Hús Rt. tulajdonosa a legutóbb bejelentette: két ütemben újra elindítják a gyártást.
A közel egy éve megvásárolt kapuvári húsgyár tulajdonosa, Román Gyula munkásgyűlésen értékelte az elmúlt fél év történéseit. A Kapuvári Hús Rt. tulajdonosa kijelentette, bár jelenleg veszteségesen dolgozik a gyár, mégis lát biztató jeleket, kitörési lehetőségeket.

Román Gyula tulajdonos a veszteség okaként az ágazat szinte katasztrofális helyzetét jelölte meg. Hozzátette: Magyarországon egyre kevesebb a sertés, valamint az árak elszabadulása miatt érezhetően csökkent a húsfogyasztás is.

Mint mondta, a Debrecen Hús Rt. csoportjába tartozó kapuvári üzem ennek ellenére is egyre jobban teljesít. Első nyolchavi árbevételük közel nyolc és fél milliárd forint. A tulajdonosi kör alapjában elégedett a teljesítménnyel. Román Gyula azonban kitért arra, több fórumon elhangzott a kapuvári gyár bezárásának híre. A tulajdonos kategorikusan cáfolta a híreszteléseket.

Decembertől konyhakész termékek

Román Gyula felvázolta az üzem kitörési lehetőségeit is. Elmondta: már ez év elején beindították a nagy súlyú sertések vágását, beállítottak egy marhadaraboló sort is, valamint a távol-keleti export növelése érdekében mélyfagyasztó beszerelését határozták el. A tulajdonos szerint azonban ez nem elég, nyitni kell a nagyobb hozzáadott értékű termékek gyártása felé. Ennek érdekében szeptember közepétől közel kétszázmillió forintos beruházást hajtanak végre, melynek keretében daráló-szeletelő és csomagoló gépsort szerelnek fel.

A késztermékek gyártásához pácoló gépsort is vásárolnak. A munkák december elejéig befejeződnek. Utána egyelőre kis szériában kezdenek új, konyhakész termékeket előállítani. Október közepétől a vállalatcsoport szolnoki üzemében – kezdetben bérmunkában – egyéb késztermékek gyártása is várható. Amennyiben sikeres lesz a piaci bemutatkozás, ezen termékeket majd Kapuváron készítik, várhatóan a jövő év tavaszától. Ez utóbbi gyártás költségei is meghaladhatják a százmillió forintot.

Nem vesznek fel dolgozókat

Román Gyula szerint ezek a bővítések a jövő év végére nullszaldóssá tehetik a kapuvári üzemet. A késztermékgyártás elindulása azonban nem jelent munkásfelvételt. A csökkenő sertésszám miatt a vágás üteme nem éri el a kívánatosat. Ezért az üzemben átszervezésekkel oldják meg a dolgozók helyben maradását. Egyéb módon is támogatják a munkások kötődését. Idén hatszázalékos bérfejlesztést hajtottak végre és évente kétszer, közel hatezer forintos vásárlási utalvánnyal segítik munkavállalóikat.

A tulajdonos lapunknak kijelentette: idén huszonhat vendégmunkás és ötvenkét saját dolgozó ment el a cégtől, ezzel szemben több mint negyvenet vettek fel. Román Gyula úgy véli, nemcsak a termelésben dolgozóknak, de a gyár vezetésének is hozzá kell szoknia a változó körülményekhez. Ez utóbbiak létszáma is változott, idén négy felső vezető ment el Kapuvárról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékfronton a helyzet változatlan

Bősárkány határában, de már csornai területen, a „Barázdás-dűlő” mellett még mindig áll… Tovább olvasom