Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kapuvári húsgyár: se pénz, se munkaügyi papírok

A kapuvári húsgyár felszámolását a bérmunkában dolgozó cégek alkalmazottai szenvedik meg a legjobban. Állítólag ők sem pénzt, sem munkaügyi papírokat nem kaptak. A Kapuvári Hús Zrt. dolgozói a bérgaranciából hozzájutottak bérükhöz, néhány végkielégítés azonban bent ragadt.


Keddi, kapuvári húsgyárral foglalkozó cikkünk után mind a gyár szakszervezete, mind a Kisalföld számos telefonhívást kapott. E szerint a dolgozók ki nem fizetett bére kapcsán sokkal árnyaltabb a kép.

– Kezdjük azzal, hogy a Kapuvári Hús Zrt. és a Bacon Kft. felszámolója az úgynevezett bérgarancia-alapra támaszkodva a dolgozók jó részének kifizette járandóságát – mondta Pászli Tibor szakszervezeti vezető.
A felszámoló a hatályos törvények szerint járt el, ám néhány régebbi dolgozónak és magasabb beosztású munkatársnak a végkielégítése még nem kifizetett. Ez az összeg felkerült az A kategóriás adóslistára, tehát az esetleges értékesítés után az elmaradt járandóságokat a felszámoló ki tudja fizetni. A két említett cég dolgozói adóelszámolásukat és egyéb papírjaikat megkapták.

– Nem így azonban az a 40–50 dolgozó, akiket a Kapuvári Hús Zrt. után egy fővárosi és egy makói illetékességű cég foglalkoztatott, természetesen a gyáron belül – mondta Pászli Tibor. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, a felszámolóbiztos ezen cégeket többször felszólította az adatközlésre, a pénzek és a szükséges papírok kiadására.

– Ha a falnak beszéltünk volna, az előbb reagálna. Ezek a foglalkoztatók – ha éppen még megvannak – egyszerűen fittyet hánynak a szabályokra – állítja a szakszervezeti vezető.

Pászli Tibor hozzátette, nem könnyű eljárni ezen cégekkel szemben. – Úgy tudom, hogy megvannak azok a papírok, vagy legalábbis egy részük, amik nélkül a dolgozók nem tudnak máshol munkát vállalni. Nem is értem, miért nem lehet ezeket rendezni – tette fel a kérdést Pászli Tibor.
Megjegyezte még, papírok nélkül a hitelbiztosításokat sem tudják igénybe venni a dolgozók.

Olvasóink írták

 • 11. kishektor 2013. január 31. 20:28
  „Kedves 10. Andi anyu !
  Mindazok akik az elvárható tisztességes munkavégzésen,az elvárható lojalitáson messze túlmenően teljesítettek, akik segítették becsapni a dolgozókat, akik elhitették velük, hogy itt minden rendben van, nem lesz probléma csak menjetek át " önként " a különböző bérmunkás Kft-k hez, vagyis mindazok akik szándékosan önös érdekből vezették félre a károsultakat ! Akik nagyon jól tudták, hogy pl. az élőállatért már nem tudnak fizetni, de ennek ellenére megrendelték s átvették a sertéseket, több százmillió forinttal károsították így meg a beszállítókat. Őnekik sincs semmi reményük, hogy ..." a cég értékesítése után..." egy forintjukhoz is hozzájussanak ! Képzeld el azokat a kistermelőket akik befürödtek a Húsgyárral ! reménytelen helyzetbe kerültek ők is akár csak a dolgozók !
  A dolgozókat is és a beszállítókat is félrevezették, nagyon nehéz helyzet alakult itt ki s nagyon igazat adok Neked abban, hogy mindenki a saját érdekében tegye meg azt amit jónak lát ! üdv.”
 • 10. Andianyu 2013. január 31. 19:38
  „Kíváncsi vagyok,ki retteg az igazságtól!Remélem,minden Kedves Vezető-ahogy Észak Kóreában mondják-jól alszik,álma mély,és kedvére való.De ott kivégzik azt,aki rosszat tett.Mindenki megkapja a büntetését,az idő mindent megold.”
 • 9. kishektor 2013. január 31. 18:35
  „Tisztelt / tényleg / 6.hsanyi ! gratulálok a kommentedhez !
  Igen ilyen nyílt, tényszerű írásokra van szükség ahhoz, hogy előrébb lehessen lépni! Fel kellene már ébredni az elkábított embereknek mert lassan elmúlik minden ! s utána már késő lesz a bánat . Javaslom tehát mindenkinek, hogy azt a tudást mellyel Ő rendelkezik ossza meg mindnyájunkkal s akkor talán eredményre jutunk !
  El sem hiszitek mennyire rettegnek a a kollaboránsok, be vannak <moderálva>a ! Tudják, hogy Ti, kik ott dolgoztatok
  mindent tudtok csak még hallgattok... bízom benne, hogy a hallgatás fala minél előbb leomlik ! üdvözlettel !”
 • 8. Andianyu 2013. január 31. 18:30
  „hsanyi: nem tudom ki vagy,de a megfogalmazás és a tényszerűség ötöst ad.Mindenki a saját érdekében tegye meg azt,amit jónak lát,és senki se várjon másra.Ha másra vársz,tévútra térhetsz,akár befolyásolás árán is.Itt mindenkinek saját magának kell megvívni a harcát,amely sajnos sok időt és energiát fog igénybe venni.De majd valamikor eredményre juthatunk,de kitartás,erő és önfegyelem.Mindenki csak magára számíthat,senki se ámítsa magát,hogy majd más segít!”
 • 7. Andianyu 2013. január 31. 17:48
  „Amiért engem cenzúráztak tegnap,mindenki számára elérhető,hivatalos portál : www.cegjegyzek.hu
  A kereső a feltüntetett információkat kövesse,ennyire egyszerű.”
 • 6. hsanyi 2013. január 31. 17:14
  „Az, hogy ilyen mély gazember szintre jutott a dolgozók sorsa, abban óriási szerepe volt az érdekképviseletnek, amely a dolgozók pénzén, mások érdekeit képviselte és a megkötött szerződések ellenére sem áll ki a dolgozói mellett. Csak újságcikkekben, de ott is csak a látszat kedvéért. A dolgozók észlelték évekkel ezelőtt ezt a bűnös tevékenységet, amit a gyár vezetése művelt, próbálták felhívni különböző szervezetek figyelmét, ( munkafelügyelőség, NAV, helyi vezetők) de valósággal féltek az igazságtól. 2011-ben mikor kiszervezés megkezdődött egy bűnöző bandával kooperált az akkori gyárvezetés. A dolgozók hiába próbáltak ellenkezni az ügylet ellen a szakszervezet nem volt partner a tiszta körülmények visszaállításában. Ebben a gyárban sajnos évek óta tombolt a fekete munka. A munkaidővel kapcsolatos jogok sárba tiprása történt az érdekképviselet segítségével. Minden alkalomra mikor a dolgozók a jogaikért szót emeltek a szakszervezeti vezető felhívta a figyelmüket, hogy örüljenek, hogy van munkahelyük, mert például most csukott be Mosonmagyaróváron a kenyér gyár és hasonló példákkal meghunyászkodásra késztette őket. Az utóbbi időben különböző pertársaságokról és levélírás a volt tulajdonos felé szlogeneket hangoztatott, de sajnos semmi sem történt... Kb. 50 ember, akit akaratuk ellenére kiszerveztek egy makói kft-nek. Augusztusi fizetésük felét szeptemberi fizetésük háromnegyedét nem kapta meg a mai napig és már nem is akar róla tudni senki az illetékesek közül, de az adóhatóság felé majd el kell számolni a fel nem vett bérről is. Most is nagy a csend a gyár sorsáról, néha kósza hírek szerint van esély az indulásra máskor minden hozzáértő kizártnak tartja még az elkövetkezendő években is. A dolgozók mindvégig bizonytalanságban várják az igaz híreket és az elmaradt jogos béreiket és végkielégítésüket, a többi minden csak süket duma. Ezekről a dolgokról kellene most már konkrét információ és minél előbb az elmaradt béreket”
 • 5. kishektor 2013. január 31. 11:40
  „Tisztelt 2.wellington !
  Elnézést kérek ha nem pontosan fogalmaztam, a pontos összeget nem tudom, de azt igen, hogy ez az összeg közel van, vagy éppen meg is haladja a százmillió forintot !Persze a nyilatkozó szakszervezeti (félre ) vezetőnek ezt is pontosan tudnia kellene !!!, hogy miért nem informálja tényeknek megfelelően a munkásokat és az újság olvasóit azt én nem tudom megmondani !
  Szerintem lassan be kellene fejezni már az emberek félrevezetését minden szinten !”
 • 4. Reális 2013. január 31. 08:32
  „Tisztelt Pászli úr!Hol van a beígért tüntetés?”
 • 3. Andianyu 2013. január 30. 22:03
  „Az én korábbi hozzászólásomat miért cenzúrázták?Tényszerű,és valóságtartalma ellenőrizhető.”
 • 2. wellington 2013. január 30. 21:43
  „százmillió vagy százmilliós nagyságrend?”
 • 1. kishektor 2013. január 30. 14:27
  „Szeretném pontosítani a nyilatkozó szavait, miszerint "..... ám néhány régebbi dolgozónak és magasabb beosztású munkatársnak a végkielégítése még nem lett kifizetve....." ez a NÉHÁNY dolgozó több mint 90 / kilencven / embert jelent.... nekem ez nem néhány ! A tartozás összegét pedig 100.000.000,- / százmillió / nagyságrendben számolják !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvanöt hektárt kapott húszévi bérletre

Németh Levente fiatal agrármérnök Szanyban gazdálkodik családjával. Tovább olvasom