Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Kapuvári húsgyár: sajtótájékoztatónak indult, tüntetés lett

Az egykori dolgozók nem rejtették véka alá, hogy "politikusoknak többé nem hisznek a kapuvári húsgyár kapcsán".

Hámori György: "Igen, járt nálam egy érdeklődő"

Az LMP által szervezett sajtótájékoztató a megjelentek elkeseredettsége miatt kisebb tüntetésbe torkollt tegnap a kapuvári húsgyárnál. Megtudtuk, járt egy érdeklődő a városban és hétfőn Pápán is demonstráció lesz.

Szakács Gyula, a Lehet Más a Politika (LMP) megyei elnöke, Lengyel Szilvia, a párt országgyűlési képviselője, valamint Gerstmár Ferenc, az LMP országos választmányának tagja tartott sajtótájékoztatót tegnap a kapuvári húsgyár főbejáratánál.

Az eseményen azonban a sajtósokon kívül a gyár több egykori középvezetője és számos régebbi dolgozója is megjelent. Az LMP-sek higgadt szavainak dacára a sajtótájékoztatónak indult találkozó kisebb tüntetésbe fordult.

Az egykori dolgozók nem rejtették véka alá, hogy "politikusoknak többé nem hisznek a kapuvári húsgyár kapcsán".

Kiss M. Vencel, a kapuvári gyárba (is) beszállító gazda lapunknak elmondta: jövő hétfőn délelőtt tíz órakor figyelmeztető megmozdulást tartanak a pápai húsgyár előtt is.

– Amennyiben továbbra is elnéznek a fejünk felett, Budapestre megyünk demonstrálni – fogalmazott a gazda, aki azt is elárulta, sem a szakminisztériumoktól, sem a politikusoktól nem kapnak választ a bennragadt gazdálkodói pénzek miatt írott leveleikre.

. Vencel (hátul csizmában): Most traktorral Kapuváron, egy hét múlva Pápán. A kép előterében az LMP-sajtótájékoztató résztvevői: Szakács Gyula, Lengyel Szilvia és Gerstmár Ferenc.
Kiss M. Vencel (hátul csizmában): Most traktorral Kapuváron, egy hét múlva Pápán. A kép előterében az LMP-sajtótájékoztató résztvevői: Szakács Gyula, Lengyel Szilvia és Gerstmár Ferenc.


Ugyancsak a tegnapi találkozón derült ki: a felszámolás alatt álló kapuvári húsgyárra akadt érdeklődő, aki a város vezetőit és a gyár több munkatársát megkereste. Ezt Hámori György polgármester is meg-
erősítette lapunknak, ám többet nem szándékozott mondani.

A Kisalföld annyit megtudott, hogy az állítólagos befektető Kapuváron képzelné el a termelést és a vágást. A környékbeli gazdákkal működne együtt, akik közül többel tárgyalt is. Úgy tudjuk, tavasztól indulna az üzem, ám ez további kérdéseket is felvet, leginkább a szükséges munkaerő problémáját.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az LMP nem látja a politikai szándékot a kapuvári húsüzem és ezzel együtt közel négyszáz dolgozó megsegítésére. – Mára ott tartunk, hogy a hajdan virágzó Rábaközben sem munka-, sem egyéb lehetőség nincsen – jelentette ki Szakács Gyula. Lengyel Szilvia hozzátette, a tragikus helyzetben lévő hazai élelmiszeripart a magas áfa és a segítő politikai szándék hiánya is sújtja. Gerstmár Ferenc hangoztatta, évekkel ezelőtt évente átlagosan 40 kilogramm sertéshúst fogyasztottunk, ma ez alig 25 kilogramm. Vissza kell szorítani az importot és a fogyasztókhoz, a termelőkhöz kell közel vinni a feldolgozást, melynek Kapuvár az egyik példája lehetne.

A politikusok után a gyár egykori dolgozói vették át a szót. Pápai Zoltán azt kérdezte: hogyan lehet az, hogy a gyár tulajdonosai növekvő magánvagyonukról adnak számot, az üzem pedig csődbe ment. A gyár egykori munkatársa hangoztatta: az elhúzódó felszámolás előtt és alatt sem számíthattak a dolgozók érdemi segítségre a politikusoktól többek közt abban, hogy elmaradt juttatásaikat megkapják. Egy másik hozzászóló, Orbán Imre hangoztatta, a politikai pártok legalább kirendelt ügyvédekkel segíthetnék a hoppon maradt dolgozókat.

A két sikertelen kör után nem írnak ki harmadik pályázatot az üzem vagyonára az egykori kapuvári húsgyárat működtető cégek felszámolóbiztosai. "A jövőben nem befektetőt, hanem a vagyonra vevőt keresünk, pályázat nélkül" – fogalmazott Jendrolovics Péter Pál.
A politikusokat csak a hatalom érdekli, a dolgozók meg futhatnak a pénzük után – mondja Pápai Zoltán (a képen balra).

Korábban

Az LMP szerint a kapuvári húsgyár válhat "a Fidesz Hajdú-Bét-ügyévé" - mondta Lengyel Szilvia független országgyűlési képviselő a tavaly ősszel bezárt üzem előtt tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Lengyel Szilvia emlékeztetett, hogy mindeddig rendezetlen a cégtől elbocsátott négyszáz egykori dolgozó és a beszállítói számlák sorsa. A rendszerváltás óta egyetlen kormányzat sem teremtett olyan gazdásági környezetet, amely szavatolta az élelmiszeripar hosszú távú versenyképességét, az ebből élő családok megélhetését - közölte a politikus.

A magas áfa, a feketegazdaság térnyerése és a fejlesztések elmaradása miatt esélye sincs a Kapuvári Húsipari Zrt.-nek a fennmaradásra - tette hozzá.

"A magyar húsipar sajnos, nem képes önerőből talpra állni, és láthatjuk azt is, hogy az államtól sem várhat segítséget" - fogalmazott, Pápa, Gyula és Kaposvár húsgyárának esetét hozva példaként.

Szakács Gyula, az LMP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke arról beszélt: Kapuvár térsége a Kisalföld többi részéhez hasonlóan mindig is mezőgazdasági vidék volt, de a húsgyárból elbocsátottaknak ma nincsen hová dolgozni menni

Nem lesz harmadik pályázat

A két sikertelen kör után nem írnak ki harmadik pályázatot az üzem vagyonára az egykori kapuvári húsgyárat működtető cégek felszámolóbiztosai.

"A jövőben nem befektetőt, hanem a vagyonra vevőt keresünk, pályázat nélkül" - fogalmazott Jendrolovics Péter Pál, az MTI kérdésére azt közölve: ezzel elszállt annak az esélye, hogy belátható időn belül újraindulhat a termelés a tavaly ősszel leállt üzemben.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Fedayn 2013. augusztus 31. 08:47
  „kishektor!A gyárért az arra felhatalmazott és azért sok pénzt kapó politikusoknak és ,,nagyembereknek" kell tenni,nem az egyszerű kisembernek!Hiszen a kampányban megígérték és ezért szavaztunk rájuk!”
 • 26. kishektor 2013. augusztus 30. 20:33
  „23. +balance+
  Kedves balanc !
  A személyes jellegű hozzászólását engedje meg, hogy kicsit kibővítsem a tényekkel, amennyiben ez mármint a tények nem zavarják Önt !
  ..." Te ... jártatod a szádat, nyilatkozol itt-ott... " Tényleg így igaz , jártatom a számat, nyilatkozom itt- ott s mindezt a Gyár érdekében teszem s ezt kellene még nagyon sok másik embernek is tenni e s nem hallgatni mint az a bizonyos a fűben ! A különböző újságokban megjelent állításaimat még eddig soha senki nem cáfolta meg , pedig sok esetben elég kemény szavakkal illettem a Gyár széthordóit , igaz mindig névvel ellátva mondtam el véleményemet .Igen, én azt vallom, hogy akinek ismeretei alapján van releváns véleménye az merje elmondani, igaz ehhez ma egyre több bátorságra van szükség , mert nagyon sokakat zavar az igazság - Gyárral kapcsolatos - napvilágra kerülése !
  ...." közben meg...BMW re váltottál a húsgyári éveid alatt... " Ez teljes egészében tévedés ! A Gyárból én 1999 december 31 ével mentem el / nem munkanélkülinek !!! / 2006 ban nyugdíjban mentem majd ezt követően vettem a BMW-t , sőt 2007 ben új házat is építettünk s mindezt tettük több mint 40 év szorgalmas munkájának eredményként, fillérre adózott fizetésünkből ! Mi soha nem kaptunk borravalót, feketepénzt, hálapénzt s egyebet, nekünk csak a " bérelszámoló " által számfejtett bér jutott !
  Amennyiben úgy gondolja, hogy ingó és ingatlanaimat a .... "húsgyártól lenyúlt pénzből ... " vásároltam, akkor kérem ne kérdésként tegye fel ezt a vádat, hanem állításként s akkor nekem is lesz lehetőségem bebizonyítani az ellenkezőjét, illetve éljen állampolgári kötelességével s tegyen feljelentést a Rendőrségen, ez a tisztességes eljárás !
  ..." Ja már tudom, a bennmaradt húsgyári részvényeid miatt aggódsz..... " Szeretném elmondani, hogy a Gyár minden dolgozója - anno kb 1000 ember - a fizetése és a Gyárban eltöltött évei arányában kapott részvényeket ! Ma összesen 6 /HAT / kapuvári embernek van Hús ZRT részvénye, a többi ember mind eladta, csak mi hatan nem adtuk el ! Hatan akik kitartottunk a jogainkat biztosító részvények mellett, veszve hagyva az anyagiakat ! ezek a részvények biztosították számunkra, hogy ne csak a szánk járjon, hanem a közgyűlésen résztvehessünk s felvethessük ellenvéleményünket, még akkor is ha a 75 % os többséggel rendelkező tulajdonos minden felvetésünket le is szavazott, de legalább a jegyzőkönyvekben szerepelnek a kifogásaink ! Azt is szeretném még megemlíteni, hogy mikor úgy nézett ki a helyzet, akkor én a részvényei harmadát ingyen és bérmentve felajánlottam a köz javára !
  Remélem elég kimerítő választ sikerült adnom az ön feltételezéseire: Várom a cáfolatát az általam fentebb leírtaknak s egyben várom, hogy ön is hozzám hasonlóan ossza meg velünk pénzügyi helyzetét - amihez nekünk egyáltalán semmi közünk sincs, csak hát a viszonosság elve ezt diktálja , valamint szeretnék olvasni a Gyárér tett önzetlen tetteiről is üdvözlettel oi.”
 • 25. kishektor 2013. augusztus 30. 19:49
  „22.Fedayn !
  Amennyiben azért nevez " szűklátókörűnek " mivel a Polgármester és az Ogy. képviselő társaságában - meg még sokan másokkal - tüntettünk a Gyár meg,maradása érdekében , akkor én ezt a jelzőt vállalom ! Ön mit tett a Gyár megmaradása érdekében ? Kérem sorolja fel, mert szeretném megköszönni tevékeny részvételét a bajba jutott Gyár megmentése érdekében !”
 • 24. amice 2013. augusztus 30. 14:52
  „Kedves +balance+, önmagadról árulkodik a fröcskölődésed! Tisztességtelen más személyről azt sejtetni, hogy valamilyen bűncselekménynek részese lehetett. Igaz maga a szó "tisztesség", a nómenklatúrádban nem igazán létezhet. Milyen jogon teszed mindezt, a nagyra becsült és félreértelmezett szólásszabadság címén vajon?!, vagy csak mert úgy gondolod?!
  Tegyél rendet a fejedben, hátha még nem késő.........”
 • 23. +balance+ 2013. augusztus 29. 21:14
  „kishektor!
  Szerintem nagyon szánalmas vagy. Te, mint a húsgyár volt kis-közép vezetője jártatod a szád, nyilatkozol itt-ott, közben meg érdekes módon egyszerű autóról BMW-re váltottál a húsgyári éveid alatt. Vajon nem a húsgyártól lenyúlt pénzből???
  Ja már tudom, a bennmaradt húsgyári részvényeid miatt aggódsz...”
 • 22. Fedayn 2013. augusztus 29. 08:07
  „21. Az a szűklátókörű,aki a polgármesterrel és az ogy képviselővel tüntetett annak idején a gyár megmaradásáért!”
 • 21. kishektor 2013. augusztus 28. 19:07
  „Alekínyó és Rbar !
  Hozzászólásuk öröm számomra, mert visszaadja az emberekben vetett hitemet. Örülök, hogy nem csak elkábított, szűk látókörű emberek élnek közöttünk, akik a pillanatnyi politikai széljárásnak - szidni a kormányt - megfelelően alakítják véleményüket, hanem a tényeket megismerve alakítják azt. Kapuváron nagyon sok ember nagyon pontosan tudja a Gyár tönkremenetelének okait és okozóit ! Ennek ellenére a hozzászólásokban még véletlenül sem a tényszerűség van többségben. Vajon mi ennek az oka ? Igen a Gyár volt vezetői mély hallgatásba burkolóznak / kivéve pár embert / s ez rendkívül gyanús, nem hajlandóak megszólalni pedig nem is rossz megélhetést biztosított nekik / is / a Gyár . Persze az is elgondolkodtató, hogy az utóbbi időkben volt e kapuvári származású vezetője / kicsi - nagy / a Gyárnak ? Vajon miért nem ?”
 • 20. levente0304 2013. augusztus 28. 16:49
  „17. Fedayn
  Már megint kezded???XDDD”
 • 19. load 2013. augusztus 28. 15:18
  „15.Filtec
  "Először tönkreteszik a céget, aztán fillérekért megveszik a berendezéseket, gépeket."
  Egyelőre az a nagybüdös helyzet, hogy sem egyben, sem darabolva, a kutyának sem kell.
  http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ez_lett_a_vege_darabolva_elado_a_kapuvari_hus.558034.html”
 • 18. Rbar 2013. augusztus 28. 11:37
  „Semmi köze az államnak a gyárhoz! Sem a tönkretételéhez, sem pedig a megmentéséhez! Ahová jutott az üzem, az csakis annak a volt tulajdonosnak köszönhető, aki az előző kormányok idején ugyenezt tette Hajdú Biharban, Jász Nagykunban, majd nálunk, s most ismét keletmagyarországon garázdálkodik ugyanebben a szektorban. Apropó! Azt tudja a nagyérdemű, hogy kapuvári volt felső- és középvezetők miért nem hallatják a hangukat!??? Mert ugyanúgy asszisztálnak jelenleg is a főkolomposnak, mint ahogy tették ezt Kapuváron!”
 • 17. Fedayn 2013. augusztus 28. 06:58
  „Szégyen és gyalázat ami Kapuváron folyik!Nemcsak a húsgyár ügyében!”
 • 16. Olasznagyfröccs 2013. augusztus 27. 22:37
  „A legnagyobb kérdés, ha tényleg van befektető, azt engedi-e majd a politika érvényesülni, vagy a gyár újraindulása "államérdekbe" ütközik, és inkább elengednek néhány 100, vagy 1000 szavazót. A matek nem működik, Dunaújvárosban 150-180 milliárdért megmentenek 1.500 munkahelyet, Kapuvárra nem jutott (jut) 3-400 munkahelyre néhány milliárd? Akkor mi ez, ha nem politikai döntés?”
 • 15. Filtec 2013. augusztus 27. 22:10
  „Először tönkreteszik a céget, aztán fillérekért megveszik a berendezéseket, gépeket.

  Ki van ez találva. Kíváncsi leszek, hogy ki fogja ezt is megvenni?

  Tippem van.”
 • 14. alekínyó 2013. augusztus 27. 21:52
  „Jó estét! Valószínű,hogy amit mondok, nem mindenkinek lesz szimpatikus,de: a dolgozókat NEM az állam pénzén kéne kártalanítani/mert ugye az a mi pénzünk is/ hanem a volt tulajdonosok magánvagyonából. Ugyanis tematikus módszerekkel, ügyvédi segítséggel lopták el a pénzt és lett belőle magánvagyon. Ezek a tróger emberek a mai napig szabadlábon vannak és élvezik az életet! Azt az életet,amit szorgalmas,dolgos emberek teremtettek meg nekik. Milliárdokat halmoztak fel az állam és a dolgozók becsapásával. Le kell tartóztatni őket, elvenni a vagyonukat és börtönbe velük! Ez lenne a demokrácia! Aki bűnt követ el, az bűnhődjön!”
 • 13. rozsautcai 2013. augusztus 27. 16:02
  „Szomorú dolog,amikor becsültes családok megélhetése kerül veszélybe önhibájukon kívül.Együttérzek velük .”
 • 12. szimre50803 2013. augusztus 27. 15:23
  „Szemét kormány! Most miért nem Bajnaiznak? A kapuvári húsgyár dolgozóit mikor kártalanítják? Ez nem a kampány része csak a Hajdu-Bét?”
 • 11. Goldmund 2013. augusztus 27. 15:07
  „10. RickCartman 2013.08.27. 14:33
  Egyetértek veled!

  Csak az utolsó mondatoddal van bajom:
  "Sebaj, a demokráciai lényege még mindig az: ha rosszul választottunk, lehet más választani. Fel a fejjel."

  Tudod, ha eléd raknak 5 almát és mind meg van rohadva, akkor nem tudsz finomba harapni.”
 • 10. RickCartman 2013. augusztus 27. 14:33
  „Pedig milyen büszkén verték a mellüket a kedves ott dolgozók és társaságuk 2010-ben, "legyőztük a kumenistákat, győzött a kétharmad, éljen a fülkeforradalom" - sajnálatosan saját bőrükön tapasztalják: tévedtek...
  ugyanígy jártak a gyulai húskombinátosok is, a "nemzetthy oldal" jól megmentette őket, azóta se fizet senki semmit senkinek, tartozik mindenki mindenkinek, ugyanígy "mentik meg" most a Dunai Vasművet is...csak ne akarjanak már többet megmenteni, mert mindig ez a vége.
  Az ilyen melldöngető mentőakciókat 1948-ban simán államosításnak hívták, lett is belőle tervutasításos, pártirányításos, működésképtelen gazdaság az országnak, honnan is jutott eszembe vajon ez a tétel gazdaságtörténetből, én nem tudom.
  Sebaj, a demokráciai lényege még mindig az: ha rosszul választottunk, lehet más választani. Fel a fejjel.”
 • 9. Tapmancs 2013. augusztus 27. 14:27
  „Az oké hogy mint magáncég ment tönkre, de a politikusok kreálnak olyan törvényeket ami ellehetetleníti ezeknek a cégeknek a működését.”
 • 8. brooklyn 2013. augusztus 27. 13:46
  „Nem szabadna itt is egymassal vitatkozni!!!!
  Osszefogni es utcara vonulni!!!!Az egyetlen esely hogy akkor talan foglakoznanak a gondjainkkal!!!!
  Igen is menni kell nem csak a kocsma asztalt verni!!!
  Orbannak egy szavaba kerulne kifizetni az adossagokat!A Felcsuti vagy a Fehervari focicsapat koltseg vetesebol boven tellene ra,foleg hjogy a mi penzunket szorja el a semmire!!!!!!!!!!!!!!
  Ilyen gusztustalan elnok meg nem voit ebben az orszaGBAN pedig a tobbi sem volt matyo himzes!!!!”
27 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári iskokák: egy tényező állandó: a változás

Hiány van felsős és szaktanárokból, de alsós pedagógusból nagy a választék. Tovább olvasom