Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Kapuvári húsgyár: 120-an még mindig várnak elmaradt juttatásaikra

Egyes szakemberek a szövetkezeti újraindításban látnák a gyár jövőjét, ami Pászli Tibor szerint tavasszal folytatódhat. Konkrétum nincs, gondolkodók vannak.

A napokban megjelent sajtóhírek újra felszították az indulatokat a kapuvári húsgyárral kapcsolatban. A pápai húsgyár beszállítóit az állam az agrárkamarán keresztül kifizette, a kapuvári üzemben pedig több szakember – Bocskay József, Foltányi Árpád – is a szövetkezeti formában látná biztosítottnak a termelés beindítását. Az üzem egykori dolgozói viszont régóta várják jogos járandóságaikat.

– A napokban – a fenti híreket hallván – ismét többen kerestek egykori munkatársaim közül, hogy az évek óta húzódó felszámolási eljárás mikor kerül olyan állapotba, hogy az elmaradt járandóságokat (fizetés, végkielégítés) minden dolgozó megkapja – fogalmazott Pászli Tibor, a gyár egykori szakszervezeti vezetője, aki jelenleg is az országos érdekvédelmi szervezet tagja. Mint említette, a dolgozók nem értik, egyes gyárakat miért segítenek állami forrásokkal, Kapuvárt pedig miért felejtik ki mindig a sorból.

Pápán is elmaradt pénzükért demonstráltak a dolgozók és a gazdák a nyáron. Fotóillusztráció: T. A.
Pápán is elmaradt pénzükért demonstráltak a dolgozók és a gazdák a nyáron. Fotóillusztráció: T. A.

– Minél inkább gondolkodunk, annál inkább a politika környékén kell(ene) keresnünk a kapuvári megoldásokat, hiszen egyes gyárakat állami milliárdokkal támogatnak. A pénz egy része mára el is úszott. Kapuvár esetében pedig csak a működés hitelfeltételeit kellett volna biztosítani, valamint az adóhatósági zárolást feloldani – tette hozzá Pászli Tibor.

A gyár bezárásáról azóta is számos megalapozott és alaptalan információ terjeng. (Lapunk úgy értesült, a fővárosban elhangzott: a kapuvári gyár bezárása a húságazatban a legkisebb fájdalommal jár, hiszen az ottani emberek úgyis kijutnak Ausztriába dolgozni.)

A kapuvári felszámolási eljárás üteme és eredménytelensége is szálka a helyiek szemében. Ahogy Pászli Tibor megemlítette, a Rábaközben senkinek nem érdeke a szétdarabolás, ám az elhúzódó felszámolási eljárás sem kedves az optimistább forgatókönyveknek. – Ennek ellenére hiszünk a jövő tavaszi indításban – jelentette ki Pászli Tibor.

Az üzemmel kapcsolatban lapunk megkereste Jendrolovics Pál felszámolóbiztost. Ő elmondta: a bérgarancia-alap véges volta miatt az elmaradt bérek és juttatások kifizetésére nem sok esélyt lát.
– Többen vannak, akiknek tíz-harmincezer forintos tartozást regisztráltunk, 40–60 ember esetén már százezres nagyságrendűek az elmaradások. Jellemzően ők a magasabb beosztású és régebb óta Kapuváron dolgozók. Olyan tartozások is vannak, melyek esetében a munkaerő-kölcsönző cégek a hibásak – mondta Jendrolovics Pál a Kisalföldnek. Hozzátette azonban, a napokban újra megjelent a hirdetmény a kapuvári gyár – egyben történő – eladásáról.

– Állami és üzleti körök is fontolgatják az újraindítást, ám egyelőre konkrét üzleti tervek nélkül – mondta a felszámolóbiztos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókkal támogatták községüket a tűzoltók

A rábacsanaki önkéntes tűzoltók minden évben jelentős támogatást kapnak az adók felajánlható egy… Tovább olvasom