Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Kapuvári húsgyár - Szándék van, ám kevés a bizalom

Ismét szervezkednek a sertéstartó gazdák a kapuvári húsgyár újraindítása érdekében. Egyelőre szándék van az együttműködésre, ám – tekintve az elmúlt évek történéseit – kevés a bizalom. A gazdák szeme előtt a 2003-as sertéstartó konzorcium lebeg. Akkoriban nem volt politikai szándék a termelői tulajdonra.

Sertéstartó gazdák tartottak találkozót a minap Kapuváron. A Kiss M. Vencel helybéli és Horváth István barbacsi gazdálkodó által szervezett megbeszélésen jelen volt két tucat sertéstartó mellett Foltányi Árpád, a kapuvári húsgyár egykori gazdasági vezetője, valamint Németh Gergely, az agrárkamara megyei vezetője is.

– Az utóbbi hetekben számos ötlet és forma merült fel a kapuvári húsgyár újraindításáról, többek közt szociális szövetkezeti és egyéb szövetkezeti formában. Ezek kapcsán gondoltunk arra, hogy – utalva a 2003-as sertéskonzorciumra – megpróbálkozunk még egyszer valamilyen termelői (rész)tulajdon szervezésével – kezdte a tárgyalások ismertetését Kiss M. Vencel. Mint mondta, a megbeszéléseknek jó alapot adott Foltányi Árpád még a kapuvári gyár működése idején kidolgozott sertésintegrációs munkája. – Azt már a szervezkedés elején hangsúlyoznom kell, nincs túl nagy bizalom a gazdákban, hiszen a 2003-as sertéskonzorcium idején nem találkoztunk túl nagy segítséggel a kormány részéről és akkoriban a bankok sem nagyon törekedtek e – véleményem szerint – nyugaton már jó gazdasági alapokkal bíró termelési forma meghonosítására – fogalmazott a kapuvári gazda. A húsgyár 2003-as leállása után több gazdálkodó hozott létre egy sertéskonzorciumot, melynek tagjai akkoriban évi 350 ezer sertés beszállítását garantálták egy termelőket is bevonó tulajdoni szerkezet esetén. A gazdák azóta sem tettek le e forma bevezetéséről, ám az eltelt években többnyire rossz tapasztalatokat szereztek ezen a téren. – Elég csak a közeli Pápára gondolni, ahol szépen elfelejtették a sertéstartókat, de úgy gondolom, ez a termelői alap hiányzik minden kisebb hazai húsüzem mögül – mondta a kapuvári gazda.

Kapuvári húsgyár: A Kiss M. Vencellel együttműködő termelők is dolgoznának az újraindításért.
Kapuvári húsgyár: A Kiss M. Vencellel együttműködő termelők is dolgoznának az újraindításért.
Hozzátette, a bizalmat erősen aláássák a húsipar hírei, ám a gazdák úgy vélik, országos érdek végre őket is bevonni a húságazatba. – A kapuvári megbeszéléseken egyelőre csak tapogatózunk, hiszen a saját – kevés – tőkénken és a munkánkon kívül egyelőre nem tudunk mit felajánlani. A további munkához elsősorban kell egy gazdaságpolitikai szándék, kell a bankok segítsége, hiszen a kapuvári gyár egyelőre nélkülük nem léphet tovább és természetesen kell az agrárkamara segítsége is, mely össze tudja, tudná fogni a távolabbi termelőket is – mondta Kiss M. Vencel. Kiemelte, a Rábaközben egyelőre nem lát akkora termelői potenciált, mely kielégítené a kapuvári gyár sertésigényét, de számítana a csallóközi gazdákra is.

– Nagyon fontosnak tartjuk – pont a bizalmatlanság miatt –, hogy egy termelői háttérrel újrainduló kapuvári gyár elsősorban a társult gazdákkal tárgyaljon a sertésárakról, hiszen itt nem tudunk versenyezni a külföldi alapanyaggal, de azt is figyelembe kell venni, hogy egy hazai üzem itthon teremt munkahelyeket és itthon adózik termelése után – mondta a gazda. Úgy véli, ötletük nem új itt a környéken, de most ismét lát lehetőséget egy termelői tulajdont is bevonó húsgyár újraindítására. – Ehhez keressük a kapcsolatot a bankokkal, a szakminisztériummal, a terület országgyűlési képviselőivel és – rábaközi révén – a köztársasági elnökkel is – mondta a Kisalföldnek Kiss M. Vencel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi kapcsolat

A csornai Hunyadi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium a Comenius iskolai együttműködés… Tovább olvasom