Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Kapuvári húsgyár - Nincs pályázó a vagyonra

Egyetlen pályázat sem érkezett a péntek déli beadási határidőig a kapuvári húsgyárat egykor üzemeltető két társaság vagyonára.

"Most azt kell eldöntenünk, hogy újabb körben próbáljuk meg integráltan értékesíteni a vagyont, vagy megpróbálkozunk az elemenkénti értékesítéssel" - mondta Jendrolovics Pál Péter, - a felszámolóbiztosok egyike.

Jelezte: várhatóan a hónap közepén határoznak ebben a kérdésben.

Megjegyezte: az elemenkénti értékesítésnél "nagyon kérdéses, hogy a belátható jövőben újraindulhat" a tavaly ősszel leállított húsipari termelés a rábaközi kisvárosban.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság a Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy szeptember 17-én benyújtott kérelem alapján rendelte el a felszámolást. A Kapuvári Hús Zrt. szeptemberben állt le, felszámolását októberben rendelték el. Azóta már nemcsak a Kapuvári Hús Zrt., hanem a tulajdonában lévő Kapuvári Bacon Kft. is elbocsátotta alkalmazottait.

A december eleji hitelezői tájékoztatón az hangzott el, hogy a dolgozók járandóságának teljes kifizetésére akkor van matematikai esély, ha sikerül eladni a gyár vagyonelemeit. Ezen felül mintegy 3,5 milliárdos beszállítói és négymilliárdos egyéb követelést tartanak nyilván. A határidőig mintegy 120 hitelezői bejelentés érkezett, összesen körülbelül 7,6 milliárd forint értékben. Ehhez járul egy első fokon megítélt, de a fellebbezés miatt nem jogerős, másfél milliárdos adóhatósági bírság.

Az április eleji közzététel szerint a Kapuvári Hús Zrt. irányára nettó 1 milliárd 611 millió forint, amiből a működéshez szükséges berendezések 595 milliót tesznek ki. A részvénytársaság tulajdonában lévő, annak telephelyén működő Kapuvári Bacon Kft. eszközeit 452,3 millió forintért hirdették meg.

Jendrolovics Pál Péter néhány hete arról beszélt az MTI-nek, hogy nincs műszaki akadálya a kapuvári húsgyár újraindításának. Kiemelte: a két társaság ingatlanjaira és gépeire közös és egyeztetett eljárásban keresnek vevőt. Ennek az a célja, hogy az eredeti funkciójának megfelelően és a városban folytatódhasson a húsipari tevékenység. A magasabb arányú hitelezői kielégítés követelménye szintén az együttes eladás mellett szól.

A múlt pénteken a város első embere már úgy nyilatkozott, hogy korábbi tervei ellenére a kapuvári önkormányzat mégsem indul a pályázaton. Hámori György (Fidesz-KDNP) elmondta, előkészítették pályázatukat, de a munka eredményeként kiderült: a gyár működtetéséhez forintmilliárdokra volna szükség, ekkora összeget pedig nem tudnak előteremteni.

A városvezető hozzátette: azt tervezték, hogy a védőgázos húsárut előállító Kapuvári Bacon Kft. tevékenységére alapozva, kizárólag a feldolgozásra és a csomagolásra összpontosítva mintegy 140 emberrel indítanák újra az üzemet. Így is "nehéz lett volna a nyereséges működést biztosítani", de a vágás felújítása esetén "egyértelműen átfordulna veszteségesbe" a működés - hangsúlyozta.

Csak az újraindítás költségeit 1,2 milliárd forintra kalkulálták, miközben Kapuvár idei költségvetése 1,9 milliárd forintos főösszeget mutat. A polgármester hozzátette: tudomásuk szerint van komoly érdeklődő az üzemre, aki reményeik szerint tartósan üzemeltetni is tudja a gyárat.

Olvasóink írták

 • 12. embertelen 2013. május 06. 15:36
  „Ami teljesen egyértelmű, a fidesz cserben hagyta a Kapuvári Húsgyárat, azaz a kapuváriakat, a húsgyári fizetésből élő családapákat, családanyákat, gyerekeket, azaz a családokat, vagyis a nemzetet! Korábban a fideszes képviselő nagy mellénnyel hírdette, hogy a fidesz megmenti a húsgyárat. Úgy látszik, hazugság lett az ígéretből, de tudjuk, hogy nem az első eset! Szégyelhetik magukat.”
 • 11. Valaki 2013. május 04. 15:04
  „Mekklód, láttál már disznyótort? :)))”
 • 10. Szabra 2013. május 04. 14:42
  „Csodálatosan illeszkedik a sorba : növényolaj, tejüzemek, vágóhidak, baromfiipar, hűtőházak, konzervipar, minden, ami a mezőgazdasággal, feldolgozóiparral prosperált az a kapuvári húsgyárral még nem bezárólag , elhordhatólag és dózerolhatólag - így teljes.

  Mily érdekes, hogy a szlovák, szlovén, vagy éppen az osztrák üzemeket messze-messze elkerülte a válságnak mondott tornádó , ami csak a magyar élelmiszeripart söpörte el, tiszta placcot hagyva a fejlett nyugati mamut-cégeknek, kitárulkozva piacával az EU. leértékelt áruit drágán fogadva !!!!!”
 • 9. verembele 2013. május 04. 11:48
  „Tisztelettel: lassan bezáródik a kör...így lesznek milliárdosok egyesekből...
  Hát..nem is tudom..Talán a génjeinkbe van programozva a mérhetetlen harácsolás...
  Amióta történelem íródik, megfigyelhető, hogy a harácsolók először a gyengébbeket fosztják, aztán egymás torkának ugornak, ilyenkor pusztulni szokott minden, majd kezdik előlről. És ez ciklikusan folytatódik az emberiség kezdete óta, és tartani fog míg az utólsó fajtársunk be nem csukja maga mögött az ajtót....
  Egyébként meg az a gyanúm, hogy eme réteg, amit a nyílvánosság felé mutatva nagyvonalúan adakozik, azt a másik oldalon sutyiba kamatostul visszaszedi...Nem véletlen szupergazdagok...
  Üdv.”
 • 8. 00044 2013. május 03. 21:22
  „Csányi úrnak kell a piac. No! Mi a gond?”
 • 7. load 2013. május 03. 19:54
  „A feketevágás olcsó áraival senki nem tud versenyezni.
  Megspórolhatók a higiéniás költségek, az állatorvosi viszgálat és az ÁFA.
  A legálisan működö vágóhidak igy 30-35%-os versenyhátrányban vannak.
  Nincs olyan gazdasági mágus, aki ezt a hátrányt kitudná gazdálkodni.”
 • 6. Figyelő2012 2013. május 03. 19:13
  „Szerintem a képlet nagyon egyszerű...
  Ahogyan felszámolják, ahogyan szétszedik majd darabokra, úgy a végén majd megjelelennek a kisebb befektetők, akik kisebb gyártásban új gyárat építenek.
  Ilyen nagy gyár egyenlőre nem tud sikeres lenni, ezért mindenképpen kicsi gyárban kell gondolkozni.

  Ma Magyaországon ha jól tudom, aki tőke erős az a Csányi féle csoport.
  Valamaint Lázár János befektetői köre is mozog a húsipar területén.
  Nem lepödnék meg, ha ők később majd megjelennének....”
 • 5. Andianyu 2013. május 03. 18:57
  „Már tavaly ilyenkor tudták,hogy vége a dalnak,csak stratégiai helyzetet kellett kidolgozni,egy új "tulajdonos"személyében.A baj 2001-ben kezdődött,amikor a rendszer megengedte,hogy egy pénzügyi befektető saját kezére játszhatta a Pick-es részvényeket -mindenki tudja,hogy akkor a Pick csoport része volt a Ringa Rt-,és így hatalmat,vezetést,diktatúrát teremthet itt,akinek a nevét nem írom le.A vezetők közül sokan asszisztáltak az új helyzetnek,tippeket,tanácsokat adtak,hogy kit kell kirúgni,információk kiszolgálásával próbálták ezek az emberek saját pozíciójukat megerősíteni,vagy akár jobb pozícióba lépni.Aztán jött a Kapuvári Hús,és amit már tudunk .Ezzel a taktikai lépéssel -felszámolás-mert ez az volt,elvettek mindent az emberektől,és ebben segített nekik más,a gyáron belül működő szervezet is.Ki hogy fog elszámolni a lelkiismeretével?Ja,de neki ez nincs,és nem is volt.”
 • 4. Arpadfiai25 2013. május 03. 17:45
  „A megoldás egyszerű,akik tönkretették és ellopták,hagyták le amortizálódni, hozzájuk kel bekopogni és behajtani rajtuk.Pont úgy mint ahogy a szolgáltatók behatják a tartozásaikat erre is lehetne megoldást találni. De ha senki nem cselekszik így az összes nagymultú MAGYAR gyárunk erre a sorsra jut.”
 • 3. ATX 2013. május 03. 16:50
  „Már a múltkor is megírtam, hogy a kutya sem fog egy csődbe ment húsgyárat megvenni. Sajnos igazam is lett!”
 • 2. zöldike 2013. május 03. 16:32
  „A trafikosok mellett borzasztóan sajnálom a strómanokat! Gondolom, nekik sem lehet könnyű!”
 • 1. egyapuka 2013. május 03. 16:28
  „De hát, kinek is kén, nem senki nem lát benne fantáziát (fantázia=pénz)Majd épül a csornai elkerülő jó lesz az alapjába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösen védekeznek a vérszívók ellen

Tovább olvasom