Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Kapuvári húsgyár - Kifizették a rábaközi gazdákat is

Pápa felől már nyugodtak a sertéstartók, Kapuvárral szemben azonban várakozók.
Több mint négymilliárdos bankhitelhez és önkormányzati segítséghez jutott a pápai húsgyár, melyből tegnapig kifizették a sertéstartóknak még járó tartozásokat. A kapuvári gyár vételi előlege már megérkezett.

Nem sok jó hír érkezik a hazai húsipar dunántúli helyzetéről, ám úgy tűnik, legalább a sertéstartók némi lélegzethez jutnak, ugyanis a pápai húsgyár elméletben hétfőig minden szállítói tartozását kifizette.

Kapuvári gyár: jövő héten kerülhet kerítésen belülre az új tulajdonos.
Kapuvári gyár: jövő héten kerülhet kerítésen belülre az új tulajdonos.


Nincs tartozás

52 millió forintot várt sok-sok hónapja a pápai gyártól a Kisalföldi Sertésértékesítő Szövetkezet.
– Június 30-ig kiegyenlítette számláját hitelezői felé a Pápai Hús 1913 Kft., miután szerdán aláírták a Magyar Fejlesztési Bankkal azt a hitelszerződést, mely 3,6 milliárd forint beruházási hitelhez és 500 millió forintos forgóeszközhitelhez juttatja a céget – tájékoztatta a távirati irodát Áldozó Tamás pápai polgármester. A városvezető kiemelte, a több mint 4 milliárdos forrás biztosítja a február 13-án jogerőssé vált csődegyezségben foglaltakat, így a június 30-ig történő kifizetést is.

Áldozó Tamás emlékeztetett: a város 2013. március 6-án döntött a tulajdonostársak üzletrészeinek megvásárlásáról és 1,2 milliárd forintos törzstőkeemelésről, de ez a tagi kölcsönökkel együtt sem volt elég a szállítói tartozások kiegyenlítésére. A cég a további működés biztosítása érdekében csődvédelem iránti kérelmet nyújtott be. A vállalat csődeljárásának lezárásához és a reorganizációs tervek megvalósításához 2013. december 18-án kormányhatározat született.
A Kisalföldi Sertésértékesítő Szövetkezet, a pápai hitelezők egyikeként összesen 52 millió forintot várt sok-sok hónapja a pápai gyártól. Lengyel Lajos a cég képviseletében lapunknak elmondta, a tartozás utolsó, 26 milliós részlete tegnap megérkezett a szövetkezet számlájára.

– A kapcsolatot természetesen napjainkban is fenntartjuk a pápai gyárral, hiszen ez a cég az egyetlen, amely nagy tételben vásárol a mai napig disznót a környéken – fogalmazott Lengyel Lajos. Hozzátette, a szállításokat – 30 napos határidővel – Pápa kifizeti a sertéstartóknak. – Szövetkezetünk kisebb gazdákat fog össze, akik csak kisebb mennyiségű disznót tudnak leadni, így kicsit az ár is mérsékeltebb, de legalább megkapjuk – mondta Lengyel Lajos.

A fizetés tényét Horváth István rábaközi sertéstartó gazda is elismerte. Pápa neki is fizetett és a barbacsi telep továbbra is szállítja a sertést. – Sajnos a kapuvári indulásban már nem nagyon bízunk, így a pápai húsüzem maradt a legközelebbi nagyobb felvásárló – mondta a barbacsi gazda.

A kapuvári gyárral kapcsolatban megtudtuk, a vételi szerződés aláírása után e hét vége a kifizetési határidő. Kovács Csaba, a felszámoló cég vezetője a Kisalföldnek elmondta, a húsgyár vételi árának előlegét már kifizették a vevők, a teljes összeg kifizetésére július 5-én jár le a határidő, ezt követően kerülhet birtokon belülre az új tulajdonos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terepjáróval vigyázzák falujukat a polgárőrök Bodonhelyen

Új autót szereztek be nemrégen a bodonhelyi polgárőrök. Tovább olvasom