Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Kapuvári húsgyár - A város mégsem pályázik az üzemre

A gyár működtetéséhez forintmilliárdokra volna szükségük, ekkora összeget pedig nem tudnak előteremteni.

Korábbi tervei ellenére a kapuvári önkormányzat mégsem pályázik a tavaly ősszel leállított kapuvári húsgyárat működtető két, felszámolás alatt lévő cég vagyonára - erősítette meg Hámori György polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI értesülését pénteken.

Elmondta, előkészítették pályázatukat, de a munka eredményeként kiderült: a gyár működtetéséhez forintmilliárdokra volna szükségük, ekkora összeget pedig nem tudnak előteremteni.

A városvezető hozzátette: azt tervezték, hogy a védőgázos húsárut előállító Kapuvári Bacon Kft. tevékenységére alapozva, kizárólag a feldolgozásra és a csomagolásra összpontosítva, mintegy 140 emberrel indítanák újra az üzemet. Így is "nehéz lett volna a nyereséges működést biztosítani", de a vágás felújítása esetén "egyértelműen átfordulna veszteségesbe" a működés - hangsúlyozta.

Hámori György hozzátette: csak az újraindítás költségeit 1,2 milliárd forintra kalkulálták, miközben Kapuvár idei költségvetése 1,9 milliárd forintos főösszeget mutat. A polgármester hozzátette: tudomásuk szerint van komoly érdeklődő az üzemre, abban bíznak, hogy az tartósan üzemeltetni is tudja a gyárat. A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság a Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy szeptember 17-én benyújtott kérelem alapján rendelte el a bíróság a felszámolást.

A Kapuvári Hús Zrt. szeptemberben állt le, felszámolását októberben rendelték el. Azóta mindkét társaság elbocsátotta alkalmazottait.

A december eleji hitelezői tájékoztatón az hangzott el, hogy a dolgozók járandóságának teljes kifizetésére akkor van matematikai esély, ha sikerül eladni a gyár vagyonelemeit. Ezen felül mintegy 3,5 milliárdos beszállítói és négymilliárdos egyéb követelést tartanak nyilván.

A határidőig mintegy 120 hitelezői bejelentés érkezett, összesen körülbelül 7,6 milliárd forint értékben. Ehhez járul egy első fokon megítélt, de a fellebbezés miatt nem jogerős, másfél milliárdos adóhatósági bírság.

Az e hónap eleji közzététel szerint május 3-ig tehetnek ajánlatot a felszámolási eljárásban a kapuvári húsgyárat működtető két társaság vagyonára az érdeklődők a cégközlönyben megjelent nyilvános pályázati kiírás szerint.

A Kapuvári Hús Zrt. irányára nettó 1 milliárd 611 millió forint, amiből a működéshez szükséges berendezések 595 milliót tesznek ki. A részvénytársaság tulajdonában lévő, annak telephelyén működő Kapuvári Bacon Kft. eszközeit 452,3 millió forintért hirdették meg.

A beadási határidőt követően 15 napon belül értékelik az ajánlatokat, s amennyiben ezek között 10 százaléknál nem lesz nagyobb az eltérés, akkor nyilvános ártárgyaláson dőlhet el a vagyon sorsa.

A hónap közepén arról beszélt az MTI-nek Jendrolovics Pál Péter, a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa: nincs műszaki akadálya a kapuvári húsgyár újraindításának. Kiemelte: a két társaság ingatlanjaira és gépeire közös és egyeztetett eljárásban keresnek vevőt.

Ennek az a célja, hogy az eredeti funkciójának megfelelően és a városban folytatódhasson a húsipari tevékenység, egyúttal a magasabb arányú hitelezői kielégítés követelménye is az együttes eladás mellett szól.

Olvasóink írták

 • 10. duszaandras 2013. április 30. 08:37
  „1,2 milliárd forint kellene a kapuvári húsgyár megmentéséhez. Mennyi is ez? 0,012 stadionnyi pénz. Debreceni stadionban számolva 0,05 stadionnyi...”
 • 9. jn 2013. április 29. 10:49
  „Sajnos ahogy sokan jósolták megpecsételődött a gyár sorsa :(
  Ahogy az önkormányzati újraindítás (kicsit témában jártasabb , épeszúbbek megmosolyogták) úgy a lehetséges "komoly" befektető is szerintem álom kategória marad .
  Jobb-Bal oldal meg politizálás , totál felesleges (persze hogy Ők döntik el mi is legyen) , az a hajó is elment már 2004-ben . Észre kell venni (EU csatlakozásunk következménye) , hogy az EU mindenre ad pénz , csak Mi itt hazánkba NE TERMELJÜNK (és valóban nem adszurd , Stadionra simán adna!) , nekik (főként német nyomásra) CSAK a PIACUNK KELL , ennyi . Meg lehet nézni akár csak a Penny-t , tele van DE-s jelölésű húskészítményekkel (és teszem hozzá olcsóbb és JOBB mint a hazai kínálat!) .
  No ilyen egyszerű kérdéseket kellene megválaszolnia a FIDESZ-nek is : Hogyan lehetséges , hogy több 1000km-t utaztatott német (jobb minőségú) élelmiszer olcsóbban kerül piacra hazánkban ? És ebben bent van minden : miért éri meg a németnek? miért versenyképesebb a minősége? kinek is jó ez ?
  És tényleg nem a rezsiköltség+nyugdíj baromságokat kellene nagy dózisba közpénzen nyomatni . Itt felénk sajnos egyre nagyobb a szegénység , és ezen ezek nem segítenek ...”
 • 8. Alajos 2013. április 28. 11:39
  „4. realis:
  Gyula, Pápa,Kaposvár működik és termel, . Még meddig?”
 • 7. verembele 2013. április 28. 08:46
  „Tisztelettel:
  Az én verzióm szerint ezt az egész megerendezett drámát, húsgyár ügyben, úgy hívom, hogy "SZOPATÁS"
  Külömböző arcok (néha rosszarcúak) igérgetik hogy nagy pénzel beszállnak, aztán inkább a maradékkal kiszálltak...de legjobb lenne, ha inkább elszállnának, oda ahova gondolom....
  Tisztán, nettó értelemben elkéne gondolkodni rajta, miért is jutott a nagy multú cég idáig...Sokszor írtam e témában, és továbbra is azt gyanítom, hogy a mérhetetlen "kapzsiság " (menedzsment, kereskedők, mindenféle adó) lett a végzet.
  Aki termelt és vele értéket hozott létre (dolgozók, állattartók) az meg éhen döglik..magyar körkép....
  Üdv.”
 • 6. Tabita 2013. április 27. 21:23
  „Le kell robbantani,felszántani és STADIONT éppíteni a hélyen,arra egyszerre lenne pénz at tuti.”
 • 5. Papírkutya 2013. április 27. 13:10
  „De miért a kormány mentse meg a pénzt elsikkasztó vezetők az élősködő középvezetők és a munkásokon még jobban élősködő szakszervezetisek által az utolsó percekig elnyúlt pénzek és eszközök miatt a várost.
  Minden vezető és szakszervezetis is tudta mi folyik az üzemben, (bejelentések elmulasztása, elképesztő mennyiségű túlóra, csicskáztatás, a dolgozók ugráltatása, kikészítése) csak a médiában nyilatkoztak álszentül.
  Napról napra nem kis mennyiségben fogy a szinesfém a gyár területéről, hordja azt kis cigó biciklivel, nagy emberek gépekkel.
  Ez a gyár sosem indul újra, amit lehet most a nagyok után a kicsik viszik el.
  Nézzétek meg az Osli úti telepeket, a gyár udvarát, a kiszolgáló területeket és épületeket, látszik napról napra a fogyás. A héten vitték el a raklapok közti távtartókat az Osli úti csarnokból, lehetett látni, mert nyitvahagyták a nagykaput.”
 • 4. reális 2013. április 27. 11:14
  „Tisztelt sont! Teljes tárgyi tudatlanságát jelzi hozzászólása!Gyula, Pápa,Kaposvár működik és termel, dolgoznak az emberek!Sajnos a kapuvári és a megyei ogy .képviselők érdekérvényesítő képessége egyenlő a nullával!!!!
  Ígéretekről és feljelentésekről az EU-nál, hát tudja ha csak kicsit is olvas a polgár ilyen dolgokat nem ír le.
  Egy példa, 86-os Csornát elkerülő út megépítése, eredmény csend, útlezárások megszüntetését sikerült leállítani,ennyi! Vagy talán most kevesebb a kamion forgalom? Kérem erről írjon ,szívesen olvasnám, valami biztosan változott mert úgy tűnik három éve minden oké,köszönöm.”
 • 3. sont 2013. április 27. 09:47
  „embertelen Nem tudom mennyire igaz a hír de valóban én is úgy tudom, hogy ígéretet kapott a húsgyár a megmentésre. De akkor jött egy MSZP nevű párt aki feljelentette az EU-nál a kormányt, hogy állami pénzből akarják újraindítani a gyárat, és hát ezért a kormány eléggé meg lett dorgálva. Úgyhogy szerintem teljesen mindegy itt ki van kormányon a civil embernek akkor is cipelni kell a gondokat s terheket amiket ránk raknak, s ezért is írom egyik kutya másik......”
 • 2. pamutzokni 2013. április 27. 04:53
  „Na még csak az kellett volna, hogy még egy veszteséges vállalkozást finanszírozzon az állam és egyben mi.”
 • 1. embertelen 2013. április 26. 20:06
  „Csak emlékeztetni szeretném a tisztelt nagyérdemű olvasókat, hogy a fidesz és a fideszes képviselő, ha jól emlékszem, valamilyen Szakács nevezetű, nagy mellénnyel ígéretet tett a kapuvári húsüzem megmentésére. Ha ezt le akarnák tagadni, kérem a Kisalföld megfelelő számát fellapozni. Erre kellene aláírásokat gyűjtenie a fidesznek, nem a rezsicsökkentésre!!! Szégyen, amit a fidesz Kapuvárral s Csornával művel, teljesen a mélybe taszították ezt a két, jobb sorsra érdemes várost.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálák kaptak lángra Csornán

Nagyméretű bálák égnek Csornán, a Pozsonyi utca végén péntek délután. Tovább olvasom