Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kapuvári húsgyár - ˝A szociális szövetkezet nem a megfelelő forma˝

A napokban Kapuváron Bocskay József, a szociális szövetkezetek szaktanácsadója úgy nyilatkozott, a kapuvári gyár üzemeltetése szociális szövetkezetekkel is megoldható. A helyi szakemberek vitatják az állítást.

Bocskay József, a szociális szövetkezetek szaktanácsadója szövetkezeti működtetésű húsgyárának ötletét vitatják a helyi húsosok.

– A törvények szerint a szociális szövetkezetek tagjai adó- és járulékmentesen adhatják egymásnak termékeiket, ezáltal olcsóbban előállítva az árut. Ez egyfajta adóelkerülés, melyre többmilliárdos húsgyárat alapítani legalábbis kockázatos – fogalmazott Orbán Imre, a kapuvári gyár egykori üzemvezetője. Mint mondta, Bocskay József elképzelései helytállóak egy kisebb közösségben és más termékkörben, ám úgy véli, a kapuvári húsgyár nagyobb és bonyolultabb üzem egy szociális szövetkezet kereteinél.

– Bocskay József számomra érthetetlen módon nem ragaszkodna a szakképzett dolgozókhoz sem a kapuvári gyár indításakor. Átképzésekkel és jellemzően betanított munkásokkal kívánná megoldani a helyzetet – tette hozzá az egykori üzemvezető. Kiemelte, a szociális szövetkezetek szervezésében érdemeket szerző jobbikos szakpolitikus eredendően logisztikus, a húsipar berkeiben kevésbé járatos, ha kizárná az amúgy Kapuváron hiányszakmának tartott henteseket egy üzem működtetéséből.

– A szociális szövetkezetekről szóló szabályozás napjainkban akár meg is engedné a helyi gyár ilyetén indítását, ám egy alapvetően adóelkerülő törvény hosszabb fennmaradását nem tartom biztosnak – jegyezte meg Orbán Imre.

A kapuvári önkormányzati húsáruház vezetője, Császár Antal megjegyezte: a szociális szövetkezeti forma egy négyfős vállalkozás esetén működőképesnek tűnhet, ám a húsipar komplexebb, zártabb forma, ami nem nagyon engedi az elaprózott üzemeltetést. – A szociális szövetkezetek által működtetett húsgyár realitásában nem hiszek – tette hozzá.

Pászli Tibor, a kapuvári húsgyár munkatársa kiemelte, a szövetkezeti forma kisebb vállalkozásoknál elsőrangú lehet, de egy napi ezres vágásra beállított üzemnagyság esetén már kétséges az üzemeltetés.

– Úgy gondolom, az adóhatóság sem nézné jó szemmel, ha kisebb szövetkezetek cserekereskedelemszerűen lennének kapcsolatban a kapuvári gyárral – mondta Pászli Tibor. Hozzátette, ők még nem adták fel a reményt, hogy más formában, de újra elinduljon a kapuvári húsgyár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresték a kutyákat, de akkor már nem találták

SMS - ˝Csorna, önkormányzat! A Lidl előtt két éhes, bolhás fajtatiszta kiskutya fázik. Segítsenek… Tovább olvasom