Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Kapuvári hajdúk és gartai muskétások - fotók

Első programját tartotta az alakuló Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Egysége szombaton a gartai iskolában. A Rábaköz első katonai hagyományőrző egysége napjainkban mutatta be ruháit és fegyvereit. A jelentkezők már vívóleckéket is vettek.
Első, félhivatalos programját, egyben toborzó rendezvényét tartotta a hét végén Kapuvár első hagyományőrző katonai egysége. Pintér Gábor, az egység hivatalos támogatójaként szereplő Gartáért Alapítvány vezetője lapunknak elmondta, a hivatalosan Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Egysége nevű hagyományőrző szervezet nemcsak Kapuváron, de a Rábaközben is egyedülálló civil szerveződésként jelentkezik. – Célunk a kapuvári és gartai katonai hagyományok felelevenítése, a XVI–XVII. századi, végvári hagyományok ápolása – mondta Pintér Gábor. A Kisalföldnek adott nyilatkozatában kiemelte, sokak számára meglepő lehet, de a török idők bizony Kapuváron is nyomot hagytak, az egykori Nádasdy-vár két alkalommal is „vendégül látta" a török csapatokat. – Az már ismertebb tény, hogy Nádasdy Ferenc, a híres „Fekete bég" nagy hadvezér és neves törökverő volt a maga korában – tette hozzá az alapítvány vezetője.

Kapuvári hajdúk és gartai muskétások


A hét végi toborzón nemcsak a kisebbek, hanem a felnőttek is szép számmal megjelentek, ahogy Pintér Gábor elmondta, közülük többen jelezték csatlakozási szándékukat az egységhez. A katonai hagyományokba már az első nap belekóstolhattak a rendezvény látogatói, a Szár településen működő Vértes Egyesület vezetője, Tóth Tihamér és segítője a történelmi vívás rejtelmeibe avatták be a résztvevőket.

Pintér Gábortól megtudtuk, a hagyományőrző egység korhű ruhái és fegyverzete már Kapuváron van, az újabb belépőket is szeretnék mielőbb mentével, szablyával és muskétával felszerelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magántanárnak nevezték ki

Tovább olvasom