Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Kapuvári fürdő: babaúszás partra vetve

Hét év után a múlt héten megszűnt a babaúszás Kapuváron, miután a Flóra fürdő tulajdonosa szerint a foglalkozások napján visszaesett a forgalmuk.
Babaúszás: a kapuvári fürdő októbertől nem ad helyet a foglalkozásoknak


Hét év után a múlt héten megszűnt a babaúszás Kapuváron, miután a Flóra fürdő tulajdonosa szerint a foglalkozások napján visszaesett a forgalmuk. A polgármester úgy látja, az önkormányzatnak nincs pénze arra, hogy alkalmas medencét építsen a városban.

„A szülők az utolsó alkalomkor szinte meggyászolták, hogy nem mehetünk többet babaúszásra. Volt, aki sírt is" – idézte fel a múlt szerdán történteket Farkas Lívia. A veszkényi anya ötéves kisfiát, Andrást négy hónapos kora óta vitte a kapuvári Flóra fürdőben hetente egyszer tartott foglalkozásokra, ami szerinte pozitívan hatott a mozgására és a koncentrálóképességére egyaránt. „Most négy hónapos Iringó lányommal már nem tudtam elkezdeni az órákat. Nagyon letört bennünket, hogy így alakult, s az is fáj, hogy a megszüntetés okaként azt mondják, zavartuk a vendégeket. Mi viszont csak mosolygó arcokat láttunk és dicséreteket kaptunk" – tette hozzá.

A foglalkozások vezetője, Czifrik Hajnalka sajnálatosnak tartja, hogy nem a gyerekek, a jövő nemzedékének érdekei kerültek előtérbe, holott szerinte az egészséges életmódra és a mozgás szeretetére az ilyen lehetőségek biztosításával lehet leginkább nevelni őket. Az oktató 2005 őszén várta először a csöppségeket Kapuváron, s a kezdeti négy csoport hamarosan kilencre bővült. A 2011–12-es szezonban egy napon átlagosan 36 kicsi csobbant a vízbe. „Amikor júliusban közölték velünk a fürdő döntését, levelet írtunk a vezetésnek és az önkormányzatnak is, hátha lehet valamilyen megoldást találni. Nem sikerült" – jegyezte meg.

A fürdő tulajdonosa, Szücs Kálmán kérdésünkre úgy nyilatkozott, nem örömmel szüntették meg a babaúszást, de magánvállalkozásként nem tehettek mást. „A forgalmi adatokból azt láttuk, hogy szerdánként nemhogy több belépő fogyott, hanem kevesebb, mint más napokon.

Ebből csak arra tudtunk következtetni, hogy a vendégek egy része nem jött el akkor, amikor a babák kora délutánig lefoglalták az egyetlen medencét, még ha ezt nem is tették szóvá. Ráadásul a bevételkiesés még nagyobb volt, mert a kismamák csak jegyet vásároltak, mások viszont igénybe vettek más szolgáltatásokat is, például a fodrászatot, a szaunát, a büfét, a masszázst. A megoldást az jelentené, ha lenne még egy medencénk, ami viszont mintegy tízmillió forintos beruházást igényelne" – magyarázta. Hozzátette: hasonló okok miatt nem adnak lehetőséget az óvodások vízhez szoktatására sem az idei tanévtől. „Ezzel kapcsolatban az önkormányzat tavaly azt ígérte, keres valamilyen megoldást, de ez végül nem történt meg" – mondta Szücs Kálmán.

Hámori György polgármester azt hangsúlyozta, nem örülnek a történteknek, de egy magáncégre nincs ráhatásuk. Szerinte az óvodások foglalkozásait erejéhez mérten – az utazási költségekhez hozzájárulva – segítette az önkormányzat, arra azonban nincs pénze és – jegyezte meg – furcsa is volna, ha magánterületen támogatna medenceépítést. Szó lehetne persze valamilyen tanuszoda építéséről a városban másutt, csakhogy ehhez – szögezte le – szintén hiányzik az anyagi erő.

Czifrik Hajnalka lapunknak elmondta, az eddig Kapuváron babaúszásra járó szülők Sopronba vagy Mosonmagyaróvárra mehetnek, illetve előrehaladott tárgyalások folynak Fertőszentmiklóssal, ahol várhatóan október közepétől november végéig és a tervek szerint tavasztól újra lesznek foglalkozások. Valószínű ugyanakkor, hogy sokak számára ezek a lehetőségek a távolság és a nagyobb költségek miatt nem jelentenek valódi megoldást.

Olvasóink írták

 • 7. hanzik007 2012. november 04. 13:02
  „A jelenlegi üzemeltető érvei érthetőek. A megoldás véleményem szerint egy új uszoda felhúzása (persze ennek megvalósítására elő kellene teremteni a forrást, ami viszont sztem nehezebb a rentábilis működtetésre is)
  Meg kell vizsgálnia az önkormányzatnak, hogy milyen jövőképet szán Kapuvárnak. Most nem 1-2 ciklusról beszélek, hanem 20-40-60 évre milyen stratégia van a városvezetésnek, mert ha az a cél, hogy az értelmesebb és többre vágyó emberek elmenjenek Kapuvárról (mivel 5 kocsmáért és egy új főtérért nem lesz senkiből lokálpatrióta..) akkor remekül haladnak.”
 • 6. babával 2012. október 16. 18:05
  „A babaúszás léte közösségi kérdés, ami nem egyszerűsíthető le csak a vállalkozó bevételének kérdésére. Különösen akkor, ha a vállalkozó pályázati támogatást is kapott a fürdő kialakításához és a szülők fizettek a szolgáltatásért. Sőt fizettek volna többet is (amennyit csak kért volna), de ez sem hatotta meg a lelketlen profitéhes tulajdonost. A háttérben sejthető a vállalkozó és a kapuvári hivatal harca, aminek áldozata lett a foglalkozás. Jó zsarolási eszköz volt a hivatal felé a támogatás kicsikarására, ami nem jött össze. Szerintem reklámnak sem volt utolsó a babaúszás, sok olyan embert bevitt a fürdőbe (köztük minket is), akik egyébként nem jártak még ott. Ezután soha többet! Jöjjön csak a sok osztrák, szlovák és PROFIT.”
 • 5. Sopisok 2012. október 16. 12:18
  „Nem értem miért kell ügyet csinálni abból, hogy egy vállalkozó milyen döntést hoz..... Ha más fürdőknek ez hasznot hoz, vagy ők nem törődnek a vesztességgel emiatt, akkor az meg az ő dolguk.....”
 • 4. N.Ottó 2012. október 16. 12:07
  „Igen is az Önkormányzat részéről nagyon hiányzik a pozitív hozzáállás. Bizonyára majd a választások előtt a babaúszásra is lesz megoldás, ahogy olyankor mindig lenni szokott, csak a köztes időben van lesajnálva a nép.
  De talán most már a nép nem felejt!

  Ami viszont örömteli, az az Attila hozzászólása és információja. Lehet menni Farádra babaúszásra.
  Köszönjük az információt, ez tényleg örömteli hír a babaúszásra járóknak.

  Viszont ettől még Kapuváron nem lesz babaúszás!

  Köszönjük Kapuvár!!!”
 • 3. magyarattila 2012. október 16. 07:26
  „Mi Farádra járunk babaúszásra, másfél éve kezdtük. Ott egy panzió pici wellness részlegében vannak a foglalkozások. A medence kisebb mint a kapuvári, de a célnak tökéletesen megfelel. Azért választottuk annak idején a kapuvári foglalkozás helyett a farádit, mert vasárnaponként van, így én is el tudok menni. Hozzánk hasonlóan több családnál rendszeresen az apuka megy a vízbe a picivel. Hihetetlen jó érzés, emellett kiváló stresszoldás, és kiválóan fejleszti a szülő-gyerek kapcsolatot is.

  A fürdő üzemeltetés egy vállalkozás. Bevételek és kiadások pozitív mérlege a működésének alapja. Ha úgy ítéli meg a vezető, hogy számára egy konstrukció nem megfelelő, akkor nem megy abba bele. Ezt meg kell tudni érteni. Nem tudom, hogy milyen megállapodással működött a babaúszás, de feltételezem nem úgy, hogy minden a fürdő területére belépő személy megváltotta a korának megfelelő árú belépőjegyet. Mert akkor nincs mit felmondani, legfeljebb a hangos éneklésért lehetne szólni.

  Bizonyára van olyan konstrukció, ami a fürdő üzemeltetője számára is megfelelő. Ezt kellene körüljárni.

  Az önkormányzatnak nem "ráhatással" kell lennie egy magáncégre, hanem átgondolni, hogy a kötelező önkormányzati feladatellátás mellett milyen, a helyi társadalomban felmerülő igények kielégítését tartja fontosnak és ezeket milyen konstrukcióban tudja biztosítani, vagy támogatni. Azaz lehet tanuszodát építeni, de lehet medencét bérelni is, vagy anyagilag támogatni olyan tevékenységeket, amelyeket az önkormányzat fontosnak gondol.

  Szokták mondani, hogy minden dolog csak pénz kérdése. Szerintem meg inkább lehetőség ÉS szándék kérdése. A pénz olyankor szükséges, ha a lehetőség nem adott és meg kell azt teremteni.

  A konkrét ügyben azt gondolom, hogy a valós helyi társadalmi igény a 7 éves folyamatos működés alapján adott. A lehetőség is megteremthető, csak a fürdő vezetőjével kell egy számára gazdaságilag elfogadható konstrukcióban megállapodni. Ehhez az önkormányzat is hozzájárulhat ugyanúgy, ahogy más, a mozgást, az egészséges életmódra nevelést, vagy kulturálódást, pihenést, rekreáció célzó beruházásokhoz, programokhoz (műfüves pálya, sporttámogatások, művészeti csoportok támogatása, szökőkút, játszóterek, parkok stb. stb. stb.). Ez elsősorban szándék kérdése.

  A pici babák - akikről a történet valójában szól - még nem tudnak a dolog hasznosságával és fontosságával kapcsolatban a döntéshozóknál érvelni, meggyőzni, kérni, ugyanakkor a szülők, nagyszülők, rokonok igenis tudnak.

  Sajnos nekünk a mostani hétvégi babaúszás kimaradt és iszonyúan hiányzik... A magam részéről ezért már nagyon várom a következő vasárnapot, a farádi kirándulással. :)”
 • 2. N.Ottó 2012. október 16. 07:06
  „Kapuváron lassan minden megszűnik és bezár, de azért a Fő tér készül. Lesz e aki használja is? Se munka lehetőségek, se egyéb kikapcsolódási vagy szórakozási lehetőség és még most már a baba úszásnak is annyi. Mit lehet egy ilyen városban tenni?
  Köszönjük Kapuvár!!!!”
 • 1. nagyonfááj 2012. október 15. 19:11
  „Kapuvár és Magyarország...én így nem szeretlek!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előadás Kapuváron: cukorbetegségről háziorvosi szemmel

Tovább olvasom