Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Kapuvár: Polgármesteri évértékelő októberben

Kapuvár - „Azokat kellett megkeresni, akik a kilátástalan helyzetben valamilyen segítséget tudtak nyújtani. Annak örülök, hogy ezeken a tárgyalásokon egyetlen alkalommal sem került elő pártpolitikai érdek s nézet, hanem mindenki meglátta ebben az egyedülálló kezelési módban a lehetőséget" – mondta a Kisalföldnek Hámori György kapuvári polgármester évértékelőjében a Lumniczer-kórház újraindításának hátteréről.
– Egy éve 46 százalékkal, meggyőző fölénnyel választották polgármesterré a kapuváriak. Ma hány százalékot kapna? – kérdeztük Hámori Györgyöt.

– Nem tudom, talán ugyanennyit. Ugyanakkor, ha valami új kezdődik, attól az emberek mindig csodát várnak: lezajlik egy választás, és onnantól kezdve eljött a Kánaán. Ezen az úton próbálok haladni, de odáig azért rögös út vezet. Az elmúlt egy év rengeteg munkával járt, és igen sok energiám van benne.


Átszervezések

– Átszervezésekkel kezdték a ciklust. Rögvest ellenérzéseket is szült, hogy két alpolgármesterrel indultak.

– Ám a bírálók mindig elfelejtették, hogy együtt annyi a két alpolgármester javadalmazása, mint ahol csak egy dolgozik. Tehát ez többletkiadást nem jelent. Visszatekintve ezt ma is nagyon jó döntésnek tartom, mert a két alpolgármester a saját területén nagyon sok olyan feladatot levesz a vállamról, ami talán az én erőmet már meghaladná.

– Annak kezelése nem okoz nehézséget, hogy egyiküknek jelentős gazdasági érdekeltségei is vannak a városban?

– Úgy gondolom, hogy ezt ő maga kezelni tudja, s ezt függetleníti a köz ügyeitől. Ő elsősorban városfejlesztési feladatokkal, a napi gondokkal foglalkozik.

– Az átszervezések másik nagy színtere az önkormányzat és a városháza. Bevált az új hivatali szervezet?

– Az öt önkormányzati bizottságból három lett. Így funkciójukat jobban betöltik, s jól átgondolt bizottsági javaslatok kerülnek a képviselő-testület elé. A városházán két irodát szerveztünk. Ez a korábbi irodavezetői struktúrát érintette. Most a két irodavezető a városról naprakész információval rendelkezik. Az átszervezés másik célja is megvalósult; ma már költségvetésünk napi kontroll alatt áll.

– A legtöbb önkormányzat rákényszerült az iskolák összevonására is. Kapuváron ez sem maradt visszhangtalan.

– A fölkorbácsolódott kedélyek a tanévkezdésre megnyugodtak, ugyanis szeptembertől ugyanabba az iskolába járnak a diákok, zömében ugyanazokkal a pedagógusokkal találkoznak. Ugyanakkor elindult egy áttanítási rendszer, ami a tanerő jobb kihasználását célozza meg, sőt, az új intézményi szervezetben több normatívát tudunk lehívni, mint eddig.


Ki nevet a végén?

– kórházuk sorsa kapcsán jutott eszembe a szólás: az nevet, aki utoljára nevet. A megszüntetéskor volt nagy kétségbeesés, felvonulások, tiltakozások, aztán jött az örömködés a járóbeteg- meg az egynapos sebészeti megoldással, s az angiológia fejlesztési lehetőségével.

– Ez rögtön ránk zuhant minden csődjével, kínjával együtt. Az, hogy a kórházzal nagy problémák lesznek, mindjárt az első hónap végén látszott, amikor is kiderült a valós adósságállomány. Amikor megjelentek az első hírek az aktív ellátás valószínű megszüntetéséről, belekezdtünk egy gyakorlatilag reménytelen harcba, amiben aztán kaptunk hideget-meleget mindenkitől. Erőn felül tettük a dolgunkat, s a legrosszabb az volt, hogy éreztük, a munkánknak nem lesz eredménye. Bárhol is tárgyaltunk, zárt ajtókat találtunk. Annak örülök, hogy amikor a március 8-i miniszteri rendelet ezt az állapotot véglegesítette, sikerült ezt a mélypontot meghaladni és nem álltunk meg, hanem azon kezdtünk gondolkodni, mit lehet ebből mégis kihozni. Végül is azzal, hogy nem adtuk föl, hanem a kapuvári kórház lehetőségei közül azt az egyedit előtérbe helyeztük, amivel országosan is egyedülálló ellátást tudunk kínálni, a kórháznak lesz jövője.

– Bármennyire is próbálnánk ezt takargatni, a dolgok ma Magyarországon pártpolitikai alapon dőlnek el. Kapott azért kereszténydemokrata-fideszesként valamilyen fejmosást, vagy ejnye-bejnyét, hogy az SZDSZ megyei prominenseivel együttműködött a Lumniczerért?

– Én a városra esküdtem föl, nekem Kapuvár fejlődését kell elsősorban figyelemmel kísérnem. Nyilvánvalóan itt azokat kellett megkeresni, akik a kilátástalan helyzetben valamilyen segítséget tudtak nyújtani. Annak örülök, hogy ezeken a tárgyalásokon egyetlen alkalommal sem került elő pártpolitikai érdek, s nézet, hanem mindenki meglátta ebben az egyedülálló kezelési módban a lehetőséget. Reményeink szerint az angiológiai rehabilitációs és a járóbeteg-központra mintegy 1,5 milliárdot tudunk megszerezni.

– Mostanában többször látni Kapuváron Firtl Mátyás kereszténydemokrata képviselőt mint a térség országgyűlési képviselőjét. Miért?

– A KDNP mindig is erős volt a városban, ma is az egyik megyei bázisa a pártnak, s a megyei elnökség is itt ülésezik.

Ivanics Ferenc mintha ritkábban jönne...

– Ennek az okát tőle kellene megkérdezni. Én azonban rendszeres, napi kapcsolatban vagyok vele.


Szakképzés és városmarketing

– Önök határozottan állást foglaltak a termálturizmus fejlesztése mellett. Ehhez azonban megfelelő humán környezet, jó szakképzés is kellene a szolgáltatási ágazat fejlesztése érdekében.

– Még oktatási bizottsági elnökként ezért is szorgalmaztam a szakképzés átalakítását. Tankonyha épült, pincér-, szakácsképzés indult. Gimnáziumunk nyelvi képzése is igen jó, sokan tanulnak tovább vendéglátós és szállodaipari szakokon tőlünk.

– Igen erőteljes a városmarketing is az utóbbi időben...

– Tapasztalataim szerint ezt nem lehet elég korán elkezdeni. Még fél év kell, s nem lesz olyan befektetőknek tanácsot adó vállalkozás, nagykövetség Magyarországon, ahol ne hallottak volna a Kapuvár kínálta lehetőségekről. Ezt szolgálja bontakozó új testvérvárosi kapcsolatunk a német Bad Liebenzell-lel, s az újra felélesztett mattersburgi kapcsolat. Ez az erdélyi Biharral együtt az uniós pályázatok sikerében is fontos elem.

– Ha jövőre, októberben újra beszélgetünk, mi lesz az a konkrét eredmény, amiről be tud majd számolni?

– Mindkét egészségügyi projektünkben már a építkezések is megkezdődnek, s keleti területeinken is elindul egy új turisztikai fejlesztés. Ezekkel lehet új munkahelyeket teremteni Kapuváron.

Vida István

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év elmúlt: Polgármesteri mérleg októberben

Csorna – Egyáltalán nem vitatkozunk azon, hogy ki mentette meg, vagy ki nem a Margit Kórházat.… Tovább olvasom