Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kapuvár mostohagyereke?

Egy öntésmajori alapítvány a kulturális értékek megőrzésében és fejlesztésében látja a település kitörési lehetőségeit.
Kiss Attila szerint a településhez vezető, lassan életveszélyes út állapota hűen tükrözi szűkebb pátriájának, Öntésmajornak a szerepét a környék életében. A két évvel ezelőtt alapított „Öntés jövőjéért" alapítvány elnöke szerint, bár faluja közigazgatásilag Kapuvárhoz tartozik, a város vezetése – ha nem is szándékosan, de – mostohagyermekként kezeli az öntésieket.

Pedig a valaha jobb napokat látott település az Esterházy-birtok egyik gazdasági központja volt, amit az idetelepült üzemek: szeszgyár, gumigyár is bizonyítottak. Az Esterházy-örökségből napjainkra csak a mezőgazdasági jelleg maradt meg a faluban.

Alapítványi falunapok

Alig százötven lakosának jó része már nyugdíjas, a földeken a kisszámú fiatalság képviselői dolgoznak. – Pedig lehetne „keresni" még Öntésen – mondta az alapítvány elnöke. Szervezetük legfőbb törekvése a település életének fellendítése, környezetének védelme, kultúrájának és idegenforgalmának fejlesztése. Ez utóbbiak érdekében az alapítvány átvette a falunapok szervezését, ahol a régi, falusi hangulat visszahozását tekintik fő célnak.

– Nem a bóvliárusok kirakodóvásárát szeretnénk folytatni Öntésen, hanem a magyar és helyi örökséget, régi mesterségeket feleleveníteni – tette hozzá Kiss Attila.

A falunapok adtak helyet az öntési iskolások találkozójának is, egyik alkalommal egy pécsi, nyolcvanéves néni is eljött a Rábaközbe és sírva mesélte, mekkora meglepetést okoztak neki a szervezők a találkozó létrehozásával. Az alapítvány nemrég adott ki egy könyvet a település történelméről és hagyományairól.

Nincs képviselőjük

– A választások előtt egyik legfontosabb törekvésünk a helyi lakosságból választott képviselő bejuttatása lett volna a kapuvári önkormányzatba, ez azonban nem sikerült – mondta Kiss Attila. Az öntési városatya révén megvalósították volna a helyi részönkormányzatot, törekvésüket Kapuvár jelenlegi polgármestere is támogatta.

– Bár a jelenlegi képviselővel is jól együtt dolgozunk, amennyiben helyi lakost juttatunk a kapuvári önkormányzatba, úgy vélem, több esélyünk lett volna a fejlesztésekre – tette hozzá az elnök. A város segítségére természetesen így is rá vannak szorulva, azt azonban Kiss Attila kijelentette: nem várják, hogy a sült galamb a szájukba repüljön, alapítványukon keresztül próbálják felrázni a helyieket, hiszen a település fejlesztéséhez először saját ötletek kellenek.

Kérdőív, fejlesztési terv

Ennek érdekében kérdőíveket osztottak szét a faluban, majd a lakosság véleménye alapján kidolgoztak egy fejlesztési tervet, melyet egy fórumon ismertettek Kapuvár vezetőivel. Ez tartalmazza például egy tanösvény létrehozását is, melynek megvalósítására – eddig sikertelenül – pályáztak. Bemutatnák a környék őshonos növényeit, állatvilágát, a tanösvényhez felhasználnák a település már meglévő múzeumát is.
– Azt gondolom, a határ közelsége is előnyös, itt természetesen az idegenforgalomra gondolok – mondta Kiss Attila.
Tennivaló azonban addig is akad bőven, többek közt – a fórumon is elhangzott – az egykori termelőszövetkezet istállóit kellene lebontani. Bár felújítva komoly építészeti emlék lenne, erre a jövőben nem lesz pénz, jelenleg viszont csak a patkányok telepedtek le az évszázados falak közt.

Osztrák betelepülők

Az öntésmajori élet minőségébe az egyik helybéli, az ötvenhat éves Pécsi József engedett betekintést. Mint mondta, születése óta a faluban lakik. Úgy véli, a nyugodt kistelepülésnek is megvannak az előnyei, bár például a postai szolgáltatások lehetnének jobbak is. (Többek véleménye szerint annak is örülni kell, hogy egyáltalán van posta Öntésmajorban.) A buszjáratokra sincs panasz, legfeljebb a hétvégi járatsűrűséggel kapcsolatban vannak kifogások.

– Az új buszmegálló építését azonban nagyon elrontották az illetékesek, az idősebbek szinte nem is tudnak fellépni a magas betontalapzatra – tette hozzá Pécsi József. Véleménye szerint nagy társasági élet zajlik a faluban, esténként a híres Túzok csárdában kártyáznak az öntésiek. Pécsi József szerint a helybéli osztrák háztulajdonosokkal is megbarátkoztak a falusiak.

A jövőről szólva azonban Kiss Attila hozzátette: eddig csak osztrákok települtek a faluba. Ám a kapuvári önkormányzatnak vannak eladó és kialakítandó telkei, s ezek kedvezményes – netalán ingyenes – értékesítésével fiatalítani lehetne Öntésmajor lakosságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuváriak a forradalomban

Kapuvári rendezőkkel és közreműködőkkel dokumentumfilm készült az ’56-os forradalom helyi… Tovább olvasom