Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Kapuvár: milliárdos kukoricás csalást gyanítanak

Győr-Moson-Sopron - Többmilliárdos csalást gyanítanak egy raktározási cég megyebeli telephelyein, többek közt Kapuváron is. A betárolt intervenciós kukorica alatt - növelendő a mennyiséget - szalmabálákat találtak.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megyei kirendeltségének ellenőrei szalmabálákat találtak a minap egy kapuvári - intervenciós gabona tárolására szolgáló - raktárban. A Rába egykori üzemének helyén egy győri, raktározással foglalkozó cég tárol intervenciós kukorica készletet.

Intervenciós raktár: Megmentőként érkeztek és csalással távoznak?
Intervenciós raktár: Megmentőként érkeztek és csalással távoznak?


Ennek kitárolása során bukkantak az ellenőrök a több sorban felhalmozott szalmabálákra, melyekre kettő-három méter magasságban halmozták fel a kukoricát, így tévesztve meg a mennyiségről az ellenőröket - áll Soproni Horváth Lajos, az MVH sajtófőnökének nyilatkozatában. Mivel a kukorica beszállításakor a raktár üres volt, vélhetően egy titokban végrehajtott átforgatás alkalmával kerültek a bálák a kukorica alá (a betárolást folyamatosan nyomon követték az MVH ellenőrei). Az MVH az ügyben feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Samu László alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság (MRFK) gazdaságvédelmi osztályának vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta: a Kapuváron és a megye más településein, a szolgáltató cég által tárolt gabona általában az MVH tulajdonában van addig, amíg azt a hivatal el nem adja (több esetben az Európai Unióba). A vevő jelentkezéséig - ami akár több év is lehet - az állam raktározási díjat fizet a szolgáltatást végző cégnek. A fenti ügyben a gabona egy részét eladták és a vevő, valamint az ellenőrök megjelenésekor derült ki a vélt turpisság. 

A kapuvári és más telepeken tárolt gabonát fel fogják mérni a szakemberek, ez után lehet megbecsülni a csalás nagyságát, ám azt már most lehet tudni, hogy többmilliárdos nagyságrendről lehet szó - jelentette ki az alezredes. Hozzátette, a raktárakban már eladott, de még el nem szállított gabona is található, így a raktározó nem csak az MVH-t, de más cégeket is megkárosíthatott. Az alezredes hangsúlyozta, az MVH-n kívül ezen cégek is feljelentést tettek, s ezek alapján az MRFK elrendelte a nyomozást. A tárolást végző kft. vezetője jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik - tette hozzá Samu alezredes.


A raktározó cég 2006-ban érkezett a Rába kapuvári gyáregységébe (Kisalföld, 2006. január 19.). Akkoriban a Rába vezetői is egyfajta megmentőként tekintettek a kft-re, amely majd hasznosítja a kihasználatlan üzemcsarnokokat. A cég közel negyvenmillió forintot szánt a csarnok(ok) átalakítására és hosszú távú terveket szőttek kapuvári megjelenésükkor. A kft. akkori ügyvezetője, akkor elmondta, a gyáregység legnagyobb csarnokát, mintegy tízezer négyzetmétert béreltek ki és elvégezték a terület olaj- és szennyeződésmentesítését. Az ügyvezető szerint később gabonaszárítót és integrációs központot szántak létrehozni Kapuváron. A kezdetekkor négy dolgozó felvételével számoltak, ám ha terveik sikerültek volna, ennek többszörösét vették volna fel.

Olvasóink írták

 • 16. LKDD 2008. április 08. 12:26
  „nem kell moderálni, mert tény:
  Kapuváron sok a mindennapi gond.
  A roma származású gyermekek hangoskodásaikkal, erőszakos hajlamukkal elüldözték a helyi járatról a több (békés) gyermeket. Ki akarják sajátítani? (azt is?)

  Ebben nincs semmi moderálandó! kisalföld....nevetséges”
 • 15. csingiz 2008. április 06. 11:25
  „Iá phenel o xer, haj ande shkola chi phirel!”
 • 14. Putyilov 2008. április 06. 07:18
  „Az ork-okat minden kormány nyomja,pont ezért szaporodnak úgy,mint a nyulak.Pedig sokszáz milliárdot meg lehetne évente takarítani,ha nem fizetnek nekik és helyettük is mindenfélét.

  Kapuvári!
  Annak idején Orbánországban is voltak ám ilyen esetek,csak akkor nem derültek ki érdekes módon.
  Vajon miért nem kellett nyilvánosságra hozni?
  Ha OV alatt nem vonul utcára a "csőcselék",akkor vajon kitől jönnek az utasítások?
  Mert ahhoz túl szervezetten vonulnak.”
 • 13. LKDD 2008. április 06. 01:50
  „moderálva. szerk.”
 • 12. csingiz 2008. április 05. 23:26
  „Honnan tudod haha-ha? Te voltál a raktáros?”
 • 11. Kapuvári 2008. április 05. 20:02
  „Ha így lett volna,már rég fejbelőttem volna magam!én örök ellensége voltam/vagyok/leszek ennek a kommunista,liberális csürhének!és ahol tudok betartok nekik!”
 • 10. haha-ha 2008. április 05. 18:18
  „Figyelj" Kapuvári", stilusod után itélve nem te voltál az aki a helyi Pártbizottságra járt panaszkodni? Állitólag a munkásőr csizma kidözsölte a lábad és nem adtak ujat, emlékszel ? Bár nem vagyok tévedhetetlen.......”
 • 9. Kapuvári 2008. április 05. 17:39
  „A kapuvári vagongyárat a ... (moderálva, a szerk.) félék tették tönkre,akik felmarkolták a százezres fizetéseket és jutalmakat!és ők is lopták szét,nem a kis melósok!és most is lopnak(motim áram) az elvtársak,amit csak tudnak!remélem az OV megregulázza a rendőrséget,és meg is fogja!remélem nem engedi 40 évesen nyugdíjba a sok semmittevőt!ja és nem hiszem,hogy OV alatt az utcára menne a csőcselék,mert ezt az ilyen tudatlan,kommunista illúzió nem látja át,hogy minden a balliberális mocsok miatt van!(nézzék csak meg,mit választottak 2006-ban.2 évet bírt ki ez a bagázs!)”
 • 8. illuzió 2008. április 05. 13:28
  „Szegény vagongyár... Ugye de jó volt onnan mindent elhozni, fénykorában szétlopni. Nem Gyurcsány teszi tönkre ezt az országot, azt megttte már Kapuvári és a hozzá hasonlók évtizedekkel ezelőtt -hozzá nem értésükkel, fantáziátlanságukkal, bologatásukkal - aszisztáltak a folyamatokhoz.”
 • 7. truthteller 2008. április 05. 12:00
  „Atika2 és Kapuvári!
  Magyarország és nem Gyurcsányország..Olyan lesz, amilyenné mi tesszük és amilyenné a mi választott vezetőink teszik..
  Amúgy ha Orbán lesz a hatalmon a rendőrök ugyanazok lesznek (kivéve a felső szinteken), akkor mit mondotok majd? Azt, hogy Orbánrendőrség? Szerintem nem...
  Kapuvárral amúgy jól elbánt anno pl. Biró Péter (is), betartva szlogenjét, meghagyta a város kisvárosi jellegét, aztán ez lett a veszte is amikor leépült a húsgyár, a vagongyár stb.
  És még valami..Amíg a megye és a régió nagy része jobbos, balos kormánytól neigen várjon elkerülő utakat, iparosítást, támogatást...(Nem mintha anno jobb oldalról jött volna.)”
 • 6. Kapuvári 2008. április 05. 09:36
  „Szegény kapuvári vagongyár!mi lett belőled?tönkretettek a gyurcsányfélék!a gyurcsányrendőrség meg inkább a zebrán biciklizőket kapja el,ilyen ügyeket nem tudnak felgöngyölíteni!ne is várjunk mást, ebben a szerintem is gyurcsányországban!”
 • 5. cs 2008. április 05. 08:49
  „És persze fel se tünt az a pár ezer kamion, ami kiszállította a terményt?”
 • 4. petpet 2008. április 05. 08:47
  „Intervenciós készletet nem lehet"titokban" áttárolni. Szabályok vannak a tárolás és a mozgatás folyamataira, még egy egyszerű fertőtlenítésre is. Ez nem egy, nem is két ember műve. Zsíroztak itt többeket is, és erős a gyanú, hogy nem feltétlenükl a helyiek ötlete volt. Egy ott dolgozó raktáros ne lenne azzal tisztában, hogy kitárolásnál bukta lesz? Nem hihető, nagyon nem.”
 • 3. Atika2 2008. április 05. 08:22
  „GYURCSANYORSZAG!”
 • 2. pan.cser 2008. április 04. 23:38
  „Szörnyű! A térségben lakók ebben az ügyben vétlenek. Itt komoly csalásról van szó. Hamisan mérlegeltek, hamis bizonylatokat töltöttek ki, stb. Mivel otthon vagyok a szakmában a dolgot szépen fel lehet göngyölíteni, feltéve, ha rendőrségnek lesz elég ideje, szakértője, továbbá ha az ilyen típusu csalásokra a büntető törvényköny is fel van készülve!”
 • 1. llkd 2008. április 04. 20:20
  „el is hiszitek az ilyen kft-k meséjét? idióták laknak csak a térségben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leendő tolvajokat fogtak

Szany - Két férfit igazoltattak csütörtökön hajnalban a rendőrök Szanyban, a Rózsakert vendéglő… Tovább olvasom