Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kapuvár két szlogenje is védett

A „Kapuvári Hús" mint védjegy napjainkban is oltalom alatt áll és ugyancsak védett Kapuvár két szlogenje is.

Mégiscsak létezik védett márkaneve a kapuvári húsgyárnak. A legutóbbi, e témájú anyag megjelenése után Török Antal iparjogvédelmi igazságügyi szakértő kereste meg lapunkat azzal, hogy – mint e témában évtizedek óta jártas szakember – segítse a kapuvári húsgyár védjegyoltalmi helyzetének javítását.

Szavaiból kiderül: hazánkban eléggé lazán kezelik a cégek saját márkaneveiket.

Lapunk kérésére Török Antal kiderítette, mégis van napjainkban is érvényes védjegye a kapuvári gyárnak, „Kapuvári Hús" néven. – A védjegy 2008. május 30-tól 2018. május 30-ig érvényes és a Kapuvári Hús Zrt. a jogos tulajdonos – mondta a szakértő. Az oltalom kiterjed a hús-, hal-, baromfi- és vadhús termékekre, valamint a húskivonatokra is. Itt megjegyzendő, hogy a gyár legújabb tulajdonosa nagyban számít a kapuvári hagyományokra, úgy tűnik, ezen hagyományok jogszabályi alapjait segíti ez az érvényes oltalom. Török Antal azonban hozzátette, nincs védve a kapuvári bacon vagy a kapuvári sonka megnevezés sem annak ellenére, hogy ezen megnevezések évtizedek óta a piac bejáratott nevei.

Török Antal: Sok munkát adnak a névhasználati jogviták.
Török Antal: Sok munkát adnak a névhasználati jogviták.

Nem ennyire örömteli az egykori megyei (Kapuvár révén országos) húsipar gyöngyszemének, a Ringa nevének sorsa. Mint előző cikkünkben is utaltunk rá, napjainkban az egyik szegedi nagy cég használja a Ringa nevet, s „kapuvári uzsonnasonkaként" árusítja termékét. A szakember megjegyezte, első ránézésre is aggályos e megnevezés, hiszen a „kapuvári" jelző egy valós helyszínen létező gyárat takart egykor, így ennek használata máshol előállított termékre megtévesztő. Jó példa erre a „Győri keksz" mint termék és mint márkanév sorsa. A megyeszékhelyen gyártott süteményt ma „győri" kekszként Lengyelországból és Szlovákiából hozzák Magyarországra.

A Kisalföld információi szerint vélhetően a 2003-as Leisztinger-féle akció során a Ringa nevet a Pick szerezte meg. Török Antal szakértő feltárta, hogy azt tovább is adta egy ciprusi cégnek, majd a ciprusi cég eladta a jelenlegi tulajdonosnak, egy szingapúri vállalatnak.

A márkavédelem fontos szegmense a gazdasági életnek akkor is, ha ezt még nem minden vállalkozó, cég tartja fontosnak napjainkban. Török Antal elmondta, egy tíz évre szóló védjegy alig több mint százezer forintba kerül, mely érvényes szlogenre, logóra, márkanévre vagy cégnévre is. Kapuvár vonatkozásában nem csak a húsgyár mint védhető márka merül fel, az önkormányzat tulajdonában vannak többek közt az „Érbetegek Mekkája, Kapuvár" és a „Kapuvár, a Hanság fővárosa" szlogenek is. Utóbbi esetében az önkormányzat egy hozzá tartozó figurát is védelem alá helyeztetett. Ugyancsak védett a rábaközi kisváros határokon túl is népszerű szénsavgőzös érrehabilitációs kezelése is, a hozzá tartozó ülő- és fekvőkádakkal együtt. Megjegyzendő, a megyében – Kapuvár mellett – Mosonmagyaróvár, Sopron, Győr és például Hévíz is rendelkezik márkanevekkel. E települések önkormányzati engedélyhez kötik nevük használatát.

– A cégek alapvető érdeke lenne, hogy védjék nevüket, termékeiket, nagyon sok jogvita ezáltal elkerülhető lenne – mondta Török Antal, aki munkatársával együtt évi több száz ilyen jogesetet „visz". A győri szakember közreműködött többek között a Traubi név használatának jogvitájában (az osztrák Warimpex a tulajdonos, debreceni cég gyárthatja itthon), s a közelmúltban foglalkoztak például az egyik pezsgő jogtalan névhasználatának ügyével, ahol ugyanazon név két terméken is megtalálható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádemelés a két szökött rabló ellen

Lezárult a nyomozás a 2012. karácsonyi, csornai rablássorozat ügyében. Két fiatalember ellen javasol… Tovább olvasom