Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Kapuvár: Két iskola kiürült

Tizenegy fokot mutatnak a hőmérők a kapuvári gimnáziumban. Bernád Csaba igazgató ezért rendkívüli szünetet rendelt el, csakúgy, mint kolléganője a Páli Szent Vince katolikus iskolában.
Fűtés nélkül: A számítástechnika-verseny idejére elindult a fűtés, de a meleg kabát elkelt a hideg épületben.
Hétfőn megszűnt a fűtés a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumban és a Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolában. Az intézményvezetők rendkívüli szünetet rendeltek el keddre, és legutóbbi információink szerint ma már megkezdődhet a tanítás. A szolgáltató RAS-Hő kft. szakemberei hétfőn délután és még kedden délelőtt sem kecsegtették konkrét ígérettel az igazgatókat, annak ellenére, hogy a hibát már hétfőn délelőtt jelezték a cégnek.
Az épületekben tizenegy fok volt tegnap, a hibát pedig csak egy nappal a bejelentés után, kedden délelőtt találták meg a szolgáltató munkatársai.

„ Neheztelek a szolgáltatóra..."

Üresen konganak a kapuvári gimnázium folyosói és tantermei kedden délelőtt, sőt, a tanáriban sincs senki. A hőmérők tizenegy fokot mutatnak, és a hőmérséklet folyamatosan esik. Egy napja nincs fűtés az intézményben. Bernád Csaba igazgató rendkívüli szünetet rendelt el, ám ekkor még ő sem tudta, meddig tart ez az állapot.
– Hétfőn délelőtt arra lettünk figyelmesek, hogy a csövekből éktelen zaj hallatszik, a hőmérséklet pedig esni kezd – idézte fel a történteket a direktor. – Először a főépületünkben ment el a fűtés, aztán az úgynevezett régi kék épületben is. Telefonon érdeklődtem a RAS-Hőnél, ahol úgy tájékoztattak, hogy üzemzavar van, de a jövőt illetően nem mondtak semmi konkrétumot. Az egyik óraközi szünetben megbeszélést tartottunk a kollégákkal, majd úgy döntöttem, hogy rendkívüli szünetet rendelek el. Ezt a diákokkal fél egykor a hangosbeszélőn keresztül közöltem.
A kapuvári gimisek természetesen örültek az alkalmi szabadságnak, ám annak már nem annyira, hogy ezt a napot valamikor pótolni kell, amit nyilván egy szombaton tudnak csak megoldani.
Bernád Csaba tegnap folyamatosan tartotta a kapcsolatot a RAS-Hő kft. munkatársaival, de délután egy óráig semmit nem tudott meg.
– Neheztelek a kft.-re, mivel alapvető tájékoztatási kötelezettségüknek sem tettek eleget – folytatta Bernád Csaba. – Nekem kellett őket hívogatni, mivel egyszer sem jeleztek nekem. Ám hiába telefonálgattam, kedden délig azt sem tudták megmondani, hogy szerdára lesz-e fűtésünk. A szünetet ugyanis csak egy napra rendeltem el, ha viszont szerdán sem lehet tanítani a hideg termekben, akkor valamilyen módon értesítenem kell 318 diákunkat. Ezenkívül ügyeletet is kell tartanunk, mivel ennyi gyerekeket nyilván nem tudunk elérni egy délután. Azt viszont nem engedhetem, hogy az utcán csellengjenek vagy a kocsmában üldögéljenek.

Ma már taníthatnak

A Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolában szintén hétfőn dél körül érzékelték a hőmérséklet csökkenését. Az intézmény vezetője, Grötschl Ildikó szintén úgy döntött, hogy keddre rendkívüli szünetet ad ki.
– Hétfőn bennünket annyira még nem érintett a dolog, mivel az iskolában folyamatosan fűtünk, tehát szombaton és vasárnap is, ami annyit jelent, hogy 26–27 fokban tanulnak a gyerekek – mondta az igazgató. – A szolgáltató cégtől érdeklődtünk, ahol azt mondták, hogy valószínűleg kedden még nem lesz fűtésünk. Azonnal szünetet rendeltem el, amit fenntartónknak, a győri püspökségnek is jeleztünk. Ott egyetértettek a döntéssel, az elmaradt napot pedig természetesen pótolni fogjuk, ez nálunk közel háromszáz tanulót érint.
Az igazgatónő információi szerint szerdán már ismét megindul a fűtés az iskolában, így ők mindenképpen tanítani fognak. Arra a felvetésre, hogy a szülőket nem állította-e megoldhatatlan helyzet elé a rendkívüli szünet, Grötschl Ildikó úgy reagált, hogy semmilyen problémát nem jelentett ez az állapot, sőt, a gyerekek kitörő örömmel fogadták az egynapos pihenőt.

Elöregedett a csőrendszer

Fonyódi Gábor, a RAS-Hő kft. igazgatójának lapzártakor adott nyilatkozata szerint mára valóban lesz fűtése a két intézménynek.
– Úgy néz ki, hogy a hibát kedden délelőtt megtalálták munkatársaim, a kérdéses területet felbontották. Az eset nagyon hasonlít a Széchenyi-iskolában korábban történtekre – jelentette ki Fonyódi Gábor. – A távhővezeték önkormányzati tulajdonban van, melyhez cégünknek jogilag semmi köze nincs, csupán használjuk azt. Körülbelül húsz-huszonöt éve a földben van e rendszer. Ez idő alatt elöregedett és csak ebből fakad a probléma.
Ez viszont felveti a kérdést: kit terhel a felelősség, illetve kinek kell elhárítani a hibát és ki fedezi a munkálatok költségeit? Ezen Fonyódi Gábor is elgondolkodott.
– A polgármester úrral próbáltam kapcsolatba lépni emiatt, de tegnap nem volt elérhető, így erre a kérdésre nem tudok választ adni. A hiba kijavítását természetesen elkezdjük, de azt sem mondom, hogy ez feltétlenül a mi feladatunk, hiszen nem szolgáltatói tulajdonról van szó.
Vertetics István, a kapuvári polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője is arról tájékoztatta kedden délután a Kisalföldet, hogy a hiba javítása folyamatban van, arra a kérdésre azonban, hogy ki fedezi a költségeket, egyelőre nem tudott pontos választ adni.
– A vezeték tulajdonosa valóban az önkormányzat, ám a hiba jellegétől függ, hogy kit terhelnek a költségek – mondta az irodavezető. – A szolgáltató megkezdte a hiba javítását, a fűtés a lehető legrövidebb idő alatt újra beindul, ám az, hogy ki fizet, még későbbi megbeszélések tárgya lesz. Vannak ugyanis olyan hibák, melyek elhárítása, illetve a karbantartás szolgáltatói feladat. Ha viszont csőcseréről lenne szó, akkor azt már valóban a tulajdonos dolga elvégezni.
Kedden délután Bernád Csaba arról számolt be, hogy a régi kék épületben már megindult a fűtés, a főépületbe pedig tegnap estére megérkezett a meleg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Télen sem pihennek, de jobban figyelnek rájuk

Noha a versenyidőszaknak októberben vége lett és a következő próbát majd csak pünkösdkor rendezik, a… Tovább olvasom