Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kapuvár jövőjéről

„ Bár messze vannak még a választások, pillanatnyilag nem látom azt a személyt, akire bátran rá lehetne bízni a várost, az eddigi értékrend szellemében” – mondta dr. Biró Péter, amikor arról kérdeztük, hogyan értsük egy korábbi kijelentését, miszerint „ha én elmegyek, összeomlik a birodalom”.
Kapuvár idei több mint hárommilliárdos költségvetésében 164 millió forint hiányzik a működtetésből. Ez persze nem is csoda a tavalyi keserves év után, amikor csaknem bebukott a húsgyár, és bezárt a Rába futóműrészlege is. A polgármester szerint novemberre mégsem fogy el a pénz, hiszen bíznak idén is beadott „önhikis" pályázatukban és új helyi adót is kivetettek.

Elsőként arról kérdeztük dr. Biró Péter kapuvári polgármestert, hogyan áll a városkassza.

– Tavaly is voltak gondjaink, de ez az év végére rendeződött. A húsüzem újra termelt és új cégként belépett a Provertha, amely az ipari parkban 100–120 embert foglalkoztat, s tovább bővíti termelését. Sőt, reményünk van egy állatitermék-gyártó üzem idei betelepítésére is.

„ A húsgyári válság idején a magunkra hagyatottság keserűségét tapasztaltam meg. Csak akkor állt mellénk a politika, amikor a válság már megoldódni látszott."

– Nagyon bánt, hogy bár mindent megteszünk, hogy tájékoztassuk a helyieket – például a kábeltévé közvetítette üléseinket, s szeretném, ha ez idén is megvalósulhatna –, mégis igen sok a félreértés és ismertehiány a kapuváriak körében a városháza háttérmunkájáról. Pedig ha tájékozódnának, belátnák, hogy más kisvárosokhoz képest a helyzet nem is olyan kínos – mondta el a polgármester.

– Hogyan néz ki a mérleg a számok nyelvén?
– Tavaly 70 milliós mobil hitelünk felét fejlesztésekre kellett felhasználnunk. Ezt a pénzt három év múlva kell törlesztenünk. Lényeges tartozásunk ezen túl nincs, intézményeink is fegyelmezetten dolgoztak és az év végére a hiányt ledolgoztuk. Mind a 11 önkormányzati intézményünk működik.

– Most viszont folyik egy átvilágítás, felülvizsgálat a kulturális intézményekről és az iskolákról. Számíthatunk-e összevonásokra?
– Az intézmény-összevonás jelenleg nincs napirenden. Külső szakértők és belső ellenőrzésünk is elemzi intézményeink gazdálkodását és keresik a takarékosabb működtetés lehetőségeit.

– Hogyan állnak az idei sarokszámok?
– Most írtam alá a költségvetést, ez a végleges. Kiadásunk 3,03 milliárd forint, bevételünk 2,866 milliárd. Hiányunk 164 milliós.

– Ez ugye működési hiány, ami akár azt is jelentheti, hogy novemberre kiürül a városi kassza?
– Nem. Ismét pályázunk az „önhiki"-re. Ez tavaly nem sikerült, de most a tavalyinál még kevesebb a lehetőségünk, hiszen mintegy 100 millióval kevesebb iparűzési adóra számíthatunk és ez járulékaival, vonzataival együtt mintegy 200 milliós veszteséget jelent a tavalyihoz képest. Ezért idénre például a tavalyi útfelújítási keret felét tervezhettük be.

– Honnan akarják pótolni a hiányzó összeget?
– Noha nem célunk a megszorítás, kénytelenek voltunk kommunális adót kivetni. Ez évi 6000 forint lakásonként, vagyis havi 500. Ez igazán nem nagy összeg, ám 90 százalékos befizetés esetén 24 milliót jelentene a városnak. Feleslegesen nem adunk el ingatlant, de idén tervezzük a volt MHSZ-épület és a városgazdálkodási területrész értékesítését és nagyon bízunk a termál melletti telekeladások sikerében is.

– Sokakat bosszantott, hogy az ingatlanadóhoz címzetlen nyomtatványokon kérték a lakosok bizalmas adatait.
– Ezért már bocsánatot kértünk a helyiektől, de ez is költségmegtakarítás miatt történt, valamint azért, mert a városnak nem pontos a lakáskatasztere. A kapuváriak elfogadták ezt a kezdeményezésünket. Az adómorál különben is jó, és tudják a helyiek, hogy városi célokra áldoznak.

– Más városokkal ellentétben Kapuváron a pártérdekek helyett inkább különböző lobbicsoportok küzdenek az önkormányzatban. Melyik a jobb?
– A lobbi, mert emögött, míg más csoportok érdekeit nem sérti, egészséges lokálpatriotizmus rejtőzik. Jó az, ha harcolnak egy utcáért vagy városrészért, mert akkor a szándék előbb-utóbb meg is valósul. Nálunk az igazi viták a bizottsági üléseken zajlanak és ezeken igyekszem mindig részt venni, így az önkormányzati ülések már békésebbek. Akadnak azért politikai küzdelmek is, de a viták zöme nem ilyen.

– Mintha Kapuvár kistérségi szerepe csökkenni látszana, hiszen a belediek és agyagosszergényiek is máshová húznak.
– Mi soha nem erőltettük rá akaratunkat a környékbeli településekre, sőt, számunkra nem sértő, ha mások is szeretnének megerősödni. Az sem baj, ha a kistérségen belül decentrumok alakulnak. Ám a mi intézményeink az évszázados szokásjog alapján térségi szerepet töltenek be, s ez a városra is igaz. Ezt egyébként így látta a Központi Statisztikai Hivatal is, amikor a statisztikai körzeteket kijelölte, és például Agyagosszergényt is ide sorolták. Egyébként a települési vezetőkkel jó kapcsolatban vagyunk.

Most – noha ez nem csak Kapuvár feladata – elvállaltuk a körzeti orvosi ügyeletek európai uniós színvonalú megszervezését. Ezért szólítottuk meg a Lumniczer-kórház ellátási területének polgármestereit, s kétszer tanácskoztunk már ez ügyben. A vita a hozzájárulás mértékéről szól. Az összeg a csatlakozó települések számától függ.

– Állítólag ön kijelentette egy helyütt: „Ha én elmegyek, összeomlik a birodalom..."
– Viccként én ilyenkor Titóra és az egykori Jugoszláviára szoktam utalni. Visszavonulási szándékom még nem végleges, de tény, hogy vannak félelmeim.

– Miféle félelmek ezek?
– Bár messze vannak még a választások, de nem érzem, hogy pillanatnyilag lenne olyan valaki, akire bátran rá lehetne bízni a várost, a mostani értékrend szellemében. Nem látok alkalmas utódot, mivel a polgármesteri munka igen összetett feladat.

Én harmadik ciklusomra igen jó kapcsolatot tudtam kialakítani minden állami szervvel, társintézménnyel, s azt is mondtam már, hogy Kapuvár olyan kisváros, ahol nem lehet sok valótlant tenni, mondani, és itt reggel is, meg este is mindenkinek köszönni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörők jártak az óvodákban

Az elmúlt napokban a rábaközi óvodákra vetettek szemet a betörők – derült ki a Csornai… Tovább olvasom