Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kapuvár Fő terén felújítják a világháborús emlékművet

Kapuvár - Többéves tervezés után, hárommillió forintból újítja fel a város a Fő terén álló Kisfaludi Strobl Zsigmond által készített világháborús emlékművet. A javítást végzők szerint az alkotás szebb lesz, mint új korában.
– Hosszú évek tervezése után, idén hárommilliós ráfordítással végre felújítjuk a város Fő terén álló, Kisfaludi Strobl Zsigmond által készített világháborús emlékművet – mondta el a Kisalföldnek Kóczán Zoltán. Az alpolgármester hozzátette, nemcsak maga a szobor újul meg, hanem a teljes alapját kicserélik és díszkivilágítást is kap a sokat viszontagságot megélt alkotás.

– A város központjára és a két alközpontra benyújtott, 570 millió forintos pályázatból is szeretnénk némi pénzt a Hősök parkjára szánni, amiből a felújított szobor környékét tennénk rendbe – tette hozzá Kóczán Zoltán. A munkák során kiemelnék a két nyírfát és egy díszteret építenének a park közepébe. A városi karácsonyfának használt fenyő egyelőre megmaradna, de nagyobb rálátást biztosítanának a világháborús emlékműre.

Kisfaludi alkotását 1924. augusztus 15-én tábori misével és esti táncmulatsággal avatták fel. Információink szerint az emlékművet a helyszínen faragta ki a művész úgy, hogy a felhasznált követ vasúton hozták a városba és ökrös szekereken szállították a Fő térre. Az idő azonban kikezdte az alkotást, ám már a negyvenes évek közepén is csak cementtel javították. Ezzel megkezdődött a kő rongálódása. A hetvenes években – egy hibás döntést követően – telente fóliázták a szobrot, ami tovább rontotta állagát. Idén augusztus végén – nyolcvannégy évvel az 1924-es felavatás után – első alkalommal mozdították el helyéről az I. világháborús emlékművet, melyet egy helyi vállalkozó műhelyében restaurálnak.

A műemlék egykor.
A műemlék egykor.

Filó György elmondta: nem csak restaurálják, jobbára újrafaragják az alkotást, hiszen a szobor felülete olyan rossz állapotban volt, hogy a felületi kezelés csak rövid időre biztosítaná a kívánt minőséget. – A szobor szétszedése során kiderült, hogy a művész vélhetően már máshol elbontott köveket is felhasznált, mert találtunk német nyelvű feliratokat is – avatott be a szakmai titkokba a vállalkozó. Véleménye szerint az alap szigetelésének hiánya és a rossz javítások is hozzájárultak az állagromláshoz. A szobrot most faragják, javítják, és ha szükséges, a hiányzó részeket egy modern, műgyantás anyaggal pótolják.

A végén egy konzerváló-, védőbevonatot kap az emlékmű, melynek talapzatát is kicserélik és föl- emelik a 85-ös főút szintjére.

Filó György hozzátette: az emlékmű talapzatának tábláit az eredeti szürke márványra cserélik és a rajta lévő névsort is újravésik. Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy Pölöskei Sándor vezetésével újra gyűjtik a neveket, majd a kész alkotáson csak az I. világháborúban elesett kapuváriakat jelenítik meg.

Filó György műhelyében újítják fel a Kisfaludi Stróbl Zsigmond által készített világháborús emlékművet.
Filó György műhelyében újítják fel a Kisfaludi Stróbl Zsigmond által készített világháborús emlékművet.

A kész szobrot még az ősz folyamán visszahelyezik a Hősök parkjába, a városháza és a vállalkozó reményei szerint vélhetően mindenszentek ünnepe körül.

Német feliratok a köveken.
Német feliratok a köveken.

Olvasóink írták

  • 2. arany 2008. október 01. 16:52
    „Sok sikert a munkához!”
  • 1. hollos balint 2008. szeptember 30. 20:59
    „hát igen appám csinálja a szobrot nagyon büszke vagyok a papára és a többi emberre aki csinálja unokád bálint”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilposták: A Rábaközben is követnék Komlóska példáját

Komlóska–Rábaköz - A komlóskai önkormányzat „legyőzte" a Magyar Posta Zrt.-t. A vállalat… Tovább olvasom