Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kapuvár befektetőkre vár

Kapuvár polgármestere egy fórumon többek között a munkahelyteremtés lehetőségeiről szólt.
Biró Péter kapuvári polgármester egy tegnapi fórumon a munkahelyteremtés és -megtartás nehézségeiről, az új befektetők idecsábításának kudarcairól szólt.

Szerinte ezt a munkát az új testület már nélküle folytatja majd. A kereskedelmi és iparkamara regionális szervezete Kapuváron tartott fórumot a város vezetőinek és gazdasági szakembereinek. A találkozó fő témájaként Biró Péter polgármester ismertette Kapuvár jelenét és a város fejlesztésének lehetőségeit.

Jól működő intézmények, csökkenő munkahelyek

Biró kiemelten foglalkozott Kapuvár intézményeivel. A kórházról mint a település egyik legnagyobb foglalkoztatójáról elhangzott: működésének modernizálása után az ország egyik leggazdaságosabban üzemelő intézménye, nincs egy hónapon túli tartozása. A helyi gimnáziumról elmondta, innen az utóbbi évben minden felsőoktatásba jelentkezett tanulót felvettek.

Egészében véve az oktatási intézmények működését jónak minősítette a polgármester. Aktuális kérdésekről szólva elmondta, a himodi iskola felsős tanulói a közeljövőben Kapuváron folytatják tanulmányaikat. A város intézményeinek működését elemezve kijelentette: a hárommilliárdos költségvetés nagy részét ezek fenntartása viszi el, a település fejlesztésére csak a maradék nyolc-kilencszáz millióból kerül.

Már nélküle?

A munkahelyteremtésről szólva Biró cáfolta, hogy a városvezetés szalasztotta volna el a Velux kapuvári letelepedését. „Még iparvágány építését is vállaltuk volna, csak jöjjenek" – tette hozzá. Most pedig az új munkaadók betelepítéséért olyan drasztikus intézkedésektől sem riadnának vissza, mint a területkisajátítások. A polgármester hangsúlyozta: a cégek működésébe semmi beleszólása nincs a hivatalnak, ennek ellenére mindent megpróbálnak, például a ruhaipari rt. dolgozóinak megtartása érdekében is.

A fórumon elhangzott, hogy az új rendőrség építése – minisztériumi finanszírozással – ez év őszén kezdődhet el. A hivatal szeretné a város központjának zsúfoltságát enyhíteni, ennek érdekében kisebb központokat hoznának létre a Házhelyben és Gartán. A turizmusfejlesztés kapcsán Biró kijelentette: „Már csak Mongóliából nem jöttek befektetni szándékozó küldöttek Kapuvárra, eddig minden érdemi látszat nélkül. " A polgármester kifejtette, ez a feladat az új képviselő-testületre is nagy terhet ró majd, de ezt a munkát – szavai szerint – „már nélküle" folytatják.

A textilágazat lehetőségei

A fórumon a vendéglátó Diadal rt. elnöke, Papp József felszólalásában a ruhaipar válságáról és rövid távú lehetőségeiről beszélt. Véleménye szerint csak a magas hozzáadott értékű késztermék gyártása garantálhatja a talpon maradást. Új piacokat kell keresni, először is Közép-Európa országaiban. Véleménye szerint a textilipar válsága nem egyedi, hasonló helyzetben van a mezőgazdaság és az ipar egyes ágazatai is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggyulladt a gerenda

A kéménybe épített gerenda gyulladt meg csütörtök délelőtt egy markotabödögei családi házban. Tovább olvasom