Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Kapuvár anno - Ezerkétszáz látogató októberig

Az állami normatívából a kapuvári művelődési központ üzemelteti a helyi muzeális gyűjteményt ˝Kapuvár anno˝ címmel. Az intézmény vezetése az iskolák felé nyitna.
– Hosszabb névvel, felújított tárlattal és nagy tervekkel vágtunk bele ez év januárjában az összevont intézmény működésébe – tájékoztatta lapunkat az elmúlt hónapok tapasztalatairól Henye Zsuzsanna, a Rábaközi Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely (RMK) igazgatója.

Az egykori múzeumot a megyei igazgatóságtól vette át a helyi önkormányzat, majd az RMK gondjaira bízta, egy hat órában foglalkoztatott alkalmazott felügyelete és tárlatvezetése, valamint egy megbízott muzeológus, Csiszár Attila munkája mellett. A kapuvári intézmény egy több tízmillió forintos felújítást és pár éves bezárást követően új tárlattal, a „Kapuvár anno…" kiállítással várja a látogatókat.

Henye Zsuzsanna: Új tárlattal, egykori szobabelsővel és a híres népviseleti életképpel várjuk a látogatókat.
Henye Zsuzsanna: Új tárlattal, egykori szobabelsővel és a híres népviseleti életképpel várjuk a látogatókat.

– Már vannak statisztikáink, az októberig tartó időszakban több mint 1200 látogatója volt a Kapuvár anno… kiállításnak. A látogatók számát tekintve ki kell emelni a nyári hónapokat, valamint kiemelkedő volt a vendégszámunk akkor is, amikor az „Itthon vagy – Magyarország, szeretlek" állomása Kapuváron volt – mondta Henye Zsuzsanna.

A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén tartott beszámolójában kiemelte: az állami – 4,1 millió forintos – normatíva egyelőre fedezi a kiállítóhely költségeit, mely némi technikai fejlesztést is lehetővé tett az idei évben.

– Nem tehetjük karba a kezünket, a kiállítóhely még sok munkát tartogat nekünk. Ezek közül is első helyen a „Kapuvári arcképcsarnok" elkészítését – tette hozzá az intézmény vezetője. Utóbbi helye az úgynevezett árkádos teremben lesz, ennek felújítása még hátravan. A tárlaton a város kiemelkedő szülötteinek – többek közt Ányos Imre festőművész, báró Berg Gusztáv, Lumniczer Sándor, Mohl Antal nagyprépost és Pátzay Pál – portréi, életét bemutató anyagok kapnak helyet. Mint megtudtuk, a kiállítás anyagai már elkészültek, a terem felújítását követően azonnal kiállíthatók. – Terveinkben szerepel még az iskolákkal való szorosabb együttműködés egy úgynevezett múzeumpedagógiai foglalkozássorozat bevezetésével – mondta az igazgató. Ennek keretében a diákok a sajátos eszközeikkel dolgoznák fel a tárlatok anyagait, hozzásegítve őket a helytörténet jobb megismeréséhez. – Ám mielőbb szükség lenne a kiállítóhely raktárának rendbetételére, a Rába soron álló épület már tarthatatlan állapotban van – fogalmazott a testületi ülésen is az igazgató.

A kiállítóhely sorsáról kihelyezett bizottsági ülésen tárgyaltak a képviselők. Puhl Imre megjegyezte: a bemutatott anyagot időnként frissíteni kell. Németh Csóka Gábor alpolgármester pedig kiemelte, a nyitvatartási időket a szomszédos osztrák társhivatalok által küldött vendégekhez is hozzá kell igazítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanárra, mérnökre lenne szükség - állásajánlatok

A munkaügyi központ kapuvári és csornai kirendeltségének állásajánlatai. Tovább olvasom