Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Kapuvár: a kézművesfagylalt egészséges élelmiszer

Egyre nagyobb divatja van a kézművestermékeknek a Rábaközben. A sajtokat és tejtermékeket a fagylalt követi. A cukrász szerint egészséges élelmiszer a kézművesfagylalt.
A minap az egyik rábaközi tejüzem tulajdonosa jelentette ki, a cég retró fagylaltok gyártását is fontolgatja, hiszen egyre nagyobb teret hódít a mesterséges termék ezen a piacon is. A kapuváriak évekkel ezelőtt nyaranta az akkoriban nagy névnek örvendő, mára azonban eltűnt Rosta-fagyit nyalták. Információink szerint ez volt a retró fagyik egyik utolsó mohikánja, bár napjainkban is készítenek ilyen eljárással terméket. Az egyik kapuvári cukrászda avatott szakembere, Horváth Mónika beszélt a kézművesfagylalt készítésének titkairól, módozatairól. Hangsúlyozta, a kézművesfagylalt egy egészséges élelmiszer.

– A kézművesfagylalt egy olyan tipikus olasz termék, amely híressé tette Itáliát az egész világon. Amit ma „retrónak" neveznek, nem is olyan régi. Az újkori fagyigyártásnak is ez az alapja. A receptnek pedig már rég nincs titka. A fagylalt „lelke" a tojásban, vajban és a cukorban rejlik – mondta Horváth Mónika. A cukrászmester szerint a kézművesfagylalt az ipari jégkrémekkel szemben egy teljes tápértékű élelmiszer. Teljes értékű fehérjét, vitaminokat (B, B2, C, A, D), valamint ásványi anyagokat is tartalmaz. Éppen ezért a fagyit nagyon egészséges élelmiszernek tartják. A gyerekek számára is inkább előnyben részesítik, mint a csomagolt élelmiszereket.

– Itt is megjelentek azonban a különböző rétegek igényeit kielégítő termékek, így egyre népszerűbbek a diabetikus fagylaltok is – tette hozzá. Egészségügyi szempontból is egy új trend része, amely a dié-
tázóknak és a cukorbetegeknek is nagyon jó lehetőség arra, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül kényeztessék magukat.

Horváth Mónika az egyik kapuvári cukrászda avatott szakembere.
Horváth Mónika az egyik kapuvári cukrászda avatott szakembere.


– Ezek alapján a fagylaltok készülhetnek meleg és hideg eljárással. A cukrász kreativitása vagy lehetősége dönti el, hogy melyiket választja – mondta a kapuvári cukrászmester. Kiváló alapanyagokból pasztörizálással, majd speciális fagyasztótechnológiával állítják elő.

Ami a fagylaltalapanyag-gyártást és a hozzá kötődő gépipart jelenti, abban is Olaszország a világelső. Az ideális fagylalt rozsdamentes fémtégelyben van kiállítva a vitrinben, amely higiénikus és precíz benyomást kelt. A teteje dekorált és krémes az állaga. – Az igazi jó cukrász ugyanis valóban mélyen tiszteli szakmájának alapértékeit és sem üzleti megfontolásból, sem divatból nem hajlandó elszakadni a gyökerektől, viszont nem hajlandó leragadni a leghétköznapibb alapanyagok, a legegyszerűbb gyártási eljárások mellett sem – fogalmazott Horváth Mónika. E helyett inkább folyamatosan arra törekszik, hogy valami újat és valami egyedit alkosson. Teszi ezt éppen a vásárlók érdekében, az irántuk érzett jóindulattól, tisztelettől vezérelve.

Az európai fagylaltfogyasztási statisztikákban Magyarország sajnos a lista alján kullog. Egy tavalyi felmérés szerint míg Finnországban 12 litert eszik egy ember évente, addig hazánkban ez csak 3,5 liter. Az élbolyban van még Norvégia 11 literrel és Svédország 10 literrel, Magyarország viszont csak az alig 1,9 litert évente elnyaló bolgárokat előzi meg. Az európai középmezőny az évi, személyenkénti 5 literes fagyifogyasztás körül mozog.

Olvasóink írták

 • 4. nagyonfááj 2012. december 03. 11:56
  „2.3. .....cigit mennyit szív a magyar??? Arra van keret?....nyaljon inkább szívás helyett, és kevésbé fogja megszívni!!!!!!”
 • 3. alekínyó 2012. december 03. 11:37
  „Ha az északi államokban is csak annyi lenne a reálbér,mint nálunk, ők sem nyalogatnák íj lelkesen a fagyit...´oszt akkor ők is a sor végén kullognának!”
 • 2. apokalipszis 2012. december 03. 10:34
  „180 ft-os gombóc árnál ne csodálkozzunk,hogy ennyi a fogyasztás és akkor még azt se tudjuk miből van.
  Reméljük megírják majd pontosan ,hol lehet kapni e valódi alapanyagból készült fagylaltot.”
 • 1. oaxacaca 2012. december 03. 10:12
  „Gyermekkoromban a drága jó nagyikámmal, ha csak tehettük, a Rosta fagyizóban élveztük azt a csodálatos fagylaltot, amit helyben készítettek. Izgalommal várom, hogy ismét kóstolhassam, s bár a nagyikám már rég nincs velem, most a gyermekemet fogom ezzel a csodával megörvendeztetni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventköszöntő Csornán - fotók

A hétköznapokon is figyeljünk a fontos dolgokra, akkor is, ha álruhában érkeznek. Isten fia is… Tovább olvasom