Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kapui Jenő plébános Szany díszpolgára lett

„Legszívesebben apró darabokra törném a kitüntetést és szétosztanám" – jelentette ki tegnap a szanyi templomban Kapui Jenő, miután a község díszpolgári címével ismerték el munkáját. A falu korábbi plébánosa arra célzott, hogy az eredményeket nem egyedül érte el.
Szany díszpolgára lett Kapui Jenő címzetes kanonok, mosoni plébános. Jenő atya tizenhat éven át szolgált a rábaközi településen, nevéhez fűződik a Szent Anna katolikus iskola húsz évvel ezelőtti elindítása. A jubileumi, tanévnyitó szentmisén vette át az elismerést tegnap Németh Gergely polgármestertől. „Legszívesebben apró darabokra törném a kitüntetést" – jelentette ki, miután átvette a díszpolgárságot igazoló emlékplakettet.

Dr. Pápai Lajos megyés püspök celebrálta a jubileumi tanévnyitó szentmisét a községben.
Dr. Pápai Lajos megyés püspök celebrálta a jubileumi tanévnyitó szentmisét a községben.


– Darabokra törném és szétosztanám, mert azt a munkát, amiért kaptam, nem egyedül végeztem el – fogalmazott Jenő atya. – A legelső darabot a püspök atyának adnám, hiszen húsz évvel ezelőtt ő döntötte el, hogy Szanyban legyen katolikus iskola és azóta is segíti a működését. Egy darabot megérdemelne az akkori önkormányzat és az egyházközség képviselő-testülete. Aztán érdemelnének egy-egy darabot a pedagóguskollégák, akik bátorították a szülőket. A szülőknek is járna a kitüntetésből. Annak idején ugyanis felmérés volt, hogy katolikus vagy inkább állami iskolába íratnák-e gyermekeiket. Kilencvennégy százalékuk az egyházi iskolát választotta. És gondolok azokra az idős, beteg híveinkre, akik imahadjáratot indítottak el. Az imáik segítették a szervezést. Ők már nincsenek köztünk, de az igazi jutalmat ők kapták meg és mi is arra a jutalomra vágyunk. Mert az Úr nem kérdezi tőlünk, hogy hány kitüntetésünk, milyen rangunk van. Azt kérdezi, a munkánkat becsülettel végeztük-e, a talentumod felhasználtad-e.

Kapui Jenő 1987-ben került Szanyba és tizenhat évig volt a település plébánosa. 2003-ban Kapuvárra került, ahol négy évig szolgált. 2003-ban kapta meg Mosonmagyaróváron a mosoni plébániát. A Kisalföld kérdésére kifejtette: mindig jó szívvel érkezik Szanyba, szép tizenhat esztendőt töltött a faluban. A hivatalos indoklás szerint egyházi, hitéleti tevékenységével, az egyházi iskola megszervezésével, működtetésével érdemelte ki az elismerést.

– Azok az eredmények, melyeket elértünk, valóban közös munkánk gyümölcse – mondta. – A kitüntetés persze jólesett, mert aki azt mondja, hogy egy jó szó nem esik jól, az hazudik. Az igazi kitüntetést azonban, ahogy azt az ünnepségen is elmondtam, odafönt várjuk.

Kapui atya manapság ritkán jut el Szanyba, hiszen mosoni plébánosként számos elfoglaltsága van. Ha azonban meghívást kap utódjától egy-egy ünnepre, jeles alkalomra, szívesen fogadja el az invitálást.

Húsz évvel ezelőtt, 1992. szeptember elsején kezdte meg működését a szanyi Szent Anna Katolikus Általános Iskola. Kapui Jenő volt az akkori plébános, aki megszervezte az intézményt. A jubileumi tanévnyitó szentmisét dr. Pápai Lajos megyés püspök celebrálta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgős lenne a kastély renoválása

A beledi Barthodeiszky-kastély megrongálódott tetőszerkezetét szeptember közepéig ki kell javítani,… Tovább olvasom