Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Kapósak az építési telkek, alakul az iparterület Kónyban

Az elmúlt évek beruházásainak befejeztével az idén ismét nagy munkába kezdtek Kónyban. Ezúttal a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló létesítmény építése szerepel a napirenden.
Kónyban a helyiek által Kerék-tónak nevezett területen szabadidő- és sportközpont kialakításához láttak hozzá. A munkálatok az idén kezdődtek és jövőre folytatódnak, pályázati pénznek köszönhetően.
Aller Imre polgármester szerint a terület hasznosítása régóta gondot jelentett, mígnem megszületett a döntés az említett létesítményről. Ehhez első lépésként még tavaly meg kellett szerezni a terület teljes tulajdonjogát, aztán idén tavasszal a rendelkezésre álló saját erőből elkezdődhettek a földmunkák.

– Először a belvízrendezést kellett megoldani, s ezt követi mintegy négy hektáron a szabadidő- és sportközpont építése – tudtuk meg Aller Imrétől.

– Eddig húszezer köbméter földet mozgattunk meg, s közben vártuk a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium pályázati kiírását. Amikor ez megjelent, benyújtottuk a pályamunkánkat és sikerrel jártunk, hisz 14,6 millió forint támogatást nyertünk, amihez 10 millió forint saját részt kell hozzáadni.

A beruházás első ütemének megvalósítása jövőre kezdődhet. Ez magában foglal egy labdarúgópályát és néhány kispályát. Közben elkezdjük a második ütem előkészítését, ebbe a kiszolgálólétesítmények tartoznak. A kivitelezésre várhatóan 2005-ben és 2006-ban kerül sor, szintén pályázati pénz segítségével. Ezzel a beruházással nagyot lépünk előre, hisz a megnövekedett igényeknek a jelenlegi létesítményeink nem felelnek meg. A nagyberuházások – gáz, csatorna – után szükség van arra, hogy anyagi energiát fordítsunk ilyen célra is.

Kónyban más tennivaló is van. A korábban kialakított építési telkek elkeltek, ezért a rendezési tervnek megfelelően újabb harminckét házhely kiparcellázására kerül sor a jövő év elején, az önkormányzat által vásárolt területen. Ezután elkezdik a közművek kiépítését, első körben a víz- és villanyvezetéket.

Hosszú megbeszéléssorozat eredményeként előrelépés történt az iparterületet illetően is. Két befektetővel – az egyik magyar, a másik külföldi – már aláírt megállapodása van az önkormányzatnak.
Ezek kis- és középvállalkozások. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a harmadik letelepedővel egy – a polgármester megfogalmazása szerint – Európa-szerte ismert gyártó-szolgáltató céggel.

Mindemellett elengedhetetlen a faluház felújítása, amire pályázaton nyertek pénzt. A kivitelezést még idén az épületen belül megkezdik. Sikertelenül pályáztak viszont a játszótér felújítására, ennek ellenére önerőből munkához láttak. Készítettek egy Phare-pályázatot is a Béke utcai iskola rekonstrukciójára. A jövő év nagy feladata lesz a két épületben lévő óvoda egyesítése. Ám hogy melyik épületben, arról egyelőre eltérnek a vélemények a képviselő-testületen belül. Aller Imre a „fiatalabb" épületre voksol, hisz a döntés-előkészítő tanulmány készítői is ezt javasolják.

– A sikeres pályázatok birtokában nyilván szebbnek tűnik a mögöttünk hagyott esztendő, még akkor is, ha voltak nehézségeink – fűzte hozzá a település vezetője. – Az energiánk nagy részét a most már kézzelfogható közelségbe került fejlesztések, beruházások előkészítése kötötte le. Örülünk annak, hogy egyfajta karácsonyi ajándékként megkaptuk a támogatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfokos hideg fogadta a kicsiket

Napok óta nem tudnak fűteni Kapuváron, a lakótelepi óvodában. A szülők – már akik megtehették… Tovább olvasom