Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Kánikulai aratás, vegyes kilátásokkal

Javában tart a betakarítás a rábaközi földeken. A gazdák szerint vegyesek a tapasztalatok.
Javában tart a betakarítás a rábaközi földeken. A gazdák szerint vegyesek a tapasztalatok, akadnak táblák, melyek egészen kiváló termést produkálnak, máshol az átlagot sem éri el a mennyiség. A Kisalföld a gabonaföldek szélén kereste meg a termelőket.

2300–2400 forintot adnak mázsájáért

A magyarkeresztúri határban Nagy Endrével találkozunk, aki fiaival közösen arat. A tavaszi árpával kezdték a betakarítást a családi birtokon.
– A nedvességtartalom is megfelelő volt és a terméssel is elégedettek lehetünk – vázolta a helyzetet. – A búzáknál már az őszi kelési időszak sem volt szerencsés, nem jött eső, a fagy viszont hamar érkezett, ezért ritkult a vetés. A tábla szélében egyébként még most is találni zöld kalászt. Tavasszal, amikor a búzának bokrosodnia kellett volna, nem kapott csapadékot, amikor viszont szárba indult, megázott. Ez persze csak ezen a területen igaz, máshol nincs ilyen gond. A mennyiségről egyelőre még nem tudok beszámolni, majd ha mindegyik darabbal végeztünk. Az időjárás jó, ha gépkapacitással bírjuk, akkor időben befejezzük az aratást.

Nagy Endre a felvásárlási árakról megjegyezte: információi szerint 2300–2400 forintot adnak mázsánként a gabonáért. Mint mondta, a termelők többsége kiszolgáltatott, mivel ha rendelkeznek is megfelelő tárolóval, kénytelenek eladni a termést most, esetleg nyomott áron. A pénz ugyanis kell a betakarítás utáni és az őszi földmunkák miatt. Véleménye szerint egy olyan értékesítési szövetkezetre lenne szükség, amit „felülről menedzselnek", de a gazdák irányításával. A komoly érdekvédelem hiányzik, de ilyen is csak egy kellene, ami nem osztja meg a termelői társadalmat. P úgy látja, a nyugati országokban ez működik, a kereskedőkkel ez a szervezet áll partneri viszonyban. „Magyarország csak akkor lehet befolyásoló tényező, ha hazánk gabonatermése egyszerre jelenik meg a piacon. Erre képesek lennénk, csak ki kell használni azt az adottságot, amivel rendelkezünk" – tette hozzá Nagy Endre.

„ Megyünk éjjel-nappal"

Lengyel Oszkár a szili határban figyelte az aratást, vegyes érzelmekkel.
– A repcékkel végeztünk – újságolta a Kisalföldnek. – Négy táblánk volt a növényből, kettő gyengébb, kettő jobb minőséggel. A tavaszi árpára nem panaszkodom, tényleg jó lett, ötven mázsa körüli átlaggal. Az őszi árpánál viszont teljesen vegyes a kép. Egyik területünk minőségben, mennyiségben is jól hozott, azt vetőmagnak hagyjuk, hogy ne kelljen eszméletlen árat kiadni érte. Összességében harminc mázsát adott, de ennél nem is vártunk többet. A másik táblánk közvetlenül a település alatt van, a falu megfogta a havat, jó a termés, ötven mázsa feletti. A búzákat most aratjuk, eddig két gyenge parcellán vagyunk túl, ezek negyven mázsára jöttek ki. A hét közepén mentünk a jobb földekre, ezektől hatvan mázsa körüli eredményt várok hektáronként.

Lengyel Oszkár a piacon még nem érdeklődött, eddig csak a repcét értékesítették. Meglátása szerint – ha minden a terveknek megfelelően alakul – a hét végére végeznek a betakarítással a több mint százhektáros birtokon.

Bérmunkából van bőven

A bágyogszováti határban, a Sárdos külső dűlőben Hideg László irányította a kombájnt Nagy Viktor földjén. A fiatalembernek ez a nyolcadik „szezonja". P több kollégájához képest jó helyzetben van, hiszen járművében működik a klíma.

– Megyünk éjjel-nappal, délben sem nagyon állunk le, kell a légkondi – mondta. – Ide legalább nem száll be a por, a reggelit, ebédet is itt fogyasztom el, menet közben. Most a tavaszi árpát vágjuk, úgy tűnik, hogy jó termés lesz. Ebből még van negyven hektár, a búzából hatvan és amikor ezek meglesznek, megyünk bérmunkát végezni. Hála istennek, abból van bőven.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól új igazgató a könyvtárban

Július elseje óta Kovács Tamás a csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtár igazgatója. Megbízatása öt évre szól. Kovács Tamás 1987 óta, közel húsz éve dolgozik könyvtárosként. Pályáját Szanyban kezdte, 1991-től pedig a csornai városi könyvtár olvasószolgálatosa. – Miért pályázott az igazgatói posztra? – kérdeztük elsőként. Az interjú további része itt olvasható. Tovább olvasom