Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Kánikulában is vihar a földeken

Egy rábaközi gazda által bérelt földről ismeretlen tettesek lekaszálták, majd elvitték a terményt. A gazdálkodó szerint jogtalan elszámolási vita állhat a háttérben.

Első ránézésre egy ˝egyszerű˝ eltulajdonításról, gazdasági vitáról lenne szó abban az esetben, amely a minap a Rábaközben történt. A lapunkhoz érkezett információk szerint egy 45 hektáron gazdálkodó cég földjéről ismeretlenek elvitték a lekaszált lucernát. A 45 hektárból közel háromhektárnyi területen Takács Lajos dénesfai polgármester gazdálkodik, a maradék, nagyobbik részt az MVR 2004 kft. műveli. A cég részéről Molnár Balázs tájékoztatta a Kisalföldet, szerinte a földjükön lévő, ám már lekaszált terményeket öt-hat idegen traktor elvitte. A mellékszálak messzire vezetnek.

A rábaközi lucernalopás története egyszerű, ám szálai bonyolultak, a külföldiek hazai földszerzési kiskapuitól kezdve gazdasági vitáig szinte minden megtalálható benne.

– A történet ott kezdődött, hogy 2005-ben, tíz évre bérbe vettünk egy akkoriban osztrák tulajdonú, ám Magyarországon bejegyzett cégtől 55 hektárnyi földet – kezdte Molnár Balázs. Az osztrák tulajdonos közben megváltozott és az új tulajdonos – aki információink szerint azóta magyar állampolgár is lett – úgy gondolta, az eddigi bérleti díjat a kétszeresére emeli. E döntéssel a tízéves földhasználati jogot birtokló Molnár Balázsék természetesen nem értettek egyet, így egy napjainkig tartó gazdasági vita keletkezett a két fél között.

Molnár Balázs: Helyettünk viszik el a saját terményünket?
Molnár Balázs: Helyettünk viszik el a saját terményünket?


– Idén június közepén 42 hektárról lekaszált lucerna tűnt el a földünkről, amikor a szomszéd földjéről is elvitték a terményt – mondta Molnár Balázs. Kiemelte, az elmúlt pénteken újabb, közel háromhektárnyi búzájukat vitte el – véleményük szerint erre illetéktelen – személy. A lucerna eltulajdonítását Takács Lajos is megerősítette lapunknak, aki feljelentést fontolgat, hozzátéve, a vélhető tolvaj nem tudta, hogy ez a föld az övé, az eltulajdonítás Molnár Balázsék földjére „lett kihegyezve".

Utóbbiról Molnárék megjegyezték, feltételezésük szerint pontosan a többszöri, illetéktelen betakarítás miatt kerülhet képbe a föld újabb osztrák–magyar(?) tulajdonosa mint hívatlan „segítő", annál is inkább, mert vele gazdasági természetű vitájuk van. Közben Molnár Balázstól megtudtuk, mindez egyelőre csak teória, mert a föld tulajdonosával ő sem tudott beszélni, minden itteni dolgát ügyvédjén keresztül intézi.
Szakemberek szerint azonban Molnárék és Takács Lajos esetében nem feltétlenül az illetéktelen betakarítás a leglényegesebb kérdés. Mint lapunk megtudta, maga a szántóföld egy hazánkban bejegyzett, ám kezdetben vélhetően osztrák tulajdonú erdőbirtokossági társulás tulajdonában van. Mint kiderült, Magyarországon erdőbirtokossági társulás nem kezelhet szántóföldet, ennek megszerzésére azonban évekkel ezelőtt rövid ideig nyitva állt egy jogi kiskapu. Egy megyei szakember szerint ezt a kiskaput akkoriban – ügyvédi segédlettel – sok külföldi, jellemzően osztrák gazda kihasználta. – Akkoriban ezen kiskapu felhasználását nem is nagyon vizsgálták, a különféle hivatalok között el is aprózódtak a kimutatások – jegyezte meg egyik szakmai forrásunk, hozzátéve, az osztrákok által alkalmazott zsebszerződések tipikus példájával állunk szemben.

Azt is megtudtuk, erdőbirtokosság már nemcsak a januártól életbe lépő új földtörvény, hanem a jelenleg hatályos szabályok szerint sem szerezhet szántóföldet.

Olvasóink írták

 • 13. reális 2013. augusztus 12. 11:27
  „Köszönöm, Papírkutya. Elolvastam a cikket, hát nem tudom de elég különleges dolgok és összefüggések vannak a háttérben. Tehát a Taxi egy polgármester,és nem egy létező taxi, aki fuvaroz és szállítja az embereket,egyebeket.”
 • 12. Papírkutya 2013. augusztus 11. 22:09
  „Tavaly gabonalopás volt veszkényben (30.000.000 Ft kár)(cikk arhívum) , ott egy onnan kb 25 km re élő gazda rakodott felkérésre, majd mikor kiderült mi a baj ő volt az első dalos pacsirta.

  A Taxi akinek a szénáját a Molnáré mellől elvitték pedig Dénesfa polgija. Bár úgy tudom, hogy a Balázs apja is polgi évek óta, csak Vásárosfaluban.”
 • 11. reális 2013. augusztus 11. 15:12
  „A szálak egyre bonyolultabbak! Ki, vagy mi a Taxi? Hogy kerül a történésbe? Mi történt tavaly? Eléggé zűrös az egész,nincs aki az igazságot megírja?”
 • 10. Papírkutya 2013. augusztus 10. 19:52
  „vannak ilyen n "agymenők" akiknek az etetőjük is x5 bmw vel jár de jártatják a szájukat, a tavaji tetteikről meg nem beszélnek.”
 • 9. reális 2013. augusztus 08. 21:36
  „Aki földet és egyebet bérel azért bérleményt kell fizetni! Legyen az 1 ha,vagy akár 100 ha.A becsület a lényeg,fizetni időben és pontosan! Tisztelni a másik felet, mert ő is ember!”
 • 8. Papírkutya 2013. augusztus 08. 19:06
  „ui: Van olyan búzalopás is aminek a szálai messzire vezetnek, csak az a szerencse, hogy a "becsületes " haverok csak addig védik egymást, mig be nem gyulladnak.
  Van olyan haver, aki nem válal éjjeli munkát mert a traktorja nem emel magasra, de az irigység miatt és a kitolás érdekében szerez rakodógépest és munkást pár száz euro reményében kamiononként.”
 • 7. Papírkutya 2013. augusztus 08. 18:58
  „A Taxitól biztos nem loptak volna lucernát, az biztos véletlen volt.
  De miért kever ebbe nemzeti vitát az állítólagos T . sértett.
  Nézzen körbe magakörül és vizsgálja meg miket tett múltban és mit tesz a jövőben, sok probléma megoldódhat körülötte és lehet, hogy a tolvajoktól sem kellene tartani.”
 • 6. reális 2013. augusztus 07. 22:31
  „Újra olvastam a cikket, most akkor mi is a probléma? Hiányzik e a lekaszált lucerna,vagy az hogy a megyei szakember véleménye szerint szabálytalanul került a föld az osztrák gazda kezébe? Na itt kezdődne a demokrácia a törvények mindenkire érvényesek!!!”
 • 5. Papírkutya 2013. augusztus 07. 19:36
  „Amugy én a kérdést is feltettem volna, hogy a múlt nem kísért -e”
 • 4. Papírkutya 2013. augusztus 07. 19:33
  „Bizzunk benn, de én annak jobban örülnék,ha a kedves cimbora és a a társai is észheztérnének és miután lefuttatták az összes kört belátnák, hogy a beismerés és a kártérítési hajlandóság illetve a kár rendezésének megkezdése lenne csak számukra enyhítő körülmény.
  A kedves mezőgazdász pedig -mivel minden neki sem sikerül - bulizik egyet a hétvégén.”
 • 3. reális 2013. augusztus 07. 16:25
  „A történet tehát nem is olyan egyszerű mint ahogy gondoltuk!Az igazság hogy ki kinek ,ki kivel rakodott egyszer kiderül.Reméljünk és bízzunk a demokráciába!”
 • 2. Papírkutya 2013. augusztus 07. 14:08
  „Volt is valami tavaly is a Rábaközben ( augusztusban és az is 6 és 8 közt veszkényben ), úgy emlékszem ott is volt egy ember a gépesek közt, ott is több tíztonna búza és repce tünt el, bár elvileg neki csak a buzához volt köze és a bíróságon elmondottak alapján a rakodást is szivességből tette ( nem fizették ki neki)”
 • 1. reális 2013. augusztus 06. 12:43
  „Érdekes,tavaly betárolt búzát vittek el ismeretlenek, most lekaszált lucernát, szintén háromhektárnyi búzát, valami itt nincs rendben! Őrizni kell a termést!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészetek Völgye - Rábaköz lakik az Ősök Házában

Rábaközi táncokkal, ételkülönlegességekkel és kulturális programokkal készülnek a helyiek a… Tovább olvasom