Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Kamionok zajában élnek

Rábaköz - A 86-os főút mentén élők már többször tiltakoztak a miatt a hatalmas kamionforgalom miatt, amely pokollá teszi az életüket éjjel-nappal.

Különösen ebben a nyári hőségben szenvednek, hisz ablakot nyitni szinte képtelenség az óriási zaj és a kipufogógázok miatt.

 A kamionok melletti életről három rábaközi településen érdeklődtünk.
Nagy Gézáék 1970-ben építkeztek a régi ház helyén Bősárkányban a Petőfi utcában, közel a falu végéhez, közvetlenül a 86-os főút mentén. Úgy tűnik, még egyszer nem tennék ugyanezt.

 – Akkoriban a kotlós  a csibékkel nyugodtan átmehetett az úttesten a túloldalra. Ma nem térnének haza – magyarázza a nyugdíjas házigazda, aztán sorolja tovább a kamionok okozta megpróbáltatásokat. – Már se nappal, se éjjel nincs nyugalmunk. Ablakot nem lehet nyitni,  a zaj elviselhetetlen. Naponta több ezer kamion közlekedik errefelé. Itt, a falu végéhez közelítve már a megengedett sebességet sem tartják be, legalább 80–90 kilométerrel száguldoznak néhány méterre a házaktól.

- Ha a rendőrök mérnek a falu másik végén, akkor – miután veszik a szembejövők jelzését – azonnal tudják, mekkora sebességgel lehet haladni.

Jó lenne, ha azok a nagyok ott fenn csak éjszakára jönnének ide és próbálnának aludni. El kell képzelni, mit szenvednek azok, akik ágyhoz vannak kötve és nem tudnak kimenekülni a szobából – sorolja a bősárkányi Nagy Géza.

A férfi szerint az épületek rezegnek, több helyen repednek a falak. Úgy vélte, talán már az elkerülőútról sem álmodhatnak, sőt, az sem biztos, hogy az utókor megéri elkészültét.

– Ha a rendőrök mérnek a falu másik végén, akkor – miután veszik a szembejövők jelzését – azonnal tudják, mekkora sebességgel lehet haladni. Jó lenne, ha azok a nagyok ott fenn csak éjszakára jönnének ide és próbálnának aludni. El kell képzelni, mit szenvednek azok, akik ágyhoz vannak kötve és nem tudnak kimenekülni a szobából – sorolja a bősárkányi Nagy Géza. A férfi szerint az épületek rezegnek, több helyen repednek a falak. Úgy vélte, talán már az elkerülőútról sem álmodhatnak, sőt, az sem biztos, hogy az utókor megéri elkészültét.

– Negyvenegy évet becsülettel ledolgoztam egy cégnél, fizettem a járulékokat és most nem tudom élvezni a nyugdíjaséveket a kamionok miatt. Aki nem itt lakik, el sem tudja képzelni, hogy mit kell átélnünk – tette hozzá Nagy Géza, aki már nem bízik az ígéretekben, az elkerülőút megépítésében vagy a jelenlegi főút megerősítésében. Annál is inkább, mivel eddig sem történt semmi és szerinte egyhamar nem is fog.

Ahol még a régi órák is megszólalnak

Különös élményben lehet része annak, aki betérhet Csornán a premontrei rendházban dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, csornai prépost, prelátus lakrészébe, amelyet a 85-ös és 86-os főutak közös szakasza mentén, a Soproni úton, az épület emeletén alakítottak ki.

– A csornai premontrei prépostság szép barokk épületéhez 1910-ben építettek egy szárnyat és jelenleg ebben lakom, közvetlenül a Soproni út felett, lent pedig hatalmas a forgalom – mondta Horváth Lóránt Ödön. – Pontosan itt van egy közlekedési lámpa és nap mint nap tapasztalom, hogy a megengedettnél jóval nagyobb sebességgel haladnak a kamionok, hogy átérjenek a kereszteződésen a szabad jelzésnél. Emiatt rezeg az egész épület, a régi megmaradt órák csengeni kezdenek. Azok a látogatók, akik először járnak nálam, megijednek, mert azt gondolják, hogy földrengés van. Ablakot sem lehet nyitni. Nemrég budapesti vendégem volt, és tőle hallottam, hogy ilyen forgalom a fővárosi utcákon sincs, hisz gyakran mind a négy sáv tele van.

Dr. Horváth Lóránt Ödön szerint miközben másutt épülnek az elkerülőutak, Csornán ez a beruházás régóta várat magára. Hozzátette: a helybeliekkel együtt türelmetlenül várja, hogy a várost megkíméljék végre a nagy forgalomtól.

Az elkerülőről már nem is álmodnak

Szilsárkányban Zöld Péter kettős minőségben, polgármesterként és a 86-os főút menti lakosként szeretné elérni, hogy a falu mentesüljön a kamionoktól.

– Néhány napig nem az utcafronton lévő szobában aludtunk, hanem a hátsóban – meséli Zöld Péter. – Azt reméltem, hogy ott nem ébredek fel a kamionzajra, de tévedtem. Három helyiségen keresztül is áthallatszott a zúgás. Ráadásul – s ezt már többször is elmondtam – falkában közlekednek a harminctonnás járművek, s állítom, hogy közel kilencven kilométeres sebességgel száguldanak keresztül a falun. Korábban, amikor kihelyezték a harminc kilométeres sebességkorlátozó táblát, bizakodtam, hogy legalább az ötvenet betartják, de semmi nem változott. A rendőri jelenlét hat némileg fékezően erre az ámokfutásra.

Zöld Péter 1988-ban költözött a jelenlegi családi házba, ám akkoriban közel sem volt ilyen nagy a forgalom.

– Az elkerülőút megépítése jelentene igazán megoldást, de erről már álmodni sem merünk – jegyezte meg.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók a közbiztonságért

Kóny - Aller Imre polgármester és Kiss József alezredes, csornai rendőrkapitány jelenlétében két gépkocsit adott át szerda délelőtt Kónyban Gorgosilits Fábián rendőr ezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság megbízott vezetője. Egyet Németh Gyula törzszászlós körzeti megbízottnak, egyet pedig Csányi Gábor polgárőrparancsnoknak. Tovább olvasom