Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kalandor a barbacsi sertéstelepen

A Fiatal Gazdák által elindított Vidéki kaland program keretében egy kecskeméti agrármérnök-hallgató dolgozik dr. Horváth Emőkéék sertéstelepén.

A falusi élettel, az állatok körüli munkával ismerkedik a Rábaközben egy kecskeméti lány. Dr. Horváth Emőke és a családi gazdaság fogadta be a szegedi egyetem hallgatóját. Nem kímélik a munkától a gyakorlaton lévő vendéget.

A Vidéki kaland programot a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – Agrya indította 2011-ben. Az idén harmadik alkalommal megszervezett programban június közepétől 43 városi fiatal ismerkedhet meg a gazdálkodói életforma szépségeivel és nehézségeivel. A 142 pályázóból kiválasztott 35 év alatti fiatalok öt napot tölthetnek fizikai munkával magyarországi, vagy tíz napot székelyföldi családi gazdaságokban. Dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaság is megtalálható a fogadó helyszínek között. A program június 7-én a kiválasztott fiatalok „traktoros tréningjével" indult.

Németh Réka, Horváth István és dr. Horváth Emőke
Németh Réka, Horváth István és dr. Horváth Emőke

E program keretében érkezett dr. Horváth Emőkéék családi gazdaságába a kecskeméti Németh Réka. A 21 éves lány maga jelölte meg Horváthék gazdaságát, ám döntését megkönnyítette az a tény, hogy bátyja éppen Győrben tölti a gyakorlatát.

– A szegedi egyetemen agrármérnöknek tanulok. A barbacsi telepen testközelből láthatom és gyakorolhatom az állattenyésztés fortélyait – jelentette ki a fiatal kecskeméti lány.

– Az első napom meglehetősen telített volt. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen kemény fizikai munka az állatok gondozása – mondta. A Kisalföld érdeklődésére még hozzátette, egy kicsit meg is ijedt a munka mennyiségétől. Sőt, az is eszébe jutott, talán jobb lenne a növénytermesztés felé közelednie.

Dr. Horváth Emőkének és apjának, Horváth Istvánnak nem újdonság a programban részt vevő fiatalok, az úgynevezett „kalandorok" látogatása, hiszen a kecskeméti vendég immár a harmadik tanuló a barbacsi telepen.
– Évről évre lehetőséget adunk azoknak a diákoknak, akiket érdekel e szép foglalkozás és akarnak is dolgozni – mondta a nemrég állatorvossá avatott dr. Horváth Emőke. A fiatal szakember hozzátette, a tanulóknak szállást, ellátást és legfőképpen munkát adnak az itt töltött időszakban.

– Öt napra családtag lett Rékából és nálunk mindenki keményen dolgozik – mondta nevetve a fiatal állatorvos. Apja hozzátette, a kecskeméti „családtag" az eddigi legcsendesebb kalandor. – Szinte ideális gazdálkodófeleség válhat belőle – tette hozzá Horváth István. A gazdálkodó elmondta, a kalandornak az állattenyésztés, azon belül is a sertéstartás szépségeit, néhol árnyoldalait mutatják meg. Jobbára olyan gyakorlati dolgokat, melyeket az iskolában nem nagyon oktatnak.

Olvasóink írták

 • 8. KAP 2013. július 12. 16:19
  „"milyen dolgos ember, pedig mérnöki végzettsége van" A kettő nem zárja ki egymást:)

  Csak az utóbbi időben lett nagy divat az hogy elvégez valaki egy főiskolát és ahogy megkapja a diplomáját elvárja hogy keressen 400ezret, céges telefon, céges kocsi, ja és koszos se legyen a keze. Tisztelet a kivételeknek. Nagyon eltértem a témától, bocs:)”
 • 7. erzsi001 2013. július 12. 08:37
  „Nem az az ijedős fajta az állatorvos kisasszony, hisz Acsalagi vér csörgedezik benne, nagyon kemény becsületes munka
  jellemezte az összes felmenőjét. A közel 80 éves Acsalagi nagypapa még most nagyon keményen húzza az igát, több száz sertést hizlal.
  Ilyen emberekből kellene sok,akkor biztos nem itt tartana ez az ország.
  Nézzetek meg a Horváth Pistát az édesapát milyen dolgos ember, pedig mérnöki végzettsége van.”
 • 6. KAP 2013. július 11. 22:07
  „Nem rád céloztam oxana, igazából konkrétan senkire se, ahogy írtam is:)
  Viszont nagyon sokakra ráférne kis hazánkban az ismerkedés a való világgal, mert az a VALÓVILÁG, nem az a baromság amit a tv-ben mutogatnak. Meg aztán ott vannak azok az idióták akik azt hiszik hogy a hús és a tej csak úgy ott terem a Tescopolcon. És az elvakult állatvédők. Pár hét ilyen igazi keményebb mezőgazdasági munka (mint amiket te is írtál, répakapálás, kukoricacímerezés, bálarakás kézzel, vagy egy hét 12 órázás egy szakadt MTZ-ben), és talán kevesebben néznék le a falusiakat, és parasztoznák le a földművelőket, meg szidnák a traktorokat, kombájnokat az utakon.”
 • 5. oxana 2013. július 11. 19:13
  „4. KAP

  Falun nöttem fel, nekem nem újdonság egy ilyen kis malacka, a disznóólat is kiganéztam, mert mindent megcsináltam, amit nagyapám mondott. A kétszeri répakapáláskor vagy kukoricaszedéskor mindig egy Szokol rádió volt a nyakamban, hogy ne legyen annyira unalmas. Söt, kukoricaszedéskor még egy-két nap "szabadságot" is kaptam az iskolában, ami ma elképzelhetetlen. Csak libát nem tömtem, mert sajnáltam. De bevallom, azért a máját megettem. Micsoda finom volt!”
 • 4. KAP 2013. július 11. 10:23
  „Nem mindenkinek megy ám parancsszóra a vigyorgás még ha fotózzák akkor se, vagy valaki egyszerűen csak visszafogottabban mosolyog, nem úgy mint az állatorvos kisasszony. És akkor az édesapára mit mondanátok erről a képről igen tisztelt kommentelők? Neki meg csukva vannak a szemei, na és akkor mivan?

  A törzskommentelők egy részére (szerencsére ennél a cikknél még nem jelentek meg) is ráférne egy hosszabb ismerkedés valami hasonló hellyel, disznótelep, tehéntelep, répakapálás, kukoricacímerezés.”
 • 3. kultura 2013. július 10. 18:21
  „Azért azt megnézném hogy a hozzászólók hogy fognának egy pisilő malackát.”
 • 2. oxana 2013. július 10. 14:13
  „1. Madarász

  Pontosan így láttam én is, még meg is mosolyogtam.”
 • 1. Madarász 2013. július 10. 11:18
  „Nem akarok izé lenni, de a lány arckifejezése sok mindent elárul a viszonyáról a malackákhoz... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Partnerekre találtak a Felvidéken

Már meglévő partnertelepülése mellé újabbi felvidéki faluval köt együttműködési megállapodást Farád.… Tovább olvasom