Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Jut a rábaközi gazdáknak is? Támogatás a pápai húsgyárnak

400 millió forint kifizetéséről ír alá szerződéseket a Pápai Hús 1913 Kft. károsult élőállat-beszállítóival a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A de minimis kereten felüli tartozások rendezésére 400 millió forint kifizetéséről ír alá szerződéseket a Pápai Hús 1913 Kft. károsult élőállat-beszállítóival a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - jelentette be Győrffy Balázs, a kamara elnöke a pápai gyárban tartott sajtótájékoztatóján szombaton.

 A Pápai Húsgyár kapuvári, illetve városkörnyéki gazdáknak is tartozik.

A kialakult helyzettel portálunkon többször is foglalkoztunk.

Legutóbb arról írunk, hogy nincs megegyezés az üzem és a beszállítók között

Hozzátette: a kiegészítő juttatás igénybevételére az jogosult, aki a Pápai Hús 1913. Kft. élőállat-beszállítói által igénybe vehető de minimis támogatásban részesült és azt meghaladó mértékű követeléssel rendelkezik.

A kiegészítő juttatás mértéke a visszaigazolt követelés de minimis támogatással csökkentett összege, a felmérések szerint a mostani juttatásban 28 beszállító részesülhet - mondta a kamarai elnök.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szerződésben megjelölt összegeket december végéig fizeti ki. Győrffy Balázs tájékoztatása szerint a minisztérium egy rendeletben jelölte ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát arra, hogy december 2-ig úgynevezett engedményezési szerződéseket kössön a Pápai Hús 1913 Kft. károsult élőállat-beszállítóival.

Kiemelte: a NAK mindössze eljáró szervezet, a kifizetések lebonyolításban és behajtásában segít, a 400 millió forintos keretösszeget a szaktárca biztosítja a Pápai Húsnak korábban beszállító sertéstartók kifizetésére, tehát az nem a kamarai tagdíjakból történik.

A megkötött engedményezési szerződések szerint a Pápai Hús károsult élőállat-beszállítói a követelésük teljes összegét a kamarára engedményezik; ez azt jelenti, hogy a követelés jogosultjának a helyébe a kamara lép – magyarázta az elnök.

Szólt arról is: a kamarának feltett szándéka nyomon követni a sertésáfa-csökkentés hatásait, hiszen a pozitív tapasztalatok alátámaszthatják a 27 százalékos áfa esetleges későbbi mérséklését más termékek esetében is, ami hosszú távon megoldást jelenthet a hasonló jellegű problémákra.

Hangsúlyozta: nem várható, hogy egyszerre hirtelen minden alapvető élelmiszer átkerüljön az alacsonyabb áfakulcsba, de lépésenként mindenképpen az lenne a célravezető a NAK szerint.

Uszoky András, a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére azt mondta: január 31-ig van határidő arra, hogy a csődegyeztetési eljárásban új, "mindenki számára megfelelő megtérülési szintet" biztosító ajánlatot dolgozzon ki.

Hozzáfűzte: a cég még decemberben szeretne csődegyezségi tárgyalást tartani.

Úgy vélte, sikerül megegyezésre jutni a beszállítókkal, a cég elkerüli a csődöt, s normális üzemmódban visszatérhet a piacra. A gyár termeléséről azt mondta: tudnának dupla kapacitással is dolgozni, de a decemberi bérek kifizetése prioritást élvez minden más pénzmozgással szemben.

Hangsúlyozta: kinevezése, az idén május óta a kft. minden tartozását rövid határidővel rendezi, nem halmoz fel tartozást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terv szerint halad az útépítés

A tervek szerint épül a csornai elkerülő és a Győr és Csorna közti gyorsforgalmi út. Tovább olvasom