Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Júliustól tisztítják az osztrák bőrgyárak szennyvizét

Négy év után végre megszűnhet a Rába habosodása. A szakemberek viszont nem nyugodtak meg teljesen.
Az illetékesek ígérete szerint rövidesen megszűnik a Rába habzása. A szennyezést – a többi mellett – évek óta okozó ausztriai, jennersdorfi bőrgyár mintegy 1500 köbméternyi szennyvize ugyanis júliustól tisztítva kerül a folyóba. A másik két felelős üzem saját területén tisztítja a vizet. A Rábát féltő szakemberek azonban nem nyugodtak meg.

Ötéves munka eredménye
A bőrgyár szennyvizét egy csővezetéken keresztül a szomszédos heiligenkreuzi szennyvíztisztítóba, onnan pedig további tisztítás után a Lapincs folyóba vezetik, amely csak ezután folyik össze magyarországi szakaszán a Rábával.
Labritz Béla, a szentgotthárdi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke a Kisalföldnek elmondta: közel ötéves munka eredménye a döntés, az osztrákok elismerték felelősségüket.

Nem múlik el nyomtalanul
– A kérdést még mindig óvatos optimizmussal kell kezelni, mivel tudjuk, hogy három bőrgyárról van szó – fogalmazott a szakember. – A most emlegetett jennersdorfi az, amelyik a legkevésbé szennyezi a Rábát. Az üzem szennyvizét július elsejétől tizenöt kilométeres, föld alatti csőben továbbítják a tisztítóműbe. A tisztítást szerencsére éppen az a Peter Gortan ellenőrzi mint a tisztító igazgatója, aki a Lapincs folyó sószennyezése ellen emeli fel szavát rendszeresen. Az ő személye garancia arra, hogy komolyan veszik a szennyvíz kezelését és a habosodás valóban megszűnik. Az elmúlt négy év szennyezése azonban nem múlik el nyomtalanul a vízből. Éppen ezért számítunk rá, illetve elvárjuk az osztrákoktól, hogy kártérítést fizessenek vagy anyagilag járuljanak hozzá a víz minőségének helyreállításához.
Azt tudni kell ugyanis, hogy a Rába élővilágának őshonos fajai jórészt eltűntek, mennyiségük harminc-negyven százaléknyira csökkent. Jó néhány évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a károkat a környezet kiheverje.

Saját üzemükben tisztítják
A másik két bőrgyárról, amelyek szennyvizüket a Rábába engedik, Labritz Béla elmondta:
– Az iratok szerint saját üzemükben tisztítják majd a szennyvizet, ami nem kis pénzbe kerül, úgyhogy ezért sem nyugodhatunk meg. Ha lehet, még kritikusabban vizsgálódunk a továbbiakban. A Rába Szövetség elnökével, Nemes Lászlóval napi kapcsolatban vagyunk, és úgy véljük, hogy most kezdődik igazán az a munka, ami komoly ellenőrzéseket igényel. Az első jelnél, az első habosodás megjelenésénél még hatékonyabb eszközökhöz nyúlunk, mint eddig tettük.
– Feladatunk bőven akad még, hiszen a Lapincson keresztül továbbra is a Rába vizébe kerül a szintén osztrák geotermikus erőmű által kibocsátott termálvíz. Ez a szennyezés sokkal veszélyesebb, mint a bőrgyárak okozta károk, hiszen naponta 71 tonna só jut a folyóba, azaz gyakorlatilag majdnem olyan sós, mint a tengervíz – tette hozzá a szentgotthárdi szakember.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A harmincöt éves város

Csorna idén ünnepli várossá avatásának harmincötödik évfordulóját. Ennek kapcsán legutóbb (Kisalföld, 2006. 04. 04.) Pájer Imre történésszel a várossá váláshoz vezető utat tekintettük át. Ez alkalommal a városi tanács első és egyetlen vb-titkárával, dr. Papp Lászlóval – aki ma már nyugdíjas – a várossá avatás időszakáról beszélgettünk és szót váltottunk napjaink gondjairól is. Tovább olvasom