Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Július közepén indulhat be a piac

A szezon kezdetén kisebb a kereslet az uborka iránt, mint a korábbi években. A feldolgozóknál még vannak tavalyi készletek is, a piac várhatóan a hónap közepén, végén indul meg.

A csornai Kocsis Pál évről évre megígéri magának – tavaly ezt lapunkon keresztül is megtette –, hogy befejezi az uborkatermesztést. Aztán ősszel a hálótartó karók csak nem kerültek ki a földből, amiből a családtagok rögtön tudják, a családfő nem gondolta komolyan az ígéretét. Sőt, a gazda idén még plusz ötven méterrel megtoldotta az ültetvényt.

– Felszabadult egy kis hely a kertben, parlagon nem hagyhattam, ezért uborka került oda is. Így most 300 méteres a terület – magyarázta Kocsis Pál. – A kordonos egyébként jónak ígérkezik, már néhány hete szedem. Igaz, átvétel csak a hét elejétől van. A felvásárlási ár viszont alacsonyabb, mint tavaly. Akkor a 3–6-os méretűért 130 forintot adtak kilónként, amire még rájött az áfa is. Most viszont áfával együtt is 135 forint mindössze.

A termelők bíznak benne, hogy az ár feljebb megy szezon közben. Kocsis Pál azt mondja: szerződést ugyan kötnek velük, de garantált árról nincs szó a papíron.

– Tudom, minden évben elhangzik, hogy miközben az uborkát ugyanannyiért vagy olcsóbban veszik, a ráfordítás költségei emelkednek. Ez sajnos most is igaz. A vegyszerek például drágábbak megint. Az is régi igazság, hogy a befektetett munkát sem számolja fel a termelő.
Szalánczy Zsolt, a Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) elnöke azzal biztatja a termelőket, hogy július közepén, végén „lódulhat meg" a piac.

– Az időjárás egyelőre kedvez az ültetvényeknek. A nagy melegek öntözéssel, megfelelő tápanyag-utánpótlással jó termést eredményeznek – tájékoztatott a TÉSZ-elnök. – A szezon elején kisebb a kereslet az uborkára, ami az enyhe téllel magyarázható. A feldolgozók, savanyítók ugyanis nem fogytak ki a készletekből, sok üzemben nemcsak üveges, hanem még „kádas" áru is van. Ez a felvásárlási árakon is meglátszik. Információk szerint július közepén, illetve végén javul a kereslet, ami talán az árakra is jó hatással lesz.

A 3–6-os méretű uborka kilónkénti felvásárlási ára jelenleg 135 forint. Az 5–8-ast 85, a 6–9-est 70, a 9–12-est 25 forintért veszik át.

Cs. Kovács Attila

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irányok, tilalmak

A közeljövőben Csorna több pontján is változik a közlekedés rendje. A változásokat folyamatosan… Tovább olvasom