Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Jubileumra készül a Hanság együttes

Ünnepre készül a kapuvári Hanság Néptánccsoport, fennállásának 75 éves jubileumát szeretné méltóképpen megünnepelni. Erre a Hany Istók című táncjátékkal készülnek.
Hetvenöt évvel ezelőtt alakult meg Kapuváron a helyi néptánccsoport. Koloszár Jánosnétól, az együttes vezetőjétől megtudtuk: már hagyománnyá vált, hogy minden ötödik évben meghívja táncolni az egykori tagokat. Idén is készülnek rá. Most azonban Hany Istók címmel egy táncjátékot kívánnak bemutatni. A próbák már elkezdődtek.
Az együttes egykori vezetőiről sem feledkeztek el, hiszen segítséget kértek Molnár Imrétől és Tarsoly Attilától. Velük, és Buza Béla karnaggyal állították össze a Hany Istók című táncjátékot, régi kották, leírások és visszaemlékezések felhasználásával. Munkájukat szakmai tanácsokkal segíti Töreki Imre, a szanyi tánccsoport vezetője.

– Változás lesz az együttes korát tekintve, hiszen eddig 1951-től számítottuk a megalakulását, de ez téves volt. A városi könyvtár helyismereti gyűjteményében bukkantam rá Németh Imre könyvére, melyben leírja, hogy a Gyöngyösbokréta-mozgalom keretében már 1931-ben létezett az együttes, sőt, az 1928-as kapuvári Mezőgazdasági Ipari és Kulturális Kiállításon már előadták a kapuvári verbunkot.

A kiállításon vendégként jelen levő József főhercegnek annyira megtetszett a kapuváriak tánca, hogy meghívta őket egy budapesti vendégszereplésre is. Így kezdték megtalálni egymást a táncosok, amiből aztán megalakult a Gyöngyösbokréta. Az akkortájt induló mozgalom elindítója Paulini Béla volt, aki bejárta az országot, s ahol régi tánc nyomára, szép népviseletre bukkant, Gyöngyösbokréta néven tánccsoportot szervezett, így történt ez Kapuváron is 1931-ben – mondta Koloszár Jánosné.

A hetvenöt éves jubileumra egy kiadvány is készül, mely a kezdetektől napjainkig mutatja be az együttes történetét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenéves a kapuvári gyermekosztály

Fél évszázados fennállását ünnepli idén a kapuvári kórház gyermekosztálya. A kapuvári gyermekosztály jelenlegi helyzetéről dr. Nagy Zsuzsanna osztályvezető főorvos tájékoztatott. Véleménye szerint az elmúlt évek személyzeti gondjai napjainkra jelentősen javultak. Az átmeneti nővérhiány után ismét tapasztalt és szakképzett dolgozók segítik a munkát. Tovább olvasom