Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Jubileum: Nosztalgiaaratás tizedszer

Farád - A farádi nosztalgiaaratás szervezői szerint a rendezvény napjainkra elfoglalta méltó helyét a rábaközi hagyományok közt.

A tegnapi aratáson osztrák vendégek is ismerkedtek a régi paraszti munka nehézségeivel.

Terményáldással és misével kezdődött tegnap reggel az immár tizedik alkalommal megrendezett farádi nosztalgiaaratás. Az egyik szervező, Balogh Gyula megnyitóbeszédében hangsúlyozta: bár több, a környéken érdekelt politikust is meghívtak a jubileumi rendezvényre, a képviselők nem tartották látogatásra érdemesnek a farádiak kezdeményezését.

– Eljutottunk odáig, hogy a nosztalgiaaratás kezd a környéken a helyére kerülni, kezd végre népi hagyománnyá válni és nem a politikusok népszerűségének fokmérője lenni – mondta a rendezvény egyik szónoka.
A szervezők idén is kitettek magukért, a rábaközi csapatok mellett (Csorna, Rábapordány, Bogyoszló, Kapuvár, Farád, Szil indított aratókat) a fertődiek és osztrákok is megtapasztalhatták a nyári, kánikulai aratás gyötrelmeit.

Ahogy azt a hetvennégy éves Baán Lajos farádi arató elmondta: a nyári betakarítás ötven éve sem tartozott a könnyű munkák közé. – Második legidősebb gyermekként már tizenkét évesen, édesapám után voltam marokszedő – mesélte az idős farádi férfi. Elmondása szerint szép a nosztalgiázás, ám gyermekkorában többször is előjöttek a könnyei a földeken. – Akkoriban nem lehetett kibújni a családi munka alól – mondta Baán Lajos. Hozzátette: a nosztalgiaaratás egyik legnagyobb feladatának azt tartja, hogy a mai fiatalok megismerjék azt a munkát, mellyel apáik a kenyeret keresték.

Mostanában nem az a legény, aki elviszi a buzászsákot, hanem aki karján hordja a nőket, bár lehet, hogy a maiaknak van igazuk – mosolyodott el két kévekötés közt az idős farádi férfi.

A tikkasztó forróságban végzett munka után Turi György csornai polgármester mesélt a „daliás időkről", többször idézve Csizmadia Imre író szavait a régi paraszti munkáról. – Akkoriban takarolásnak hívták a behordást és masinálásnak a cséplést – mesélte a szomszéd város polgármestere. A fárasztó munka után Ominger Sándor enesei harmonikás húzta a nótát a jó ebédhez.

Balogh Gyula szervező elmondta: a farádi szervezőkön kívül nemcsak a helyi lovasklub tartja fontosnak a nosztalgiaaratás megszervezését, de egyre több, akár szomszéd megyei település is csatlakozik kezdeményezésükhöz, így jövőre beígérték részvételüket Veszprém megyeiek is. – Tavaly versenyeztünk is az aratás során, ám idén inkább a megmozdulás közösségépítő és hagyományteremtő szerepét erősítettük – mondta Balogh Gyula.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falunap elhalványította a búcsúk fényét

Rábaköz - Egykoron a búcsú volt a legnagyobb közösségi esemény a falvakban. Általában ez kínált – a nagy ünnepek mellett – alkalmat arra, hogy a család közelebb s távolabb élő tagjai találkozzanak, s együtt töltsenek néhány derűs órát. Aztán a kilencvenes évek elején megérkezett a „konkurencia", a falunapok. Tovább olvasom