Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Jubiláló cég, újraválasztott igazgató

Az energia az Európai Unióba való belépés után sem lesz olcsóbb, sőt, a prognosztizálhatóan magasabb fogyasztói ár felerősíti a pazarló energiafelhasználás megszüntetésének igényét – nyilatkozta lapunknak Szabó István, a tízéves Csornai Hőszolgáltató Kft. újraválasztott igazgatója.
Szabó István Szabó István ügyvezető igazgató
Csorna önkormányzatának képviselő-testülete decemberi ülésén egyhangú szavazással Szabó Istvánt nevezte ki újabb öt évre a helyi hőszolgáltató kft. ügyvezető igazgatójának. A fennállásának tizedik évfordulóját január elsején ünneplő cég régi-új vezetőjét először a múltról kérdeztük.

Fűtés, világítás

– 1985 tavaszán pályázat útján kerültem a Győri Hőszolgáltató Vállalat csornai üzemegységéhez üzemvezetőnek – kezdte Szabó István. – Akkor épült a széntüzelésű fűtőmű, melynek üzemeltetése bizony sok nehézséget okozott. Munkatársaimmal együtt rengeteg szakmai tapasztalatot szereztünk. Megjegyzem, hogy a csornai távfűtésnek jó gazdája volt a győri cég. 1993. január 1-jén pedig – éppen tíz éve – megalakult a Csornai Hőszolgáltató Kft., s az akkori képviselő-testület pályázatom alapján a társaság igazgatójává választott. Az alapítás óta a cég – az önkormányzat százszázalékos tulajdona – a mögöttünk hagyott évtizedben folyamatosan gyarapodott. Bővült a távhőszolgáltatást igénybe vevők köre, s állandóan korszerűsítettük a rendszerünket.

– Nyilván adódtak gondterhes és eredményes időszakok is.
– Különösen az elmúlt öt év volt nehéz, de egyben szép is. A Baukom Rt. felszámolását követően az ottani dolgozók egy részének átvételével az ingatlankezelést, a parkfenntartást és a városi köztisztasági tevékenységet is társaságunk végezte néhány hónapig. Sajnos a MiZo Rt. felszámolása nyomán nálunk is anyagi nehézségek jelentkeztek. Komoly költségtakarékossági intézkedések, valamint tulajdonosunk pozitív hozzáállása következtében átvészeltük a nehéz időszakot. Eredményeink közé tartozik, hogy az elmúlt év elején az ÉDÁSZ Rt. közreműködésével befejeztük a városban a közvilágítás korszerűsítését. A képviselő-testület ugyanis ránk bízta a világítással kapcsolatos tennivalókat és annak rekonstrukcióját. Szintén 2002-ben az ÉDÁSZ Rt. és az Égáz Rt. közös társasága csaknem félmilliárdos gázalapú fejlesztést hajtott végre telephelyünkön. A beruházásról a Kisalföld is folyamatosan tájékoztatta olvasóit . Így most már fűtőművünket gázzal is tudjuk üzemeltetni és megvalósult a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés. A rendszert mi üzemeltetjük, és tapasztalataink kedvezőek.

A geotermikus energiáé a jövő

– Melyek lesznek az elkövetkező évek legfontosabb teendői?
– A tulajdonos elvárásának megfelelő eredményes gazdálkodást, szolgáltatásunk színvonalának, biztonságának további javítását, dolgozóink jobb anyagi megbecsülését sorolom az elvégzendő feladatsor élére. Fontosnak tartom, hogy a város energiagazdálkodását érintő programokban részt vegyünk. Szeretném, ha részesei lehetnénk a termálprogram megvalósításának, s lehetőséget látok a geotermikus energia – gázmotor, kazánház, hőenergia-gazdálkodás – kölcsönös előnyökön alapuló hasznosításában. Jó lenne, ha a fogyasztói körök korszerűsödnének. A lakóközösségeknek és egyéb fogyasztóknak is fel kell ismerniük, hogy ebben a megörökölt távfűtési rendszerben csak közös erővel léphetünk előbbre. A lakásonkénti, helyiségenkénti fűtésszabályozás megvalósítására közösen kedvező pályázati forrást kell találnunk. Az energia az Európai Unióba való belépés után sem lesz olcsóbb, sőt, a prognosztizálhatóan magasabb fogyasztói ár felerősíti a pazarló energiafelhasználás megszüntetésének igényét.
„ Az alapítás óta a cég – az önkormányzat százszázalékos tulajdona – a mögöttünk hagyott évtizedben folyamatosan gyarapodott. Bővült a távhőszolgáltatást igénybe vevők köre, s állandóan korszerűsítettük a rendszerünket."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adótöbbletükből vagy „bérhikiből fedezik

A legtöbb önkormányzatra nagy terhet ró a közalkalmazottak bérének rendezése után rájuk háruló… Tovább olvasom