Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Jövőre tovább apad az állami pénz

Kapuvár–Beled - A Rábaköz településeinek jövő évi költségvetéseiről elmondható: intézményeik működtetésének az önerős fejlesztések és esetenként a szociális kiadások megnyirbálása lehet az ára.
A most készülő 2009-es költségvetési koncepciók tervezése kapcsán általános a vélemény: e munka jobbára sötétben való tapogatózás, hiszen jelenleg a kormánynak sincsenek elfogadott sarokszámai a 2009-es évre.

– Helyi irányelveink legfontosabb pontjai – a központi költségvetéstől függetlenül – a város eladósodásának további kontrollálása, a helyi adók szinten tartása és például új pályázat az önhikire, noha a szigorított feltételek miatt idén nem tudtunk erre pályázni – jelentette ki Hámori György polgármester.

Hozzátette, jövőre kerülni kell az olyan önerős beruházásokat, melyek nehéz helyzetbe hozhatnák a helyi büdzsét.

Több éve kétszázmillió forintos folyószámla-hitelkeretük van, ám ezt idén nem kellett igénybe venniük. Idén januárban felvettek nyolcvanötmillió forint kedvezményes fejlesztési hitelt is, ám még ezt sem használták fel. Szintén idén bocsátott ki Kapuvár egymilliárd forintért kötvényt, melynek felhasználását a legszigorúbb feltételekhez kötötték. Az egészségügyi fejlesztések (járó beteg, angiológia) önrészét, kétszázmillió forintot ebből fizetik ki. További felhasználása csak megtérülő befektetések esetén lehetséges.

A helyi adókat nem tervezik emelni jövőre Kapuváron. Ezek mértéke jelenleg is alatta van a törvényi felső határnak. Ugyanakkor a város jövő évi adóbevételeik nagymértékben függnek a jelenlegi gazdasági válság hatásaitól.

Beledi óvoda: A normatívacsökkenés a gyermekek ellátását is érinti. Kevesebb lesz étkeztetés állami hozzájárulása is.
Beledi óvoda: A normatívacsökkenés a gyermekek ellátását is érinti. Kevesebb lesz étkeztetés állami hozzájárulása is.

A helyi intézményekről szólva a polgármester már a testületi ülésen hangsúlyozta, ezek működtetésére az állami normatívákon felül idén 280 millió forintot költött Kapuvár. (Összehasonlításképpen a helyi iparűzési adó 240 millió forint.) Ám a központi büdzsé terveiben az állami normatívák kilencszázalékos csökkentése szerepel. Jelenleg nem látható, hogy a települések miből pótolják a csökkenést, hiszen a racionalizálásokat már korábban végrehajtották.

Megoldásra vár többek közt a Hanság Üdülőpark fejlesztése, az ipari park bővítése önkormányzati területekkel, a volt rendőrségi és miklósmajori határőrbázisok önkormányzati tulajdonba kerülésének előmozdítása vagy akár a városmarketing fejlesztése. A város vagyonának értékesítéséből nem számít nagy bevételre a polgármester. Mind az egykori járásbíróság, mind a szolgabíróság épületére lenne vevő, de megtartják ezeket. Vannak eladó telkei a városnak a Táncsics utcában és a Keleti soron is. Értékesítésük most is aktuális.

A szociális kiadások lefaragására kényszerülhet Beled is. Tompáné Balogh Mária polgármester keserűen jegyezte meg, az elmúlt években olyan intézkedésekbe vitték bele a kistelepüléseket, melyek fedezetét a jövő évben megkurtítják. Így többek közt kevesebb lehet a bejárók utáni normatíva, a házi segítségnyújtás és többek közt a szociális étkeztetés állami hozzájárulása is. Konkrét példákat említve – zárójelben az idei számok – elmondta: jövőre a település üzemeltetésére csak 1050 forintot kap Beled lakosonként (1430), a körjegyzőségre évente településenként 300 ezret (370 ezer). Ez utóbbi azt jelenti, hogy a csatlakozott Rábakecöl költségeit máshogyan kell kigazdálkodni. A nagyközségi hozzájárulás mértéke jövőre 112 ezer forint lesz (162.000) és például a közművelődésre csak 1061 forint normatíva jut lakosonként 2009-ben (1135 volt idén).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összegyűjtik a múlt emlékeit

Szil - Pályázati támogatást remél a szili önkormányzat tájháza kialakításához. Az épület megvan, a… Tovább olvasom