Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Jövőre a tájházat is rendbe teszik Szilban

A szili polgármester mint mindig, most is a legnehezebb évre készül. Megvalósítható tervekkel készülnek, és a közigazgatás, oktatás átalakítására.
„Minden új esztendőnek úgy vágunk neki, hogy az lesz a legnehezebb. Így volt ez az ideivel is. Mérsékelt, de elérhető tervekkel készültünk, melyeket aztán sikerült is megvalósítani" – jellemezte a búcsúzó évet faluja szempontjából Szil polgármestere. A településnek 274 millió forintos költségvetése volt.

– Gyakran elmondjuk, de a mai helyzetben különösen igaz, hogy legfontosabb feladat az intézmények zavartalan működtetése – mondta a Kisalföldnek Lengyel Lajos. – Kisebb-nagyobb beruházásaink voltak, noha jelentős pályázatokat idén nem nyertünk. Az eredmények között említendő, hogy tizennyolc helybelit vontunk be a közfoglalkoztatásba. Ez esélyt jelentett számukra a talpon maradásra. A civil szervezeteket összesen mintegy kétmillió forinttal támogattuk, szociális feladatokra hatmillió forintot fordítottunk. Iskolánkban komoly informatikai fejlesztés történt pályázati támogatással. Önerős beruházás volt a temetői ravatalozó és úthálózat rekonstrukciója kilenc és fél millió forint értékben.

Építettünk százhatvan méternyi járdát közel négymillió forintból a Petőfi utcában. Új fogorvosi rendelőt alakítottunk ki, akadálymentesítettük a gyógyszertár bejáratát. Parkosítottunk és közösségi összefogással trianoni emlékművel gazdagodott Szil. A határon átnyúló kapcsolatok érdekében a szlovákiai Dunaújfaluval kötöttünk hosszú távú megállapodást. Rendezvényeink közül kiemelkedik a nemzetközi néptánc- és aratófesztivál – fejtette ki az elmúlt év történéseit a polgármester.
Lengyel Lajos hozzátette: január elsejétől változik közigazgatási rendszerük. Néhány nap múlva ugyanis a rábapordányi önkormányzat csatlakozik körjegyzőségükhöz.A sziliek 2012-ben készülnek a tájház rendbetételére, illetve a 86-os főúton gyalogos-átkelő építésére.

– 2012 ismét nem lesz könnyű az önkormányzatok számára. A költségvetési koncepciónk elkészült, kétszáznyolcvankilencmillió forint főösszeggel. Gazdálkodásunkat, működésünket nyilván meghatározza majd a közigazgatás és az oktatás átalakítása. Beruházási terveink sorában az óvoda elhelyezésének megoldása az elsők között szerepel. Szeretnénk egy hulladékudvart létrehozni és a heti piacnak megfelelő területet kialakítani. Az önkormányzat tulajdonában van egy 1930-as években épített ház a leendő tájház közelében, melyet ugyancsak jó lenne rendbe hozni – tette hozzá a polgármester. Lengyel Lajos megjegyezte: bízik a pályázati sikerekben, a közösség összefogásában.

A Petőfi utcában százhatvan méternyi járdát újítottak fel.

Olvasóink írták

  • 2. skorpio66 2012. január 02. 22:34
    „költözz!! de ne a mi falunkba. mi kb. XIII. században vagyunk. ugy fejlődünk.”
  • 1. zsoltika36 2011. december 29. 18:47
    „Egy nagy semmi ez a falu. Az ember dolgozni akar, de nem tud hol.A közmunkából nem lehet megélni, nevetséges a fizetés!Az nem megélhetés amit a polgármester biztosított.Legszívesebben elköltöznék innen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szanyi rajz a XIX. századból

Egy osztrák kisgyerek keze nyomán ismerhetik meg a szanyiak őseik életét a XIX. század végéről. A… Tovább olvasom