Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Jótékony egyesületek igazi önkéntesekkel

A falun élő rászorulókon segítenek a helyben működő, általában kis létszámú önkéntes csoportok.
Tevékenységük sokrétű, Rábapordányban például a plébániát is a máltais asszonyok takarítják.

Jótékony egyesületek, önkéntes csoportok nemcsak városokban, hanem kis falvakban is működnek. Kevés pénzből próbálnak segíteni a rászorulókon, ruhákkal, élelmiszerrel, rendezvényekkel, jó szóval. Néhány százezer forintból gazdálkodnak. Magukra nem költenek, irodát a helyi plébániákon, polgármesteri hivatalokban kapnak. A Kisalföld egy-egy máltainál, illetve a Vöröskeresztnél, valamint két „civil" csoportnál érdeklődött.

A környező falvakban élőkön is segítenek

A Máltai Szeretetszolgálat szanyi csoportja nemcsak a helyi rászorulókon segít, hanem a környező falvakban élőkön is. Elsősorban ruha- és tartósélelmiszer-csomagokat osztanak. Vezetőjük, Kovács Lászlóné a Kisalföld érdeklődésére elmondta: évente háromszor tartanak „nagy akciót". Karácsonykor 400 csomagot készítenek, amiket a gyerekek kapnak meg. Az idősek farsangján 220 emberen segítenek csomaggal, a Vendel-napi búcsúkor kétszáz vendég kap meleg ételt.

– Csoportunkat helyi cégek, magánszemélyek és az önkormányzat segítik – tájékoztatott Kovács Lászlóné. – Az egyik szanyi üzletben egész éves akcióval támogatnak bennünket. Évente körülbelül 500 ezer forint értékű adományt juttatunk el a rászorulókhoz.

A szanyi máltaiaknak az önkormányzat biztosít raktárhelyiséget, ingyen. A szervezetnek működési kiadása nincs, hiszen gyűléseiket is a szanyi plébánia közösségi termében tartják, azaz irodaköltségeik sincsenek.

Rendszeresen tartanak fejlesztő foglalkozásokat

A csornai Reménysugár Egyesület célja a sérült fiatalok segítése. Rendszeresen tartanak fejlesztő foglalkozásokat, kirándulnak, túráznak, strandolni járnak. Évente 200–300 ezer forintból gazdálkodnak. Ennek egy részét az önkormányzat adja, a többit pályázatokon nyerik. Irodát ingyen használnak a Pártok Házában, működési költségük évente körülbelül 10 ezer forint. Ebből állják például a fénymásolást, de az összegből veszik meg a foglalkozásokhoz szükséges eszközöket, anyagokat is.

A rábapordányi máltaisok önmagukra szintén nem költenek. Mészáros Józsefné, a csoport vezetője elmondta: évek óta nem voltak például kirándulni, pedig ráférne az önkéntes segítőkre a közös program.

– Nagyon sokrétű a feladatunk, elsősorban persze a rászorulókon próbálunk segíteni – mondta Mészáros Józsefné. – Nekik ruhákat, cipőt, tartósélelmiszer-csomagokat igyekszünk szerezni. Munkánkban mellettünk van az önkormányzat is, hiszen ingyen kapunk irodahelyiséget és évente anyagilag is támogat bennünket a község vezetése. Évente egyszer végigjárjuk a helyi vállalkozókat is adományért és többnyire segítenek. Ezenkívül mi takarítjuk a plébániát, részt vettünk a szemétszedő akcióban és a falunapon 1000 palacsinta megsütésével járulunk hozzá a rendezvény sikeréhez.

Utánpótlás nem akadt, ezért megszűnt a csoport

Szilsárkányban évekig működött a sérült fiatalokkal foglalkozó Bicebóca Klub. Eleinte a plébánián, később az önkormányzat által rendelkezésükre bocsátott helyiségben jöttek össze rendszeresen. A tagokkal középiskolások, huszonévesek foglalkoztak, akik „saját zsebből" tartották fenn magukat. Aztán a szervezők „megöregedtek", utánpótlás nem akadt, ezért megszűnt a csoport.

Kónyban jól működő Vöröskeresztes szervezet van. Évente kétszer szerveznek véradást, ezenkívül különböző rendezvényeik is vannak. Az önkormányzat támogatja munkájukat, minden évben 600 ezer forintot kapnak jótékony tevékenységükre.


Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzzel dacolt, csodával gyógyított

Kétszáz éve van a csornai premontreiek tulajdonában a Rábaközi Boldogasszony kegyképe, mely még az 1790-es tűzvészt is sértetlenül átvészelte. A helybéliek gyakran fohászkodtak a kép előtt, imájuk pedig meghallgatásra talált: számos csodás gyógyulás történt, melyeket levéltári adatok is igazolnak.
Tovább olvasom