Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Joli néni sógornője szép emlékeket őriz szívében

Rábatamási - Csütörtökön ünnepelte 100. születésnapját Jászai Lászlóné, Rábatamási nyugdíjas tanítónője. Jászai Joli néni sógornője jó szívvel emlékszik a Tamásiban töltött évekre.


A Jászai család első tagjai 1882-ben érkeztek meg Rábatamásiba. A família azóta elválaszthatatlan a településtől. A helyiek büszkék rá, hogy a színészdinasztia otthonának tekinti településüket és a Jászaiak sem felejtik el a rábaközi falut. Két évvel ezelőtt a 100 esztendős Jászai Joli nénit köszöntötték a tamásiak, a napokban egy másik családtag ült hasonló ünnepet. Jászai Lászlóné Gizi néni érte meg e magas kort.

Jászai Lászlót – Jászai Mari színésznő unokaöccsét – 1940-ben választották meg a helyiek kántortanítónak. Vele együtt érkezett meg a szolgálati lakásba felesége, Gizi néni is. Hosszú évtizedekig dolgoztak a községben. A pedagógus házaspár vezette a színjátszók körét, ˝lámpásai˝ voltak Rábatamásinak. Táncokat, színdarabokat tanítottak be, Gizi néni maga írta a szöveget, szerezte a zenét.

 Jászai Lászlóné Gizi néni, aki csütörtökön ünnepelte 100. születésnapját.
Jászai Lászlóné Gizi néni, aki csütörtökön ünnepelte 100. születésnapját.

Az 1950-es években Vágra kerültek, aztán rövid idő múlva ismét a településen dolgozhattak, nyugdíjazásukig. A 100 esztendős Jászai Lászlóné jelenleg Balatoncsicsón él unokájával és családjával. Gizi néni elöljáróban azt mondta: mindig szívesen gondol Rábatamásira és az ottaniakra.

– A legnagyobb örömmel és szeretettel emlékszem a tamásiakra. Nagyon szép éveket töltöttünk ott – fogalmazott Gizi néni, aki a 102 évesen elhunyt Jászai Joli néni sógornője. – Nem is olyan régen jártam otthon, és szívesen megyek bármikor. Ha lesz, aki elvisz, esetleg valaki értem jön, állok rendelkezésükre. Manapság csendesen telnek a napjaim, a családom dédelget, úgy érzem, én vagyok a központ számukra. Az egészségem szerencsére remekül szolgál, beteg nem voltam, még náthás sem. A jó Isten kegyelmének köszönhetem, hogy elértem ezt a szép kort. Ő volt irgalmas hozzám és Jászai Jolihoz is, hogy megértük a 100. évet. A továbbiakat majd meglátjuk, ahogyan a jó Isten elrendelte.

A Jászaiak nem felejtik el a rábaközi falut: A rábatamási Jászai-ház, ahol a családtagok ma is otthon érzik magukat.
A Jászaiak nem felejtik el a rábaközi falut: A rábatamási Jászai-ház, ahol a családtagok ma is otthon érzik magukat.

Gizi néninek hat gyermeke született, nyolc unokája és hét dédunokája van. Ők szeretettel és gondoskodással veszik körül. Rábatamásiban viszont sokszor emlegetik a családot. Portálunk Varga Miklósnét és Tuka Miklóst kérte meg, mondják el gondolataikat a Jászaiakról. Varga Miklósné, aki az iskolában tíz évig együtt dolgozott Gizi nénivel, megjegyezte: a Jászaiak mindig szellemi vezetői, irányadói voltak a községnek.

Tuka Miklós
Tuka Miklós

– Jászai Laci bácsiról kijelenthetjük, hogy bohém ember volt, a szó jó értelmében – mondta Tuka Miklós. – Szeretett mulatni, búcsúkor, egyéb ünnepekkor csak úgy zengett a Jászai-ház, olyan szépen énekeltek.

Akárhányszor végigment a falun, mindenkihez volt kedves szava, hiszen mindenkit ismert. Gizi néni komolyabb asszony volt, azt hiszem, az igazi szervező ő volt a családban.

Varga Miklósné
Varga Miklósné

– Gizi néni nagyon képzett asszony. Sokoldalú, kiváló pedagógus – tette hozzá Varga Miklósné. – A falu elismert családja voltak az elmúlt százharminc évben. Egyfajta szellemi útravalót adtak ők a helyieknek. Életmódjukkal, viselkedésükkel kivívták a helyiek elismerését Gizi néniék is.

A rábatamásiak szeretetére és ragaszkodására jellemző, hogy nyugdíjasklubjuk néhány évvel ezelőtt felvette a Jászai László nevet. 

Olvasóink írták

  • 1. 13.István 2009. szeptember 04. 17:42
    „Rábaköziként sok- sok szeretettel köszöntöm az Isten éltesse szerettei körében !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adományok hálából

A határnyitás 20. évfordulója tiszteletére a Brandenburgi Magyar Baráti Társaság adományokat gyűjtött különböző brandenburgi egészségügyi intézményeknél. Tovább olvasom