Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Jól járhatnak a környezetbarátok

Rábaköz – Idéntől öt éven keresztül évi 22–25 milliárd forint uniós támogatásra pályázhatnak azok a gazdák, akik vállalják, hogy gazdálkodásukban környezetbarát módon termelnek – tájékoztatta Kisalföldet Családi János, a Hanság–Fertőmenti TÉSZ elnöke. Az úgynevezett Agrár Környezetgazdálkodási Program (AKG) szeptember elsejével kezdődik és 2014. augusztus 30-ig tart.

Az Európai Unió által finanszírozott programba olyan gazdák pályázhatnak, akik vállalják a környezettudatos termelés kötöttségeit, melynek pluszköltségeit fedeznék a pályázott források. A program első ötéves periódusa épp most telik le, a második öt évre a pályázatokat június 1-jétől 30-ig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapjára elektronikus módon kell benyújtani.

A területalapú támogatás lényege, hogy a gazdák által bevitt területeket GPS-alapú méréssel jegyzőkönyvileg kell igazolni azoknak, akik megkapják a pályázott támogatást. Családi János elmondta, a programban lehet pályázni többek közt szántóföldi növénytermesztésre, gyepgazdálkodásra, integrált gyümölcs- és szőlőtermesztésre, valamint vizes élőhelyekre is. Az elnyerhető támogatás szántóföldi növények esetén 155–220 euró, szántóföldi zöldségeknél 171 euró hektáronként. Szőlőnél például 486 eurót lehet egy hektárra igényelni.

– Szövetkezetünk a programmal kapcsolatban tájékoztatást tart ma Csornán a művelődési ház nagytermében, ahol jómagam, Nagy László és Szűcs Mihály szakértők, valamint Légrádi Gábor, az MVH hivatalvezetője válaszolnak a gazdák kérdéseire – mondta Családi János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Timaffy László nevét vette fel az iskola

Csorna - Névadással ünnepelte tízéves jubileumát a csornai néptánciskola. A hét végétől Timaffy… Tovább olvasom