Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Jókai Anna: irodalmi „ megfontolások

Kapuváron vendégeskedett Jókai Anna. Az író nem először járt a városban, hiszen a hetvenes évek elején mint az írószövetség elnöke többször vendégeskedett a Rábaközben.
Jókai Anna
– Nem vagyok elkeseredve az irodalom mai állapotai okán. A rendszerváltást követően volt egy olyan rövid periódus, amikor az irodalom nehezen találta meg a helyét, hiszen a politika mindent „ elszívott " , s az emberek egy része inkább kereste a botránykönyveket, a ponyvát. Ez állelkesedés volt, mely szerencsére mára lecsengett. Nekem sikerült megtartanom az olvasóimat, semmi olyan érzetem nincs, hogy veszített volna értékéből az irodalom. Egy dolog azonban biztos, hogy a múlt rendszerben, a pártállami diktatúra idején az írók bizonyos témákat csak „ suba alatt " érinthettek. Ma meg a pénz határozza meg a könyvek kiadási lehetőségeit. Azt gondolom a mai magyar irodalomról, hogy az írónak és az olvasónak is nagyon meg kell fontolnia, mit csinál az irodalomban. Az írónak azt, hogy miért és mit ír, az olvasónak pedig, hogy a nehezen megkeresett forintjait milyen típusú könyvekre költi – fejtette ki véleményét Jókai Anna a mai irodalmi állapotainkról, majd önmagáról így vallott:
– Prózám a hagyományból indul, és ott és úgy bont formát, ahol és ahogy az új és új tartalom megkívánja. A kelet-európai rendszerek kritikáját műveim a nyers tények leírásában és filozó-

fiai elkülönülésében együttesen hordozzák. Annak nem vagyok híve, hogy kizárólag a formában bízzak, de azt sem szeretem, ha a panelrealizmus uralkodik. Olyan műveket szeretnék írni, melyekben minden alkotásnak megvan a maga „ teste " , és ehhez a szellemtesthez kapcsolódjék az „ ruha " , mely minden könyvnél más. A formát változatosan kell művelni, de annak megfelelően, ahogy a tartalmat kell változtatnunk...
– A kezdő irodalmárok győződjenek meg róla, hogy valóban tehetségesek-e, vagy csak önmagukat akarják mutogatni. Az íráskészség még nem jelenti azt, hogy valami igazán eredetit tud az ember létrehozni. Legyenek önmagukkal szemben kritikusak, s mielőtt magukat kiáltják ki írónak, ismerjék meg a ma létező gyönyörű magyar irodalmat. Ha úgy érzik, ezen az úton el kellett indulniuk, ne azzal törődjenek, hogy mi a divat, hanem azzal, hogy mit akarnak önmagukból közölni – mondta mintegy jó tanácsként az író a kezdő pályatársaknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Infrastrukturális fejlesztésre pályáznak

A kapuvári önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén a képviselők elfogadták a város… Tovább olvasom